03.04.2013

Zakaj posvojiti psa iz zavetišča?

V svetu zavetišč za zapuščene živali ne bi potrebovali, če bi ljudje odgovorno ravnali s svojimi živalmi. V resnici pa so mnoga zavetišča prepolna zapuščenih živali, ki iščejo novega skrbnika.

 

Zakaj psi pristanejo v zavetišču?

 

Gre za neodgovorno in nepremišljeno skrbništvo psov, ki je kljub vse večji ozaveščenosti ljudi, še vedno zelo pogosto. Najpogostejši vzroki za namerno zapustitev psov so:

 

- Nepremišljena odločitev: Mnogi se ne zavedajo, da odgovorno skrbništvo psa zahteva veliko časa, znanja pa tudi denarja.

 

- Nepravilna izbira psa: Največkrat se v zavetišču znajdejo psi, ki jih skrbniki ne morejo več obvladati, saj so značajsko prezahtevni za njih.

 

- Napačna vzgoja in pomanjkljivo šolanje. Pojavijo se vedenjske težave, ki so za skrbnika moteče.

 

- Neozaveščenost: Še vedno veljajo tabuji, da mora psica imeti vsaj enkrat v življenju mladičke in da bo samec, ki ima močan spolni nagon, postal priden in pohleven, če se bo enkrat paril. Kam pa z mladički?

 

- Neodgovornost: Mnogokrat se zgodijo neželjena rojstva mladičev, saj neodgovorni skrbniki puščajo goneče psičke brez nadzora.

 

Zakaj posvojiti psa iz zavetišča?


Posvojitev psa iz zavetišča je pravilna odločitev za vse, ki si ne želijo rodovniškega psa in bi raje imeli mešanca. Veliko bolj odgovorno boste ravnali, če boste dom ponudili azilašu, kot pa če boste kupili "pasemskega" psa brez rodovnika. Tu gre največkrat za nepremišljeno parjenje pasemskih psov, ki jih zaradi tega ali onega razloga ne bi smeli pariti.

 

Ko pride pes v zavetišče, ga čaka poseben protokol. Najprej je na vrsti temeljit veterinarski pregled. Če je kuža zdrav, ga veterinar cepi, mikročipira in vpiše v centralni register psov. Nato psa namesti v karanteno za vsaj 10 dni. Če v tem času nima zdravstvenih ali vedenjskih posebnosti, je premeščen na oddelek za posvojitev.

 

Psi v zavetiščih so redno veterinarsko pregledani, cepljeni, mikročipirani in imajo potni list. Redno dobivajo sredstva proti notranjim in zunanjim zajedavcem. Mnoga zavetišča pa poskrbijo tudi za sterilizacijo oziroma kastracijo psov in tako preprečijo rojstvo neželjenih mladičev.

 

V nekaterih zavetiščih redno opravljajo tudi teste vedenjskih značilnosti psov. Tako je izbira pri posvojitvi primernega psa še toliko lažja. Dobro se pozanimajte o značaju psa, njegovih potrebah in zdravstvenem stanju. Pri izbiri in posvojitvi psa je potrebno ravnati odgovorno in premišljeno!  

 

Avtor: Katja Rant

Foto: Shutterstock

 

Katja Rant je strokovnjakinja na področju socializacije, vzgoje, šolanja in rehabilitacije psov. Od avgusta 2011 do decembra 2012 je bila zaposlena v zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, kjer se je ukvarjala s psi, ki imajo vedenjske težave, so težje vodljivi ali nevarni. Vodila je program rehabilitacije in prevzgoje psov in program usposabljanja za sprehajalce. S tem je omogočila psom lažji in hitrejši prehod v novi dom. Danes vodi šolo za pse Sedi5, v kateri posebno pozornost posveča ravno psom, ki so bili posvojeni iz zavetišč.

 

Spletna stran Sedi5

Facebook stran Sedi5

 

Oglej si tudi:

 

Zakaj posvojiti in ne kupiti?

Seznam slovenskih zavetišč

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.