15.11.2022

Zakaj psi jedo iztrebke?

Uživanje svojih in tujih iztrebkov ali znanstveno »koprofagija« je vedenje, značilno za večje število živalskih vrst, tudi za pse. To početje največkrat opazimo pri mladičih in doječih psicah, pri nekaterih psih pa ga opazimo tudi skozi ostala življenjska obdobja. Ne gre za nevarno ali nenavadno vedenje, a je pri ljudeh sprejeto kot nezaželeno in nesimpatično.

 

Vzroki za koprofagijo so popolnoma poznani pri doječih psicah, pri ostalih psih pa je možnih več različnih vzrokov. Ker mladiči do približno tretjega tedna starosti niso sposobni sami izločati hrane, jim mama psica z lizanjem spodbudi izločevalni refleks. Pogosto njihove iztrebke potem tudi zaužije, saj s tem skrbi za čistočo okolice.  Zakaj tudi mladiči uživajo iztrebke ni popolnoma jasno, a je zelo pogosto. Lahko da gre le za njihovo radovednost in spoznavanje okolja ali pa za posnemanje obnašanja njihove mame. Večina mladičev to sama preraste do 6. meseca starosti, ne da bi se človek rabil vmešavati.

 

Za mnogo plenilcev je koprofagija značilna. Tisočletja so se hranili z odpadki drugih živali. Iztrebki drugih živali, še posebej iztrebki rastlinojedih vrst, so bogati s hranilnimi snovmi, ki jih psi potrebujejo. Takšno vedenje je torej povsem naravno in se je ohranilo skozi evolucijo, ter za pse ni škodljivo, temveč celo koristno. Seveda ne z vidika sobivanja psa in človeka v stanovanjskem okolju.

 

Izberimo kakovostno pasjo hrano 

Pomembna je izbira kakovostne pasje hrane, v kateri so uravnotežene vse potrebne hranilne snovi. Tako psu zagotovimo primeren vnos vsega, kar potrebuje in ne bo imel fizične potrebe po iskanju še nekih  dodatnih hranil. Pogost vzrok za koprofagijo naj bi bil pomanjkanje vitamina B. Pomembno je tudi, da hranimo primerno količino, ki je odvisna od velikosti in telesne teže psa, pasme, fizične aktivnosti, od tega, če je pes kastriran oz. steriliziran in vrste hrane. Lačen pes si bo sam postregel z iztrebki. Prav tako pa velikokrat pobiranje in požiranje iztrebkov opazimo tudi pri psih, ki se jih hrani bistveno preveč, saj njihovo telo ne zmore absorbirati vseh hranilnih snovi iz hrane, pes pa nato ponovno zaužije svoje iztrebke, ki so še polni hranil. Za večji izkoristek hrane priporočamo uporabo pro in prebiotikov, s tem pa tudi izboljšamo prebavo. Na voljo so tudi izdelki, ki spremenijo vonj iztrebka do te mere, da se psu ne zdi več užiten.

 

Drugi možni vzroki 

Ko izločimo zdravstvene težave in smo prepričani, da pes dobi zadostno količino kvalitetne hrane, pa ostanejo le še psihološki vzroki: 

 

- Pes lahko to počne le za to, da pridobi našo pozornost.

 

- Osamljeni oziroma zdolgočaseni, se začnejo velikokrat igrati s svojimi iztrebki, kar lahko vodi tudi do zaužitja in posledično lahko to postane navada.

 

- Če psa prekomerno kaznujemo, ko se mu ponesreči in se pokaka v hiši, si bo lahko to močno zapomnil. Tako bo ob naslednji takšni nesreči želel raje zakriti dokaze in bo zato zaužil lasten iztrebek.

 

- Če njegovega zunanjega prostora ne čistimo dovolj pogosto, bo to lahko pes začel opravljati sam.

 

- V gospodinjstvu z več psi se zgodi, da podrejen pes jé iztrebke nadrejenega, da pokaže svojo podrejenost. (to je spet stvar narave, ki v sobivanju ni zaželjena)

 

- Takšno vedenje se lahko pojavi tudi pri psih, ki občutijo močan stres

 

Vse to so možni vzroki za uživanje lastnih in tujih iztrebkov in če bomo ugotovili pravi razlog za takšno početje, ga bo toliko lažje odpraviti.

 

Kako takšno vedenje odpraviti? 

Prvi korak je obisk veterinarja, izbira kakovostne hrane in ustreznih prehranskih dodatkov. Razmislimo, kaj bi bil razlog za takšno početje in najprej izločimo možne razloge. Po odpravljanju teh poskusimo še druge pristope, s katerimi bomo psu onemogočili dostop do iztrebkov in pozornost iz zanje slastnih iztrebkov raje preusmerili k sebi.

 

Nekaj možnih pristopov in tehnik za preprečevanje tega neželenega vedenja: 

 

- V leglu mladičev iztrebke sproti, čim bolj redno odstranjujte, njihove mame pa ne oštevajte ali kaznujte. Pri dohranjevanju takoj poskrbimo za dovolj kakovostno hrano, saj ima za mladiča njegov iztrebek podoben okus kot hrana in mu je vseeno kaj zaužije.

 

- Odraslega psa ob takšnem vedenju ne kaznujte, saj boste lahko vedenje le še poslabšali. Raje mu onemogočite dostop do iztrebkov (povodec, redno čiščenje njegovih zunanjih prostorov, povodec na sprehodu…).

 

- Zelo pomemben trenutek je odpoklic pri vašem psu. Vsakemu odpoklicu naj sledi bogata nagrada, ki bo slastnejša, kot so iztrebki. Z utrjevanjem odpoklica začnimo doma, nato delajmo vaje zunaj in v različnih okoljih, nato stopnjujemo situacije in šele nato poskusimo tudi ob motnji, kot je iztrebek. Na začetku naj bo pes na daljšem povodcu, da mu preprečimo dostop tudi, če nam že prvič ne uspe. Psa bogato nagrajujmo vsakič, ko bo pozornost z iztrebka preusmeril na nas.

 

- Če je pes spuščen na dvorišču in nimamo vedno možnosti odstraniti iztrebka takoj po opravljanju potrebe, nekateri svetujejo dodajanje posebnih dopolnil, ki spremenijo vonj iztrebka in ga s tem naredijo neprivlačnega.

 

- Pasja okolica naj bo čim bolj čista, sproti odstranjujmo iztrebke in zadostno počistimo. Če imamo tudi mačke, mačje stranišče postavimo na mesto, do katerega pes ne more.

 

- Pasji iztrebek nam lahko pove veliko o njegovem zdravju in prehrani. Bodimo pozorni na znake, kot je driska in večji neprebavljeni koščki ter obiščimo veterinarja, kadar je to potrebno in sumimo na možnost zdravstvenih ali prebavnih težav.

 

- Psu zagotovimo dovolj pozornosti in zanj primernih aktivnosti. Vsakodnevno mu privoščimo sprehod, se z njim igramo, ga zamotimo z vajami poslušnosti in izvajanjem trikcev, itd. Tako naš pes ne bo imel viška energije in ne bo zdolgočasen, zato ne bo imel potrebe po neželenih vedenjih za pridobivanje naše pozornosti.

 

 

Iris Selan dr. vet. med. 

Tristokosmatih, ambulanta za male živali

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.