19.06.2019

Ogromno povpraševanja – malo ponudbe! Prehitevajo nas vsi sosedje!

Poletje na morje zvabi veliko Slovencev. Če ne za ves dopust, pa vsaj za kak vikend. Na našem portalu pred vsako poletno sezono preverimo, kje boste s psi dobrodošli in kje vas v družbi psa ne bodo veseli. Se je od lani kaj spremenilo? Se psom in njihovim skrbnikom letos na slovenski obali obetajo kakšne novosti?V minulih tednih smo že pisali o tem, kako nas sosednje države zelo hitro prehitevajo po levi in desni. Hrvatje denimo odpirajo pasje plaže, urejajo posebne površine, namenjene psom, tudi težav z iskanjem primerih namestitev pravzaprav ni več. Na voljo so klasični počitniški paketi, vse bolj pa se uveljavlja t.i. "nadstandard", ki vključuje kompletno ponudbo za dopustovanje s psom. Marsikje boste na enem mestu našli pasji park, plažo, restavracijo, pasjega frizerja in psom prijazen hotel. Cene? Razlikujejo se seveda glede na termin in destinacijo, v resnici pa za psa ne boste doplačali prav nič več, kot denimo pri nas. Italijani so svojevrstna posebnost. Pasje plaže rastejo kot "gobe po dežju", ponudniki počitnic pa se odlično prilagajajo vsakoletnemu povečevanju gostov, ki dopustujejo s psi. Izbire je več, kot kdajkoli. Od "preprostih" kampov, kjer so psi v vseh primerih dobrodošli, pa do destinacij, kjer se pes počuti kot "kralj".

In kako je pri nas? V štirih obalnih občinah so letos na naša vprašanja odgovarjali veliko bolj zadržano, kot v minulih letih. Če smo lani Ankaran "okronali" za psom najbolj prijazno obalno mesto, letos ugotavljamo, da večjih novosti tam ne boste našli. Po besedah Anite Baraba z občine, ima Ankaran veliko sence in travnatih površin, ki ponujajo možnosti za dodatne aktivnosti, kot so tenis, mini golf, vodni športi, jumpyland, odbojka na mivki … Za pse in njihove skrbnike je zelo priljubljena plaža Valdoltra, kjer se v času poletne sezone odvijajo številne prireditve. Za sprostitev in rekreacijo Baraba priporoča predvsem ogled naravnih lepot Krajinskega parka Debeli rtič.

Psom prijazna Adria v Ankaranu
Psom prijazna Adria v Ankaranu

Avtokamp Adria še vedno ponuja psom namenjene plažo, bar, WC in tuš ... Vsak deseti gost dopustuje s psom, nam zaupa Polona Bubnič iz Adrie. Ti gostje upoštevajo pravila – nevšečnosti (morebitnih ugrizov, poškodb opreme v lasti kampa …) do sedaj niso zabeležili. Ob prihodu v kamp gostje prejmejo tudi vrečke za pasje iztrebke, letos so jim namenili tudi nove identifikacijske obeske v obliki kosti. Po kampu so postavili še dodatne koše za pasje iztrebke in namestili nekaj novih opozorilnih tabel, ki opozarjajo na pobiranje pasjih iztrebkov. Poleg avtokampa Adria, boste v Občini Ankaran s psi dobrodošli tudi v Hotelu Adria, Vili Andor, Rezidenci Oltrus in Motelu Sv. Katarina. V kampu boste za psa doplačali 7 evrov, drugje okrog 10 evrov.


Psi se lahko vozijo tudi s kopalnim avtobusom, ki bo od 1. julija povezoval plaže znotraj občine. "Naša občina je prijazna do kužkov, vendar z omejitvami: na plažah se kužki zadržujejo na povodcih oz. dlje od predelov, kjer je večje število obiskovalcev, in sicer na levem predelu plaže resorta Adria (ob kampu), prav tako v levem delu plaže Valdoltra. Na plaži MZ Debeli rtič psi niso dovoljeni," dodaja Baraba.

