Zakaj mladiček noče hoditi na sprehodu?

Pasji mladički se najboljše in najvarnejše počutijo v znanem okolju in ob prisotnosti znanih oseb. Dajte psičku dovolj časa, da se navadi na osebe, s katerimi prihaja v stik, na nov dom in na najbližjo okolico, pa tudi na zvoke in predmete, ki so mu v tem okolju morda novi. Dolgih sprehodov na začetku še ne potrebuje. Bo pa vesel  krajših in pogostejših izhodov. Dovolj je že sprehod okoli bloka oziroma hiše, da opravi fiziološke potrebe. Med sprehodom se z njim še malo poigrajte. Sčasoma bo prevladala pasja radovednost in bo krog okoli bloka ali hiše vedno širši.

 

Razlogi, zakaj ne mara sprehodov:

 • Težava z ovratnico ali povodcem: mladiček ni navajen nositi ovratnice, oprsnice in povodca. Nekateri mladiči zmrznejo na mestu, ko jim damo okoli vratu ovratnico ali oprsnico. Moti jih tudi, če jim je ovratnica prevelika ali pretesna.
 • Mladiček ni pripravljen zapustiti okolja, ki ga spoznava. 
 • Strah pred zunanjim okoljem ali novimi stvarmi. Nekateri mladiči se ustavijo, ker se bojijo iti ven in vsega, na kar bodo naleteli. Lahko je posledica glasnih zvokov, neznanega okolja ali preteklih negativnih izkušenj. Postopno izpostavljanje kužka novim okoljem in uporaba pozitivne stimulacije lahko pomaga ublažiti njihove strahove.
 • Preutrujen za hojo. To se zgodi na začetku hoje ali tudi kdaj med hojo. Kužki imajo veliko energije, vendar se zlahka preveč stimulirajo. Če se je vaš mladiček pred sprehodom igral ali opravljal živahne dejavnosti, je morda utrujen in bi raje počival.
 • Zdravstvene težave. Če se vaš mladiček ne počuti dobro ali ima bolečine, si tudi ne bo želel sprehoda in bo rajši počival. Preverite, če ima mogoče predolge kremplje in za to šepa ali mu povzroča nelagodje.
 • Okoljski dejavniki: Ekstremni vremenski pogoji, kot so prekomerna vročina, mraz ali dež, lahko vašega kužka odvrnejo od sprehoda. Psi so lahko občutljivi na temperaturne spremembe, zato poskrbite, da bo vreme primerno za dobro počutje vašega kužka. Nekateri mladički se bojijo teme in zato ponoči nočejo na sprehod.
 • Želi pozdraviti vse mimoidoče ljudi in pse. Če je vaš mladiček družaben, se bo ustavil vsakič, ko bo srečal mimoidočega psa ali človeka.
 • Če se sprehajate vedno po isti poti, vam mladiček s tem, da se noče premakniti, sporoča, da si želi na sprehod po novi poti.
 • Prehiter ali prepočasen tempo. Če hodite prehitro, vaš mladiček » pritisne na zavore«, ker je povodec napet ali ker ne more slediti. Če hodite prepočasi, bo nehal hoditi, ker mu je dolgčas.
 • Nehote ste ga odvrnili od hoje. To se lahko zgodi, ko nekdo psa prepogosto popravlja, na primer ko vleče ali poskuša pobrati predmete.
 • Pomanjkanje šolanja ali socializacije: če vaš mladiček ni bil ustrezno vzgojen ali socializiran, morda ne bo razumel koncepta sprehoda ali se bo počutil neprijetno v bližini drugih psov ali ljudi. Tečaji usposabljanja in socializacije lahko vašemu kužku pomagajo, da se počuti bolj udobno v različnih situacijah.

  

Koraki za pomoč kužku pri hoji na povodcu:

Ko odkrijete razlog, zakaj vaš mladiček ne hodi, ukrepajte. Kužka ne poskušajte vleči za seboj ali cukati povodca – sprehod naj bo zabavna izkušnja! 

 

Sledite tem 13 korakom:

 • Vadite uporabo opreme za hojo doma. Nadenite mu ovratnico ali oprsnico in mu dajte okusne priboljške za pohvalo. Igrajte se z njim. Nagradite ga, ko pripnete povodec in lepo hodi  z vami. Spodbujajte ga, naj gre naprej, ko se premakne ga nagradite s hrano ali najljubšo igračo. Naj bo nošenje opreme zabavna igra.
 • Poskrbite, da mladiček ni preveč utrujen. Izberite pravi za sprehod ali igro.
 • Načrtujte veterinarski pregled, da se prepričate, da mladiček nima zdravstvenih težav.
 • Vadite kratke sprehode v različnih vremenskih razmerah. Uporabite priboljške in ga peljite ven, ko dežuje. Navadite ga tudi na tople in hladne razmere ter na nošenje plaščka. Izogibajte se prevročim ali nizkim temperaturam, ki niso varne za vaše mladičke.
 • Naučite ga osnovnih vaj poslušnosti, kot je hoja na ohlapnem povodcu, sedi in pridi. 
 • Naj povoha. Mnogi psi uživajo v vohanju novih vonjav in raziskovanja novega terena, kar je tudi del sprehoda.
 • Pogosto ga pohvalite in uporabljajte priboljške, ki jih ima vaš kuža rad. Še posebej imajo radi, majhne kose posušenega ali kuhanega piščanca. 
 • Za »vabo« določite najljubšo osebo psa. Nekateri kužki zlahka hodijo, ko je pred njimi ljubljena oseba.
 • Skrite zaklade ob poti. Plišasta igrača, postavljena pred sprehodom, ga motivira, da na naslednjih sprehodih najde zaklad.
 • Načrtujte redne sprehode ob istem času. Psi so bitja navade in se dobro odzivajo na urnike.
 • Socializirajte  ga s pozitivno stimulacijo, seznanite ga z novimi vonji, predmeti, zvoki, ljudmi in živalmi.
 • Začnite sprehod stran od doma. Nosite ali vozite kužka na kratko razdaljo, tudi 20 metrov stran. To ga spodbuja, da hodi domov, vezan na domnevno varnost.
 • Izogibajte se sprva območjem, ki ga prestrašijo, kot je prometno območje ali cesta. Namesto tega poiščite mirne prostore, dokler se ne socializira v novih okoljih.

 

Ne obupajte, če vaš mladiček noče hoditi. Obstaja veliko ukrepov, s katerimi ga lahko prepričate, da so sprehodi zabavni. Ne pozabite, da je vsak pes edinstven in da je bistvenega pomena, da opazujete vedenje in govorico telesa vašega kužka, da boste bolje razumeli njegove potrebe in želje. Če imate psa, ki iz kakršnega koli razloga ne uživa na sprehodih, vztrajajte in preizkusite različne igre, ki se jih lahko igrate s svojim psom v hiši ali na dvorišču. Učenje novih ukazov in trikov je prav tako odlična vadba, ki lahko nadomesti sprehod. Če se težava še vedno pojavlja ali ste zaskrbljeni zaradi nenaklonjenosti vašega kužka za sprehode, je priporočljivo, da se za nasvet posvetujete s pasjim trenerjem. Dobra pasja šola s tečajem za mladiče tudi ne bo odveč.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.