07.12.2014

Pes naj ne bo (novoletno) darilo!

Marsikateri pes, ki je prišel v hišo kot darilo, konča v zavetišču za živali, ali pa ga čaka še bolj žalostna usoda. Večina otrok si goreče želi hišnega ljubljenca, psa, muco, morskega prašička, hrčka itd.

 

Čas pred božično-novoletnimi prazniki je tako primeren za obdaritev, starši, pa tudi babice in dedki pa otrokom tako radi izpolnijo želje.

 

Po prvih dneh veselja pa se novi skrbniki, ki so psa ponavadi brez dobre priprave in ustreznega znanja dobili, začnejo srečevati z realnostjo. Nenadoma postane pes preglasen, z blatom in urinom onesnažuje stanovanje, ali pa je z njim preprosto preveč dela. Zato mnogi takšni psički, ki si jih ljudje omislijo na hitro, brez temeljitega premisleka, končajo v zavetišču, ali pa jih kar preprosto zavržejo.

 

Zato naj velja pravilo, da pes nikoli ne sme biti darilo presenečenja kot igrača, ki jo lahko kadarkoli pospravimo v omaro ali kakorkoli drugače odvržemo!!!

 

Pred novim letom, ko smo ljudje bolj kot sicer napolnjeni s pozitivnimi čustvi, nikakor ne smemo podleči otrokovi prošnji, ki podzavestno čuti, da smo bolj "mehki" za usliševanje želja. Še tako goreče pismo Miklavžu, Božičku ali dedku Mrazu nas ne sme ganiti. Omisliti si psa je za vsako družino korak, ko pride v hišo nov družinski član z mnogimi potrebami in hotenji, najmanj kar je, pa spremeni življenje.

 

Starši morajo skupaj z otrokom oceniti, ali sploh imajo ustrezne življenjske razmere za psa. Pes potrebuje nego, predvsem pa vzame razmeroma veliko časa, ki ga ljudje ponavadi nimamo veliko na voljo. Kuža potrebuje redne obroke hrane, treba ga je peljati na sprehod, stanovanje moramo bolj čistiti, skrbeti je treba za njegovo zdravje... Vse skupaj prinese za sabo tudi dodatne stroške.

 

Res je, da vsak pes nedvomno prinese v hišo veliko veselja in užitkov, skratka, pozitivnega delovanja, a se moramo v hiši še pred prihodom novega družinskega člana dogovoriti, kdo in v kakšni meri bo skrbel za psa. Starši pa moramo vedeti, da lahko za psa samostojno skrbi otrok star vsaj 13 let. Zavedati se moramo, da otroci niso tisti, ki bodo žival vzgajali, tega od njih tudi ne moremo zahtevati.

 

Če si že omislimo psička v obdobju novoletnega praznovanja je prav, da ga v dneh, ko poka veliko petard nikoli ne pustimo samega. Izogibati se moramo sprehodov v okolju, kjer ponavadi najbolj poka. Ko se mlad pes enkrat boji pokanja, tega ne bomo mogli več povsem odpraviti. Več o tem - Psi in petarde: Ko strah premaga vse drugo.

 

Žival je naš prijatelj na poti skozi celo življenje. Razmislimo trezno o novem družinskem članu, bodimo odgovorni skrbniki!

 

Preden si boste omislili štirinožnega prijatelja, si obvezno preberite še naslednje prispevke:

 

Deset nasvetov za prijetno sožitje z mladičkom

Ob prihodu novega kosmatega sostanovalca - pomembni napotki

Ste pripravljeni na novega družinskega člana?

 

Veliko nasvetov, ki se dotikajo vsakdanjika s psom je objavljenih tukaj ---> KLIK

 

Foto (druga): Blaž Košak

 

 

Aktualno v teh dneh:

 

Psi in petarde: Ko strah premaga vse drugo

(Pred)praznične nevarnosti za naše štirinožce

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.