11.01.2019

Po novem avtobuse 'krasijo' nalepke 'prepovedano psom'

 

"Pred leti, ko je Marprom prevoze prevzel od Veolie, sem sprva imela težave, a kadar pogodbenik prevzame delo od nekoga, nikoli ne sme biti za potnika slabše. Tako sem se sprva 'prekregala' in potem so to uredili. No, sedaj pa sem na avtobusu prvič opazila znak, da je psom prepovedan vstop," je zapisala bralka časnika Večer in uporabnica avtobusov podjetja Marprom, ki v Mariboru skrbi za mestni avtobusni promet. Še do spomladi je bilo pse dovoljeno prevažati, ker sta se s psičko še peljali, razlaga. Ob zadnjem sprehodu, ko se je s sprehoda iz središča mesta želela s psičko vrniti domov z avtobusom, pa je opazila prepoved.

 

V Sloveniji je v vseh primerih vedno dovoljen prevoz psom vodičem slepih, pomočnikom invalidov, terapevtskim psom in reševalnim psom. Ti psi morajo biti označeni z vidnimi oznakami (oprsnico ali z značko na ovratnici) in jim ni potrebno imeti nagobčnika. Psom prijazno podjetje je zagotovo Ljubljanski potniški promet, do nedavnega pa je to veljalo tudi za mariborsko podjetje, kjer pa so se očitno odločili za spremembe.

 

"Psi morajo biti na povodcu, imeti morajo nagobčnik in znamko o veterinarskem cepljenju. Prevoz psa poteka na odgovornost lastnika, ki mora poskrbeti, da zaradi tega niso ovirani ali ogroženi drugi uporabniki mestnega potniškega prometa, pa tudi, da to ne onesnažuje vozila," so nam še v lanskem letu odgovarjali iz podjetja Marprom. A kot so v istem podjetju pred nekaj tedni povedali za Večer, je prevoz živali na mestnih avtobusih v Mariboru opredeljen v občinskem odloku o načinu izvajanja gospodarske javne službe linijskega prevoza v mestnem prometu. Ta pa določa, da je na mestnih avtobusih dovoljeno prevažati policijske pse in pse gorske reševalne službe v spremstvu vodnika ter pse vodnike slepih ljudi. Prav tako se sme kot ročno prtljago prevažati manjše živali v primernih košarah za prevoz, a na vso odgovornost uporabnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki ter da to ne onesnažuje avtobusa.

 

 

Čeprav torej ni absolutne prepovedi prevoza psov, v Marpromu menijo, da je nalepka smiselna zato, "ker prevoz psov na avtobusu, razen za v občinskem odloku navedene izjeme in ob upoštevanju določenih pogojev, ni možen."

 

Vir: Večer

Foto: Marprom

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.