Sprehajalna pot med Koprom in Izolo
Sprehajalna pot med Koprom in Izolo

Na splošno velja, da je psom dovoljeno na vse plaže, kjer ni znaka "prepovedano psom". Poleg nekaterih urejenih plaž (ki sicer niso pasje plaže v dobesednem pomenu), lahko s psi dostopate prav na vse divje plaže. Izredno priljubljena točka za sprehajalce in kopalce (tudi pasje) je postala 5 kilometrov dolga cesta med Koprom in Izolo, ki je že nekaj let "osvobojena" avtomobilov. Na izolski strani ceste so že v minulih letih nekoliko olajšali dostop v morje, saj so na več točkah postavili kamnite stopnice, ob cesti pa je postavljen tudi tuš in manjši pitnik, iz katerega lahko vodo natočite v pasjo skledico.


Verjetno ni potrebno posebej pojasnjevati, da sprehodi s psom sredi najhujše pripeke niso dobra ideja, a kljub temu se boste morda na kratek sprehod odpravili v pozno popoldanskem oz. večernem času. Prav pa je vedeti, da je ta cesta predvsem pozno popoldan in ob vikendih polna sprehajalcev in kolesarjev. Pes pa mora biti (tudi zato) ves čas na povodcu.

Slovenska obala tudi sicer ponuja ogromno čudovitih sprehajalnih poti – predvsem v zaledju. Kot namig za pozno sprehod je tukaj naravni rezervat Škocjanski zatok, kjer si boste v »krogu« in od daleč lahko ogledali mnoge živali – denimo boškarina (istrsko govedo) in mnoge ptice. Odpravite se lahko na ogled grada Socerb ali v eno od mnogih čudovitih istrskih vasic (Marezige, Padna …).

Ostanimo v Kopru. Mesto, ki je v smislu atraktivnosti za turiste v zadnjih letih naredilo največ, je bogatejše tudi za pasji park in pasje sprehajališče. Ograjena travnata površina se nahaja v bližini koprskega mandrača, na voljo je tudi večje število parkirnih mest. 

Velika površina ob koprskem mandraču
Velika površina ob koprskem mandraču

Ob odprtju sprehajališča so zasadili tudi nekaj dreves, ki bodo psom ponujala senco šele čez mnogo let. "Prostor je ograjen, opremljen s klopmi za počitek sprehajalcev in pitnikom za vodo za njihove štirinožce. Obe pridobitvi sta bili že ob odprtju zelo dobro sprejeti, tako s strani domačinov kot tudi obiskovalcev iz drugih občin," so nam sporočili iz koprske občine. Novost je tudi ograjena zelenica za sprehajanje s pitniki za vodo, ki so jo uredili lani, v okviru ureditve novega mestnega parka. Med našim raziskovanjem smo naredili tudi manjši eksperiment. Odšli smo v tri naključno izbrane lokale v Kopru, seveda v družbi psa. 


V vseh treh primerih nas je bilo osebje zelo veselo, v dveh primerih so zaposleni psu samoiniciativno prinesli celo skledico s svežo vodo. V vseh treh lokalih so nam povedali, da v preteklosti zaradi prisotnosti psa niso beležili nobene težave in nobene pritožbe ostalih gostov.

Tudi sicer Koper slovi po psom prijaznih lokalih, na voljo je tudi veliko sprehajalnih površin. Ker ima koprska občina zelo omejene kopalne površine (velik del morja je namreč namenjen Luki Koper), bo s tem tudi osvežitev v morju z vašim psom predstavljala problem. Na koprsko mestno plažo in plažo v Žusterni s psom ne boste smeli, pes se bo lahko v morje podal le na manjši prodnati plaži pri Žusterni. V koprski občini je postavljenih 50 košev za pasje iztrebke, kar nakazuje, da je Koper psom prijazno mesto, pravijo na občini. Koši so vselej opremljeni z vrečkami (kar smo preverili tudi sami), v bližini pa so postavljeni tudi "dog WC-ji", v katere je mogoče te vrečke odvreči. Koper ima nekoliko več problemov predvsem z namestitvami. Pse sprejmeta zgolj dva hotela, in sicer Hotel Bio (doplačilo ni potrebno) in Hotel Vodišek, kjer je treba doplačati pet evrov na noč na psa.

Na slovenski obali so se ponudniki v zadnjih letih sicer soočili z večjim povpraševanjem po namestitvah, kjer so dobrodošli tudi naši štirinožci. Vsaj kar se hotelov tiče, tako ni več težave pri iskanju kapacitet, a še vedno obstajajo izjeme (težavo predstavlja, kot že navedeno, predvsem Koper). Veliko hotelov vas namreč ne bo sprejelo, če bo v vaši družbi velik pes. Na Občini Piran sicer opažajo, da število ponudnikov zasebnih namestitev, ki omogočajo bivanje s psom, iz leta v leto narašča. Kot narašča tudi število gostov – skrbnikov psov.

