Zakaj psi jedo kamenje in kako to preprečiti?

Psi pogosto grizejo ali jedo kamenje iz radovednosti, dolgočasja, zdravstvenih ali vedenjskih težav. Če je pes pod stresom ali živčen, lahko grizenje kamnov razumemo kot mehanizem sproščanja in blaženja negativnih občutij. Ena od vedenjskih težav je nagnjenost k uživanju neživilskih izdelkov. Lahko jo povzročijo prehranske pomanjkljivosti, gastrointestinalne motnje ali osnovna zdravstvena stanja. Če vaš pes je kamenje, bodite zelo pozorni, saj mu kamen lahko povzroči črevesno blokado, rano na želodcu in celo zadušitev.

 

V kolikor bi psa radi odvadili jesti oziroma gristi kamenje, poskusite z naslednjimi koraki:

  • Posvetujte se z veterinarjem in izključite vse osnovne zdravstvene težave. Z veterinarjem se pogovorite tudi o vedenju svojega psa. Vsekakor vam lahko svetuje glede na individualne potrebe vašega psa.
  • Pozorno opazujte psa ko sta zunaj in preusmerite njegovo pozornost, kadar pokaže zanimanje za kamenje. Ponudite mu ustrezno alternativo, na primer igračo za žvečenje s čimer boste preusmerili njegovo radovednost.
  • Psi pogosto grizejo kamenja zaradi dolgočasja ali odvečne energije. Poskrbite za fizično in duševno stimulacijo psa s sprehodi, igranjem ali miselnimi igrami.
  • Odstranite kamenje iz območij, kjer vaš pes preživlja čas, ko je sam. S pomočjo ograje omejite psu dostop do območij polnih peska in kamenja.
  • Nagradite psa s pohvalo, priboljški ali časom za igro, ko ignorira kamenje ali izbere ustrezne predmete za žvečenje. Pozitivna okrepitev pomaga krepiti zaželeno vedenje.
  • Vpišite psa na tečaje poslušnosti, da ga naučite osnovnih ukazov in izboljšate nadzor impulzov. Usposabljanje se lahko uporabi tudi za učenje ukaza "pusti" ali "spusti", kar je lahko koristno pri preusmerjanju njihove pozornosti stran od kamenja.

 

Ne pozabite, da je vsak pes edinstven in da bo morda potrebna strokovna pomoč za odpravo osnovnega vzroka, zaradi katerega vaš pes je kamenje. Žvečenje, lizanje ali požiranje kamnov še ne pomeni nujno, da ima vaš pes težavo samo po sebi, vendar pa lahko to hitro postane. Ostri robovi kamnov lahko poškodujejo pasje zobe, dlesni in prebavni sistem, zato morate v primeru, da jih je vaš pes pogoltnil, čim prej poiskati pomoč veterinarja. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.