Nemški ovčar NERO - pes, ki ga je iskala cela Obala

Konec februarja se je po Obali hitro razširila novica, da se po ulicah prosto sprehaja čistokrvni nemški ovčar, ranjen in že vidno podhranjen. Mimoidoči so ga vsakodnevno videvali na različnih lokacijah, predvsem v Izoli in v Kopru ter mu skušali pomagati, a naloga že v začetku za nikogar ni bila tako lahka, kot bi najprej pomislili.

 

Akciji se je brez odlašanja pridružil lokalni Radio Capris, ki je o premikih ovčarja redno obveščal zavetišče ter širšo javnost, Pes moj prijatelj pa z iskanjem neposredno na terenu in objavami na Facebooku. Skupaj s člani Obalnega društva proti mučenju živali so se več kot 14 dni trudili, da bi ovčarja Nera spravili na varno in mu pomagali pri okrevanju.

 

Nero je bil zelo prestrašen in nikomur se ni pustil približati. Kljub resnim poškodbam, ki mu jih je zadal trk s tovornjakom pri Žusterni, je bil pri izmikanju še vedno zelo spreten in hiter. Nekateri so ga zato poimenovali kar "čudežni pes". Postal je tudi prava "mala zvezda", saj ga ni bilo prebivalca, ki o Neru tako ali drugače ne bi kaj slišal ali prebral v lokalnih medijih. Domačini so bili zato na njegove premike še posebej pozorni in so se tako tudi sami vključili v največjo iskalno akcijo te vrste na Obali.

 

Eden od skrbnikov skupine Pes moj prijatelj, ki  se je z Nerom na ulicah v tem času srečal kar nekajkrat je med drugim povedal: "Med iskanjem nas takoj "zavoha" in prepozna, zato panično steče drugam - v nas na žalost ves čas vidi sovražnika. Niti sanja se mu ne, da mu želimo omogočiti lepšo ter varno prihodnost."

 

Po dolgih dnevih tavanja je bilo jasno, da Nero išče le še hrano in vodo ter mirne postojanke, kjer bi si lahko odpočil. Sodelujoči v akciji so bili zaskrbljeni, da ovčar napora ne bo zdržal in zato se je Obalno društvo proti mučenju živali povezalo z veterinarsko službo živalskega vrta v Ljubljani, ki je pri akciji pomagala z uspavanjem s pomočjo anestetika (spodaj si lahko ogledate videoposnetek akcije).

 

Odločilni dan, v katerem so vsi trepetali za dobro leto dni starega ovčarja in uspešen epilog zgodbe se je pričel že zgodaj zjutraj. S pomočjo številnih poslušalcev Radia Capris so po nekaj urah vendarle uspeli določiti lokacijo, kjer se je Nero nahajal tistega dne.

 

Zahvaljujoč hitri intervenciji Obalnega društva in kolegov iz živalskega vrta je Nero po strelu za slabo uro zaspal (na fotografiji), kar je predsednici društva Andrei Bogataj – Krivec omogočilo, da ga je odpeljala na varno v zavetišče. Veterinarski pregled je pokazal, da je imel pes kar nekaj resnih poškodb, bil je tudi resno shujšan in prestrašen.

 



Zgodba je dobila skoraj "pravljični" konec, saj je ponj po objavi v skupini Pes moj prijatelj prišel lastnik, ki ga je 28 dni brez uspeha iskal v okolici Pazina (Hrvaška), kjer je mladi Nero tudi doma. V kratki "odsotnosti" lastnikov je odtaval in se na poti izgubil, prehodil pa kar 90 kilometrov do Slovenije, kjer se je za nekaj časa ustalil.

 

Na domačiji, kjer je Nero doma imajo sicer zelo radi živali, saj so lastniki osmih posvojenih brezdomnih psov. Nero je bil ob prihodu lastnikov v zavetišče zelo vesel in prvič so ga zaslišali od sreče tudi zajokati. V dogovoru z Obalnim društvom mu bodo sedaj omogočili tudi hitro okrevanje.

 

Zahvala gre vsem, ki so sodelovali v obsežni iskalni akciji, Neru pa želimo lepo pasje življenje!

 

Več fotografij spodaj (foto: Dare Čekeliš).

 

Tema in komentarji na Facebooku

Fotografije in komentarji na Facebooku

Videoposnetek in komentarji na Facebooku

 

VIDEO ODLOVA:

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.