 

Pravila so prilagodili tudi nekateri ponudniki sob in apartmajev. Apartmaji Bevk so psom zaradi slabih izkušenj odrekli dobrodošlico. Po drugi strani pa se marsikje pasjih gostov zelo razveselijo. Približno 10 odstotkov gostov s psi beležijo v Apartmajih Sosič v Strunjanu. "Nikoli nismo imeli slabe izkušnje. Zgodi se sicer, da je kakšna soba zaradi psa malce bolj umazana, a to je razumljivo." Podobne izkušnje imajo tudi pri Apartmajih Mohorčič iz Portoroža. K njim prihajajo celo družine s tremi psi. "Gostje so zelo obzirni do drugih, do sedaj nismo beležili težav." so nam povedali.

 

Tudi v vseh psom prijaznih hotelih so nam potrdili, da se v preteklosti niso soočali s težavami, ki bi jih povzročali štirinožni gostje ali njihovi skrbniki. Pritožb ostalih gostov ne beležijo. Izredno pomembno pa je, da vsi skupaj upoštevajo pravila: "Pomembno je, da so psi pod nadzorom, lahko sedijo na terasi restavracije, vendar ne smejo biti spuščeni s povodca. Psi se lahko gibajo omejeno, niso dovoljeni v restavraciji, na bazenu ali na plaži. Zaželeno je, da je pes čim bolj miren in da ni sam v sobi, še posebno, ko mora gospodinjstvo poskrbeti za ureditev sobe. Na urejenem kopališču pa mora biti pes na povodcu," navaja Gabriele Žabkar iz Hotelov Bernardin.

Lana Švab iz Hotelov LifeClass Portorož pa pojasnjuje, da v njihovih šestih hotelih sprejemajo zgolj manjše pse (do 10 kg teže). Za absolutno prepoved vstopa psom pa so se odločili le v Act-ion hotelu Neptun. "Pse nameščamo v za to namenjene sobe, kjer jim zagotovimo ležišče in skodelico. Takih sob imamo 19," navaja Švabova in dodaja, da se v zadnjem času soočajo s pomanjkanjem sob, namenjenih bivanju s psom, to pa je posledica vse večjega povpraševanja. V najbolj luksuznem hotelu Kempinski boste za psa doplačali 35 evrov na noč, psom prijaznih pa je še preko 15 hotelov v Občini Piran, tukaj pa se cene gibljejo med 15 in 25 evri na noč. V avtokampih Lucija in Fiesa znaša doplačilo za psa 3 evre, v kampu Strunjan pa 2,5 evra. Lucijski kamp ima na voljo tudi pasji tuš, kopanje na plaži s psom pa ni dovoljeno.

Se pa v bližini lucijskega kampa nahaja izredno priljubljena plaža "pri Ribiču", o kateri smo pisali že v preteklosti. Do tja lahko pridete peš skozi avtokamp ali preko kraja Seča z avtomobilom (mimo Jernejevega kanala se boste vozili približno 2 kilometra).

Priljubljeni kotiček s plažo "pri Ribiču"
Priljubljeni kotiček s plažo "pri Ribiču"

Pri "Ribiču" je na voljo tudi manjše občinsko parkirišče, plaža pa je od parkirišča oddaljena zgolj minuto hoje. Ta umirjeni del obale je tudi sicer prekrasen za sprehod s kosmatincem, ponuja večje število košev za pasje iztrebke, veliko zelenico in lep dostop v morje. Večeri, ki so ob odsotnosti sončne pripeke idealni za tovrstne sprehode vam bodo ponudili še čudoviti razgled na sončni zahod. Za dnevne obiskovalce je največja težava tudi v tem primeru pomanjkanje sence, res pa je, da od lani na tem mestu obratuje tudi manjši lokal, ki ima na voljo senčnike.

Vstop na centralno plažo vas lahko stane 200 evrov
Vstop na centralno plažo vas lahko stane 200 evrov

Glede na odzive, ljudje s psi najraje obiščejo tudi divjo plažo v Strunjanu in del plaže med Piranom in Fieso. Psom je vstop prepovedan na portoroško centralno plažo. Kršitev tega pravila vam lahko denarnico stanjša tudi do 200 evrov.

