28.11.2012

Pasja oblačila: nujno zlo ali zabava?

Nekateri so do njih skeptični, saj menijo, da gre zgolj za "izživljanje" nad psi, drugi pa so prepričani, da so predvsem v zimskem času nujno zlo. Govora je o pasjih oblačilih. Oblačila naj bi bila v osnovi namenjena zaščiti psov pred mrazom.


Na spletu je mogoče najti tudi mnogo pretiranih "izživljanj" skrbnikov nad psi, saj jim poleg kičastih in neuporabnih oblačil, dodajajo raznovrsten nakit, zadnja "modna muha" pa naj bi bila lakiranje pasjih nohtov.

 

Oblačila delovnih psov


Dejstvo je, da morajo biti nekateri psi oblečeni že zaradi svoje funkcije oziroma vloge v družbi. Tako imajo svojo uniformo delovni psi, ki nosijo zaščitna oblačila, čevlje, jopiče, nekateri pa tudi očala.

 

Foto: arhiv REPS in CANIS


Darinka Lečnik - Urbancl iz Kinološkega društva za reševalne pse Maribor in Centra za šolanje psov vodnikov in psov pomočnikov Maribor je povedala, da njihovi delovni psi zaradi narave dela nosijo različne prepoznavne oprtnice in dodaja: "Reševalci z mrzlimi smrčki potrebujejo svoja oblačila prav zaradi razpoznavnosti, ko so aktivni v reševalnih akcijah, da ne pride do kakšne neljube pomote. Posebne oprtnice so namenjene tudi transportu psov. Psi vodniki in psi pomočniki pa oprtnice potrebujejo zaradi svoje delovne pomoči invalidu. Pes vodnik, z vodilom na oprtnici vodi slepo osebo k cilju. Pes pomočnik ima oprtnico, ki je v pomoč invalidu na invalidskem vozičku, preko katere v nekaterih primerih pomaga morda povleči težka vrata. V vseh primerih gre tudi za razpoznavnost v javnosti, saj imajo ti psi tudi dostop na vse javne površine in na vsa javna prevozna sredstva."

 

Foto: arhiv REPS in CANIS


Ob tem je poudarila, da pasja oblačila v pravem pomenu besede pridejo v poštev le v redkih primerih. "V naši prvi veterinarski pomoči se nahajajo posebni copati za primere poškodb in posebni "čeveljci" za reševalne pse, kadar so v ruševinah izpostavljeni nevarni podlagi (steklo, žeblji, nevarne snovi). Plaščki pridejo v poštev pozimi, ko so psi na počitku in ko delajo na snežnih plazovinah," je dodala Lečnikova. Prepričana je tudi, da je modno oblačenje le počlovečenje in celo žaljivo za živali, saj jim jemlje osnovno dostojanstvo - biti samo pes.

 

Oblačila kot modni dodatek


Tudi v Sloveniji je mogoče nakupiti veliko vrst oblačil in modnih dodatkov za psa. Ovratnica z diamantki, čeveljčki različnih barv, kapice, dežni pajacki ali pa preprosto puloverčki. To je le peščica izdelkov, ki jih ponujajo v spletni trgovini Pasji glamur.


Lastnica trgovine Maja Kastelic pravi, da imajo trenutno v njihovi trgovini največ povpraševanja po puloverjih za pse. "Najbolj atraktivni so za kupce takšni, ki imajo kakšne modne dodatke, npr. kapuce. Skrbniki kužkov pa imajo zelo radi tudi, da so kužki v lepih in modnih bundicah. Tisti, ki psov ne oblačijo radi pa pri nas najdejo tudi mehke, širše pasje oprsnice s toplimi podlogami, ki kužka obenem tudi grejejo."

 

Dodala je, da v trgovini sledijo modnim trendom iz tujine, saj od tam dobavijo največ izdelkov. Za tiste, ki prisegajo na domačo izdelavo pa nudijo doma, ročno pletene volnene modne puloverčke, usnjene unikatne ovratnice, oprsnice in povodce.

 

Foto: Pasji Glamur

 

Zaradi narave svojega dela in ponudbe se Kasteliceva večkrat srečuje z očitki, da je to izživljanje nad psi, vendar je prepričana, da mora imeti tudi oblačenje psa svojo zdravo mejo in da smo v Sloveniji glede "modnih muh" še zelo zaostali. Posebej "norih" artiklov v Pasjem glamurju sicer ne ponujajo. "Pa vendar je mnogim še vedno tuje celo oblačenje ali pasji čevlji, ki so predvsem za kužke, ki živijo v stanovanju in so vajeni sobnih temperatur, nujni, kljub dlaki. Čevlji so odlični pri soli na pločnikih," obrazloži Maja in svetuje: "Če psu z oblačili nudimo ugodnejše in bolj zdravo življenje, se ne ozirajte na mnenja nasprotnikov, ki vedno bodo. Vaš kuža je na prvem mestu!"

