12.10.2012

Davek za zavetišča in čitalci čipov za redarje?

Predlog Zakona o zaščiti živali je v državnozborski proceduri v prvi obravnavi, stališča in pripombe pa svetniške skupine lahko posredujejo do naslednje srede. In zakaj tako hitimo? Zato, ker nas v to sili Evropa.

 

Uskladitev naše zakonodaje mora biti opravljena do 10. novembra, sicer nas spet čakajo sankcije, poročajo v izolskem tedniku Mandrač. Zanimivi sta predvsem dve določili spremenjene zakonodaje. Poleg spremembe ureditve poskusov na živalih gre tudi za konkretna določila v zvezi z nadzorom čipiranih psov. Za naše okolje bo posebej zanimiv predlog o možnostih predpisovanja prispevka za dobrobit živali z namenom zbiranja sredstev za skrb za zapuščene živali, ki bo občinam dala možnost, da na ta način zbirajo sredstva, ki jih potrebujejo za reševanje problemov z zapuščenimi živalmi.

 

Obseg teh sredstev je omejen na 1,5 minimalne bruto mesečne plače v Republiki Sloveniji, kar bi na letni ravni na gospodinjstvo znašalo največ 10 EUR. Konkretnega obsega teh sredstev ni mogoče napovedati, saj je odvisen od odločitev občinskih svetov, ali bodo prispevek predpisali, velikosti občine, višine prispevka itd...

 

Poleg možnosti uvedbe prispevka pa bodo prihodek občinskih proračunov tudi globe, ki jih bodo izrekali občinski redarji. Predvideni stroški občin zaradi izvajanja preverjanja mikročipiranja psov bodo predvidoma znašali 10.000 EUR, kar predstavlja strošek nabave 100 čitalcev mikročipov, s katerimi bi opreminili 100 občinskih redarjev v Sloveniji. Predpisana globa za fizične osebe bo 200 EUR za storitev prekrška na kraju samem.

 

Preberi tudi ---> Stanje v slovenskih zavetiščih - evtanazije še naprej po 30. dnevu

 

Vir: Mandrač

Foto: sxc.hu

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.