Piran je od lanskega poletja sicer bogatejši za novo pasje igrišče, ki ga je občina uredila na Pusterli. "Ob tlakovanih ulicah se v bližini Punte na poti proti stolnici nahaja zelena travnata površina, ki predstavlja malo zeleno oazo. Zelene površine v senci dreves omogočajo znotraj ograde prosto igro psom. Veseli nas, da je novo igrišče že na začetku precej obiskano," pojasnjujejo na piranski občini.

Istočasno pa opozarjajo na težavo nevestnih skrbnikov psov: "Želimo si, da bi bili skrbniki bolj dosledni pri uporabi vrvice, ko se po mestu sprehajajo s svojimi štirinožnimi prijatelji in pri pobiranju njihovih iztrebkov," poudarjajo. V Piranski občini je sicer na voljo 35 košev za pasje iztrebke. Veliki znaki "prepovedano psom" Občino Piran "krasijo" tudi letos. Narisani so celo na nekaterih pločnikih in mnogih tablah. Tudi na vratih mnogih trgovin ob portoroški promenadi jih opažamo, čeprav je znano, da je v tem smislu omejitev drugod v Sloveniji vse manj. 

 

Ogromno težavo na Obali predstavlja tudi mobilnost (to težavo izpostavljamo v posebnem članku). Koprski, piranski in medkrajevni promet psom ne dovoljujejo vstopa že nekaj let, izjema je samo t.i. "kopalni avtobus", ki v poletnih mesecih vozi v Občini Ankaran. In če so se v preteklosti glede teh omejitev pri občinah izgovarjali na koncesionarja, t.j. podjetje Arriva, je nekoliko nenavadno, da psom ni dovoljeno niti na piranski avtobus, ki je v lasti občine in domačine ter turiste brezplačno vozi med Tartinijevim trgom in parkiriščem Fornače. Izjem pravzaprav ni, z avtobusi se ne smejo prevažati niti najmanjši psi. Ta striktna prepoved vsako leto v slabo voljo spravi ogromno turistov - domačini pa so se z leti na to že navadili, nam zaupa voznik piranskega mestnega avtobusa.

 

Neomajni so tudi taksisti, o čemer smo prav tako že pisali v posebnem prispevku. Domače taksi službe skrbnikom s psi večinoma odrekajo dobrodošlico, izjema je novinec na Obali – Taxi Cammeo. Kar se avtobusov tiče, se utegne vsaj v Občini Piran nekaj vendarle spremeniti. Izvedeli smo namreč, da je občinska svetnica Meira Hot pred dnevi na občinski seji zahtevala spremembo splošnih pogojev, po katerih bi skrbnikom dovolili, da se na avtobusu peljejo v družbi svojega psa. Neuradno smo izvedeli tudi, da se utegne ta sprememba zgoditi že v kratkem.

V vseh obalnih občinah sicer skokovito narašča število psom prijaznih lokalov. Na terasah lokalov vas bodo sprejeli v večini gostinskih objektov, nekaj težav boste morda imeli zgolj v lokalih, kjer strežejo hrano. Seveda se pričakuje, da vaš pes ne bo motil, ali kakorkoli nadlegoval ostalih gostov in da bo ubogal skrbnika. V mnogih gostinskih lokalih psu prijazno ponudijo tudi vodo in ponekod tudi kak priboljšek. Kot smo že omenili, pri številu psom prijaznih lokalov prednjači Koper, nekoliko več težav boste imeli pri pitju kave v družbi psa predvsem v mestu Piran.

 

Pasje plaže se večina skrbnikov psov izogiba
Pasje plaže se večina skrbnikov psov izogiba

Za konec še Izola, ki se "ponaša" z edino pravo pasjo plažo pri nas. Novosti ni. Zdi se, da je ta (pogosto precej zanemarjeni) del obale še vedno prepuščen sam sebi – skrbniki in pasji kopalci se očitno raje zadržujejo na drugih površinah oz. plažah, kjer psom kopanje ni prepovedano. Izolska pasja plaža še vedno ne ponuja sence in pitne vode, na njej je pogosto precej nesnage, veliko težavo pa mnogim predstavlja predvsem neprijazen teren na vsega 40 metrih plaže. Dostop v morje je precej nevabljiv, predvsem ostre skale marsikomu otežujejo pot v vodo, zato pasji skrbniki večinoma ostajajo na kopnem. Dodatnih investicij na pasji plaži se v občini ne lotevajo, saj je to območje po njihovih besedah zaščiteno in kot tako ne dopušča večjih posegov.

