22.05.2024

Zakaj pasji urin uničuje travo?

Ko se kuža polula na travo, je glavni vzrok morebitne škode visoka koncentracija dušika v urinu. Pasji urin vsebuje različne spojine, vključno s sečnino, ki je bogata z dušikom. Čeprav je dušik bistveno hranilo za rast rastlin, lahko njegov presežek povzroči škodo. Ko pes urinira na travo, lahko koncentrirani dušik v majhnih količinah deluje celo kot gnojilo. Če pa je koncentracija previsoka ali če pes pogosto uporablja isto mesto za malo potrebo, lahko povzroči škodo na travi.

 

Presežek dušika v pasjem urinu na travi povzroči pojav, znan kot "zažgana trava". Ko pride urin v stik s travo povzroči dehidracijo in poškodbo rastlinskih tkiv. Posledica so rumene ali rjave lise na travi. Poleg tega lahko k poškodbi prispeva tudi kisla narava urina. Visoka vsebnost dušika lahko poveča kislost tal, kar vpliva na sposobnost trave, da pravilno absorbira potrebna hranila. Sčasoma lahko to oslabi travo in postane bolj dovzetna za poškodbe.

 

Na škodo, ki jo na travi povzroči pasji urin lahko vpliva prehrana, velikost in stopnja hidracije psa. Prav tako je odvisno tudi od vrste trave, saj so nekatere vrste trav bolj občutljive na urin kot druge. Zato predlagamo, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo glede na izpostavljeni problem svetoval, katero seme izbrati.

 

Da bi zmanjšali škodo na vaši trati zaradi pasjega urina, lahko poskusite naslednje:

  • Razredčite urin: Takoj po tem, ko se vaš pes polula, območje temeljito zalijte z vodo, da razredčite koncentracijo dušika.
  • Poskrbite, da ima vaš pes vedno dostop do zadostne količine sveže vode, s tem se tudi koncentracija urina manjša.
  • Ustvarite določen prostor za lulanje svojega psa, ki naj bo pokrit s peskom ali kakšnim drugim materialom, ki je bolj odporen na urin.
  • Poskusite s spremembo pasje hrane, saj kakovostnejša hrana morda ne bo izločala toliko strupenih snovi. Pomagalo naj bi tudi zmanjšanje količine zaužitih beljakovin, vendar pa se pred takšno prilagoditvijo njegove prehrane vsekakor posvetujte z veterinarjem.

 

Ne pozabite, da lahko kljub previdnostnim ukrepom še vedno pride do določene stopnje razbarvanja trave, vendar lahko pomagajo zmanjšati obseg škode.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.