23.04.2024

Pasje telo v številkah

Pasji skelet sestavljajo posamezne kosti, ki jih razlikujemo po lokaciji in funkciji. Delimo jih na nepravilne (vretenca), ploščate (plečnica in lobanjske kosti) in cevaste (večina kosti na okončinah). Ne glede na to, kako velik je pes, imajo vsi enako število kosti, okroglo 320. Tako imajo 30 vretenc, 7 vratnih, 13 prsnih, 7 ledvenih, 3 križne kosti.

 

Križne kosti so zraščene v eno kost – križnico. Zraščena križnica kolčnima kostema omogoča stabilno oporo pri vraščanju v trup. Križnici sledijo repne kosti, ki jih je od 16 do 22. Pes ima še po 5 dlančnih kosti in 5 prstov, pri čemer je palec zelo kratek in je na sprednjih nogah v višini zapestja, na zadnjih nogah pa ga pri večini pasem sploh ni.

 

Vsi psi imajo tudi povsem enako število mišic. Kot mesojeda žival ima pes razmeroma močan ugriz. Ima 42 stalnih zob, in sicer 12 sekalcev, 4 grabilce, 16 ličnikov in 10 kočnikov.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.