Nevarnosti za pse v mrzlih zimskih dneh!

Snežna odeja naredi deželo pravljično. Ko skozi okno opazujemo ples snežink, se ne moremo upreti, da ne bi stekli ven in zaplesali z njimi. V zimski idili lahko uživajo tudi psi… Vendar v mrzlih dneh ne pozabite na to, da tudi pse zelo zebe! Poskrbite za primerno in suho zavetje, za dovolj kalorično hrano (primernejša je briketirana hrana, ki ne zmrzne) in seveda za svežo (tekočo) vodo, ki jo morate zamenjati večkrat na dan (pri zelo nizkih temperaturah voda hitro zmrzne).  Premrzla voda lahko povzroči tudi vnetje želodca.

 

Kako psi prenašajo nizke temperature, je odvisno od številnih dejavnikov:

 

- dolžina in gostota dlake ali podlanke,

- telesna kondicija,

- zdravstveno stanje,

- starost.

 

Občutljivost na mraz je torej v veliki meri odvisna od dolžine in gostote dlake ali podlanke. Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlanke in morda še povsem gol trebuh. Takšni psi so v mrazu bolj ogroženi, če nimajo možnosti gibanja, zato zanje pozimi ni primerno življenje v pesjaku. Od pasemskih psov so v mrazu ogroženi zlasti kratkodlaki hrti (whippet, greyhound…), doberman, nemški bokser, weimarčan, rodezijski grebenar… V mrazu se začnejo že po nekaj minutah tresti po vsem telesu. Z repom pod trebuhom so videti kot kupček nesreče in zelo očitno pokažejo, da se ne počutijo dobro. Nekateri takšni kužki niso niti najmanj navdušeni, ko morajo zapustiti toplo stanovanje.

 

Za dobro prenašanje hladnih dni mora biti pes v primerni telesni kondiciji, ne sme biti torej ne predebel in ne presuh. Pomembno je tudi zdravstveno stanje psa. Bolni psi so nedvomno na mraz veliko bolj občutljivi kot zdravi. Tudi psi, ki so bili zaradi operativnega, diagnostičnega ali drugega posega obriti, so bolj izpostavljeni mrazu. Precejšen vpliv na prenašanje zime pa ima tudi starost. Mlajši in starejši psi teže prenašajo nizke temperature kot drugi štirinožci. Mladiček še nima razvite termoregulacije, zato ni dobro, da bi zimo preživel na prostem.

 

Posebej moramo poskrbeti za psa, ki živi na prostem. Zagotoviti mu moramo toplo in varno zavetje, dovolj veliko, dobro izolirano, od tal dvignjeno uto z dvojnimi stenami in z dvema prostoroma. Uta naj ima torej predprostor, nekakšen vetrolov in ležišče, na katerem naj bo primerno topla in čista odeja. Uta mora psu zagotavljati zavetje pred mrazom, vetrom, dežjem in snegom pozimi, poleti pred sončno pripeko in drugimi vremenskimi nevšečnostmi.

 

Podobno kot ljudje tudi psi v zimskih mesecih pogosteje zbolijo za različnimi boleznimi. Če ima pes kakovostno prehrano in živi v ustreznem življenjskem okolju, v katerem se dobro počuti ter je v dobri telesni kondiciji, je veliko manj možnosti, da bo zbolel.

 

DA GA POZIMI NE BO ZEBLO:

 

Ozebline in podhlajenost (hipotermija): O podhlajenosti govorimo, ko se normalna telesna temperatura (od 37,5 do 39 stopinj Celzija) znatno zniža. Če je telesna temperatura dlje časa nižja od normalne, pride do presnovnih težav in do poškodb notranjih organov. Pravi odziv telesa na znižanje telesne temperature je tresenje. S tem žival pospeši delovanje mišic in krvnega obtoka, telesna temperatura se zviša. Več krvi in s tem več toplote je v notranjih organih, manj pa v okončinah.

 

Pri krajši podhlajenosti se najprej poviša krvni tlak, poveča pa se tudi število srčnih utripov. Če pa traja podhlajenost dlje časa, se krvni tlak zniža, pride pa tudi do srčne aritmije in do oslabljenega delovanja srca. Pri težki obliki podhlajenosti ima oteženo dihanje, je zelo oslabljena, pogine pa zaradi srčnega kolapsa.

 

Prva pomoč: Telo je treba čim hitreje ogreti. V lažjih primerih lahko psu uspešno pomagamo, da ga damo v topel prostor in ga masiramo ali pa ga damo v kad, napolnjeno s topo vodo. V hujših primerih pa lahko pomaga le veterinar s infuzijo, hkrati pa mora nadzirati delovanje srca in pljuč.

 

Če je pes dlje časa izpostavljen mrazu, lahko dobi ozebline, pride lahko celo do lokalnega odmrtja tkiva, še zlasti na okončinah (predvsem na šapah in prstih), na repu, na konicah uhljev in modih. Ozebli deli telesa so hladni in bledi, v blažjih primerih lahko psu pomagamo z masažo. Zdravljenje ozeblin je dolgotrajno, žival pa trpi hude bolečine. Če po treh ali štirih dneh zdravljenje ni uspešno, je treba poškodovane dele telesa kirurško odstraniti.

 

Pes se prilagodi na življenje v mrazu: Podobno kot ljudje se tudi psi prilagodijo na slabe vremenske razmere oziroma na tiste, v katerih živijo. Pes razmeroma težko prenaša spreminjanje temperature. Če pes živi zunaj, v pesjaku, naj tam ostane tudi v mrazu, kar pa ne pomeni, da sploh ne sme v hišo. Zelo hladne noči naj pes preživi v hiši, še najbolje v garaži, kjer ponavadi temperatura ni tako visoka kot v stanovanjskem delu hiše. To je še zlasti pomembno za starejše pse, ki imajo ponavadi težave z okostenelostjo sklepov in za pse z oslabljenim delovanjem srca. Tudi psi s kratko dlako brez podlanke morajo biti pozimi v hiši, na toplem. To velja tudi za vse majhne psičke, ki jim pozimi, ko jih odpeljemo na sprehod, nadenemo tudi plašček. Plaščki za pse so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah za živali.

 

Manjši psički so na mraz bolj občutljivi kot veliki, zato ni naključje, da se v hudem mraz sprehoda ne veselijo. Nekatere moramo na silo spraviti iz stanovanja. To je pravzaprav nujno, saj sicer pogosto se zgodi, da pozimi sicer fiziološke potrebe opravijo kar v hiši. To pa ni prav prijetno.

 

Pozimi v zgodnjih jutranjih urah in pozno zvečer s psom ne gremo na daljši sprehod, ven ga peljemo le toliko, da opravi potrebe.

 

AKTUALNO V TEH DNEH:

 

Psi in petarde: Ko strah premaga vse drugo

(Pred)praznične nevarnosti za naše štirinožce

Pes naj ne bo (novoletno) darilo!

Ob zimskem veselju velja tudi posebna pozornost!

Nega tačk pozimi pri starejših psih

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Blaž Košak

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.