 

Oblačila za pse različnih velikosti


Najbolj pogosto se pasja oblačila omisli psom, ki so majhne rasti, vitkim in kratkodlakim. Potrebno je vedeti, da to ne pomeni, da je treba pozimi obleči le take pse. Zebe lahko tudi pse večje rasti – npr. dalmatince ali kratko postrižene pudlje.


Nedvomno veliki zagovorniki pasjih oblačil so tudi ljubitelji psov pasme hrti. Že na pogled "suhceni", a vedno elegantni in nežni hrti morajo biti pozimi nujno oblečeni.

 

Foto: Nastja Kojić, galga Musa


Urška, članica foruma Hrtolin razlaga: "Kratkodlakim hrtom je v hladnejšem času priporočljivo obleči plašček, saj so brez poddlake in z malo telesne maščobe, ki bi jih ščitila pred mrazom. Pri nakupu plaščka je pomembno predvsem, da je funkcionalen, da se pes lahko v njem neomejeno giblje in da ga ščiti pred mrazom, hkrati pa da ni predebel. Med hrti pa so tudi izjeme, ki plaščka ne potrebujejo, saj jih enostavno ne zebe."

 

Foto: Tomaž Kranjčević, galga Pompeya


Tudi hrtom so na voljo različni plaščki: debelejši in nepremočljivi primerni za zimo, pleteni in tanjši za prehodne hladne dni. Copatkov ali čeveljčkov hrti načeloma ne potrebujejo, v poštev pa pridejo pri poškodbah na šapah ali v primeru težkega terena (zmrznjena vrhnja plast snega, ki se vdira in pri tem poškoduje tačke).


Barbara, prav tako članica omenjenega foruma dodaja: "Tudi pri oblačenju hrtov je dobrodošlo pravilo: Manj je več!"

Kako psa obleči?

 

V osnovi bi naj veljalo, da pasja oblačila za psa niso nekaj vsakdanjega. Pri oblačenju psa moramo pa biti pazljivi in predvsem mu moramo dovoliti (kot je to običajno pri spoznavanju novih stvari), da oblačila povoha. Koristno je psa udomačiti z novim predmetom, zato ga pri tem pohvalimo in z božanjem spodbujamo.

 

"Predmet psu najprej pokažemo in mu dovolimo, da ga prevoha in preuči. Nato pa mu oblačilo nataknemo, ga ob tem hvalimo, lahko nagradimo s priboljškom, ali se poigramo in mu oblačilo snamemo. To lahko nekajkrat ponovimo doma, nato pa ga z oblačilom peljemo na sprehod. Če kuža otrpne, ko ga oblečemo, ga brez obotavljanja, odločno a ne grobo, pripravimo do tega, da se prične gibati in ga nato nagradimo. Manj kot kompiciramo, lažje in hitreje bo kuža sprejel nov predmet na sebi. Psu ne smemo dovoliti, da bi si oblačilo poskušal sneti, ali ga raztrgati," pravi Veronika Valentin iz Društva za reševalne pse Burja.


Veronika nam sicer obrazloži, da oblačenja psov v šoli ne učijo, če pa ima kakšen tečajnik kakšno vprašanje na to temo, se mu z veseljem posvetijo. Nekateri menijo, da je za psa oblačenje oziroma spoznavanje z novim predmetom stresno, vendar nam Valetinova obrazloži: "Večina psov je radovednih in bodo nov predmet takoj prevohali in sprejeli. Če kuža vodniku zaupa, se ne bo pretirano vznemirjal ob namestitvi oblačila in ga bo mirno prenašal. Za plašne pse pa je nameščanje oblačila lahko tudi stres. Take pse je potrebno navajati postopoma in se res potruditi, da jim nošenje oblačil predstavimo kot nekaj prijetnega."

 

Je pa prepričana, da so v ekstremnih vremenskih razmerah, za kratkodlake pse brez podlanke in za starejše pse, oblačila, ki služijo ogrevanju psa, potrebna. Predvsem za vodnike so koristni plaščki, ki v dežju pse ščitijo pred mokroto in umazanijo, saj tako ni potrebno psov kopati in sušiti po vsakem sprehodu. Oblačila kot modni dodatki, razne kapice, svetleče jaknice s kapucami, krilca itd. pa po mnenju Valentinove služijo zgolj za človekovo zabavo.

 

Pomembno vlogo pri pasjih oblačilih ima nedvomno tudi velikost oblačila, saj lahko prevelika oblačila za psa pomenijo nevarnost. Lahko jih sleče ali pa se zaradi nagubanega blaga poškoduje oziroma zaplete, nikakor pa niso primerna niti premajhna oblačila, ki lahko psu tudi drugače škodujejo.


Pri odločanju o pasjih oblačilih naj nanje torej gledamo iz vidika psa in se ob tem vedno vprašajmo, ali bo oblačilo sprejel in ali mu bo všeč. Psov ne smemo siliti, še sploh tistih, ki so nemirne narave.

 

Nedvomno pravega ali konkretnega odgovora na vprašanje ali so pasja oblačila nujno zlo, ni. Ne ozirajte se na komentarje sosedov in naj bo v ospredju vedno zaščita pasjega prijatelja.

Besedilo: Pes moj prijatelj


Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.