Iz izolske občine so nam sporočili, da se ljudje s psi sicer najraje kopajo od plaže pod Belvederjem do Belih skal. Vstop na kopališče Simonov zaliv in Svetilnik pa je psom prepovedan. Prepovedano je tudi sprehajanje na nekaterih zelo priljubljenih točkah. Ob vstopu na plažo pri svetilniku vas bo znak spomnil, da se do konca septembra na tem območju s psi ne boste smeli niti zadrževati, kaj šele kopati. Izola se tudi letos sooča predvsem s težavami nepobiranja iztrebkov, kar je seveda posledica neodgovornih skrbnikov. Kljub temu, da ima mesto na voljo 13 košev za odlaganje pasjih iztrebkov in da so mestni redarji pri kontrolah med sezono zelo aktivni (izrečejo lahko globo do 200 evrov), je težava v Izoli po naših opažanjih bolj prisotna, kot v ostalih obalnih občinah. Površina za prosto sprehajanje s psi je od mesta kar precej oddaljena, mnogi znaki pa v samem centru obiskovalce spominjajo, da s psi ne boste smeli niti na zelenice.

 

V Izoli boste sicer s psi dobrodošli v obeh avtokampih (Belveder in Jadranka), Hotelu Keltika (doplačilo 10 evrov), Hotelu Belvedere (doplačilo med 20 in 25 evrov), Hotelu Marina (samo manjši ali srednji psi za doplačilo 20 evrov) in v hotelih, ki spadajo pod San Simon resort (doplačilo 12 evrov). Psom bivanje ni dovoljeno v Hotelu Delfin in v Cliff Hotel & Spa. 

 

Za konec še nekaj napotkov. Slovenska obala ima na voljo 3 specializirane pasje trgovine – dve v Kopru in eno v Izoli. Koprski Mr. Pet se nahaja v centru Supernova 2, ki pa je ob nedeljah zaprt. V Park centru boste tudi v nedeljo lahko nakupovali v trgovini Arm (nekdanji Zootic), v Drevoredu 1. maja v Izoli pa se nahaja trgovina Miss Hope. Osnovno pasjo hrano in nekatere potrebščine boste sicer lahko kupili tudi v marketih: v vseh občinah delujejo trgovine Mercator (s prilagojenim – podaljšanim urnikom) in Agraria, po tri poslovalnice imajo Lidl, Hofer in Eurospin, še nekaj več pa Spar in Tuš. Pred nekaterimi trgovinami vam bo na voljo prostor v senčki, kjer boste lahko privezali svojega psa za čas, ko boste sami nakupovali.

Če boste morali nujno v trgovski center, boste na Obali imeli veliko preglavic. Prav je vedeti, da v živilske trgovine vstop s psom ni dovoljen. Trgovci so zavezani strogim higienskim pravilom, ki so vezana na zagotavljanje neoporečnosti ponudbe prehrambnih izdelkov. V vseh primerih morajo biti psi seveda na vrvici, nekateri centri pa v primerih velikih psov od skrbnikov pričakujejo tudi uporabo nagobčnika. V Park Centru Koper dovoljujejo vstop v družbi psa samo izjemoma, v Planetu Koper pa je vstop kosmatincem prepovedan. Če si boste med oddihom vseeno zaželeli nakupovanja, lahko skočite do bližnjega Trsta. Tam je psom dovoljeno vstopati v vse trgovine in trgovske centre (izjema so zgolj živilske trgovine), gostinske lokale in pa tudi v vse avtobuse mestnega in primestnega prometa. Psom prijazne lokacije namreč zapoveduje poseben odlok, ki je že nekaj let v veljavi v večini regij pri naših zahodnih sosedih.

 

Na Obali deluje šest veterinarskih ambulant. Če boste potrebovali nujno veterinarsko oskrbo vam bo na voljo Gombač Vet (Izola), Veterinarski center Lara (Izola), Veterinarski center Elbivet (Ankaran), Veterinarska ambulanta Janežič (Koper), Veterina MH (Koper) in Veterinarska ambulanta Koper (Škocjan pri Kopru). Slednja sicer izvaja tudi dežurstva v nočnem in vikend času. Vse kontakte najdete na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.