Sončne opekline pri psih

Čeprav imajo psi kožo pokrito z dlako, ki jih ščiti pred soncem, so prav tako dovzetni za sončne opekline. To velja predvsem za živali z belo dlako (ta omogoča dostop UV žarkov do kože), kratkodlake živali in pasemsko neodlakane živali (kitajski goli pes in podobni). Najbolj občutljiva mesta za opekline so neodlakana ali manj odlakana mesta (nos, ustnice, jezik in robovi vek ter robovi ušes).

 

Zato je potrebno ob sončnih dneh zagotoviti dovolj senčnega prostora za psa in če je potrebno tudi zaščititi občutljive dele telesa z zaščitno kremo z visokim faktorjem (najboljše so tiste, namenjene dojenčkom na naravni osnovi). Paziti je potrebno, da si pes kreme ne poliže. Ko pes ni več izpostavljen  soncu, lahko ostanke kreme odstranite.

 

Pasme, za katere je značilno da nimajo dlake ali imajo zelo malo dlake, je pred žgočim soncem potrebno še dodatno zaščititi z lahkimi oblačili.

 

Vedno več ljudi se odloča, da v poletni vročini psom pomagajo tudi tako, da jim skrajšajo dlako. Kljub temu, da dlaka služi kot izolator pred vročino, psom, ki vročino res težko prenašajo, britje očitno olajša življenje. Psa ne smemo pobriti do kože, saj tako obstaja nevarnost, da dobi sončne opekline. Opozoriti velja, da se pri določenih psih po britju spremeni kvaliteta dlake.

 

Če je vašega ljubljenca sonce že opeklo, prizadeta mesta mažemo z aloe vero ali nepozebnikom (vrsta rastline, ki se uporablja za blaženje opeklin).

 

Ne smemo pozabiti, da živali nikakor ne vodimo na daljše sprehode po asfaltu oz. drugih površinah, ki jih sonce močno segreje. Pasje blazinice na tačkah so na vročino zelo občutljive in tudi na njih se lahko pojavijo opekline. Opazimo lahko prave mehurje, ki kasneje počijo in koža na blazinicah se olušči. Take živali močno šepajo, zdravljenje pa je dolgotrajno.

 

Poskrbimo, da bo poletje, ki je čas zabave, dopustov, izletov in piknikov v naravi, tudi za pse prijeten in težko pričakovan del leta, ko lahko uživajo v družbi svojih najbližjih.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.