23.05.2013

Kje vas bo taksi rade volje prevažal s psom?

Da postaja Slovenija, kar se tiče psom prijaznih lokalov, vse bolj prijazna, že vemo (KLIK). Po drugi strani pa žal še vedno velja, če izvzamemo nekaj izjem, da so psi nezaželeni potniki na mestnem prometu v večini slovenskih mest (KLIK). Tudi v trgovskih centrih še vedno velja preveč omejitev (KLIK), na srečo pa so vsaj ponudniki turističnih storitev ugotovili, da skrbniki psov brez svojega pasjega prijatelja le še redko odhajajo na počitnice in tako se tudi seznam psom prijaznih počitnic vztrajno daljša (KLIK).

Tokrat smo se odločili, da pod lupo vzamemo taksi službe iz treh največjih slovenskih mest. Marsikdo nima svojega osebnega avtomobila ali šoferskega izpita, mnogi pa sami, zaradi več razlogov, ne zmorejo do najbližje avtobusne postaje. Če morate v družbi svojega psa na nujen opravek, morda k veterinarju, ali preprosto na druženje s prijateljem, bo taksi logična izbira. Morda pa boste ob tem naleteli na težavo. Naj poudarimo, da prevozi psov s taksiji niso obveza za taksi službe. Naš namen je s "tačkami" predstaviti tiste, ki so se odzvali na naš poziv pri pripravi članka - tako vam v določenih primerih ne bo potrebno izgubljati časa, predvsem ko gre za zdravje vašega kosmatinca in nujen obisk veterinarja.


TAXI PLUS - MARIBOR


"Več kot samo taksi" je slogan znane taksi službe iz Maribora – Taxi Plus, ki nam da občutek, da pri prevozu svojega psa ne bomo imeli težav. A smo se zmotili. "Opravljali smo vožnje s psi, a smo se odločili, da tega več ne bomo prakticirali. Vozila je bilo potrebno po vsaki vožnji temeljito očistiti, še posebej če je bil pes večje rasti in mu je izpadala dlaka, se je slinil itd. Skrbniki se niso držali navodil šoferjev, tako so psi hodili po sedežih in poškodovali tkanine na sedežih," nam pove Gregor Šerbino iz Taxi Plus.

 

TAXI SMUK - MARIBOR

 

Mariborski Taxi Smuk si je prav v izogib težavam omislil priložnostno kočo, ki jo namesti čez sedež. "Pri prevozu psov ni nikakršnih omejitev," pravi Boštjan Pavlinek. "Stranke lahko psa vzamejo kadarkoli s seboj, tudi če so psi večje pasme."

 

MIKRO TAXI - MARIBOR

 


Prevozom psov je naklonjen tudi Mikro Taxi iz Maribora: "Pri nas se lahko prevažajo psi brez omejitev. Lastniki psov sami poskrbijo, da je pes miren, ležeč na tleh, pri nogah. Manjše pse imajo večinoma v naročju. V 25 letih še nismo imeli negativne izkušnje," nam je sporočil Erik Lampreht.

 

TAXI METRO - LJUBLJANA

 

TAXI RONDO - LJUBLJANA

 

V Ljubljani smo se po odgovor napotili tudi na Taxi Metro in Taxi Rondo. Oboji so nam zaupali, da v njihovih vozilih prevažajo tudi pse, brez omejitev in brez dodatnih stroškov.

 

TAXI LAGUNA - LJUBLJANA

 

Če boste za prevoz poklicali Taxi Laguna, boste morali ob klicu izrecno povedati, da se bo z vami prevažal tudi vaš kosmatinec. "Več kot polovica taksistov dovoljuje vožnjo malih psov. Če bi se želeli prevažati z velikim psom, preverimo po radio vezi, ali je na razpolago voznik in o tem obvestimo stranko. Poleg tega imamo v voznem parku tudi vozilo z kletko, prilagojeno za vožnjo živali. Ali bo voznik vozil živali ali ne, je odločitev vsakega posameznega taksista. Tisti, ki se odločajo, da psov ne bi vozili pravijo, da jim žival uniči sedeže in pušča dlako," razlaga Nataša Ornek.

 

TAXI SREČKO - KOPER

 

Preverili smo tudi stanje na slovenski obali. Priljubljeni Taxi Srečko prevoze živali večinoma odpoveduje. "Razlog je, da imamo vozila registrirana za prevoz oseb. Izjema so sicer majhne živali, katere odpeljemo do veterinarja v spremstvu skrbnika. V tem primeru mora biti pes zaprt košari, da ne moti voznika," so nam sporočili.

 

TAXI PIRAN

 

Glede prevozov psov so zadržani tudi pri podjetju Taxi Piran. "Možnost prevoza je sicer s kombijem, kjer mora biti pes nameščen v prtljažniku, saj je tam vsa "tapicerija" plastična. Izjemo naredimo pri malih psih, kjer pa mora biti pes v naročju stranke," pravi Bogdan Bevk in nadaljuje, da ga motijo predvsem dlake, ki jih psi puščajo na sedežih: "Potem imam avto "zasvinjan" od tistih nadležnih dlak. Kako naj potem na sedežu, kjer je pustil pes veliko dlak peljem normalnega človeka? Sam imam v Piranu tudi apartmaje in tudi tam ne sprejemam gostov s psi. Poleg tega, da me motijo dlake, je problem tudi v tem, da se pes lahko na postelji podela, lahko zgrize pohištvo, mnogi tudi smrdijo."

 

TAXI MORJE - KOPER


Psi pa bodo na Obali imeli več naklonjenosti pri Taxi Morje: "Prevoz psa pri nas ni problem. Če je pes velik, sicer zahtevamo večjo cunjo. V tem primeru uporabimo enega od treh karavanov, umaknemo prtljažni rolo, skrbnik sedi zadaj in je tako v neposrednem stiku z psom. Pogoj je tudi da kuža ne smrdi, saj opažam, da so nekateri lastniki precej nemarni. Doplačila za tak prevoz ne zahtevamo," nam pove Severin Pavlica.

 

Kaj lahko sklenemo? Ljubljana je z eno "tačko" prednosti prehitela Maribor in je tako "psom najbolj prijazno taksi mesto". Nekoliko nas je razočarala slovenska obala, ki smo ji v "taksi preverjanju" namenili devet "tačk", čeprav smo bili še pred dnevi zelo veseli ugotovitve, da so v treh Obalnih občinah turistični delavci psom vedno bolj naklonjeni - KLIK.

 

Seznam psom prijaznih taksijev v Sloveniji bomo še naprej sproti osveževali na tej povezavi - KLIK.

 

Pripravil: Pes moj prijatelj

Foto: Shutterstock

 

Ali lahko psi vstopajo v trgovske centre?

Slovenska obala naklonjena gostovanju psov

Dog Welcome lokali po Sloveniji

Dog Welcome počitnice

Dog Welcome - izkušnje bralcev

Psi na mestnem avtobusnem prometu

Taxi, ki prevaža pse

DOGS WELCOME LOKALI V FOTOGRAFIJI - KLIK

 

Podatke je zbral in pripravil PES MOJ PRIJATELJ, v sodelovanju z obiskovalci tega spletnega portala. Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Če ste v navedenem seznamu naleteli na napačen podatek, nas prosimo o tem obvestite.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.