26.08.2015

26. avgust: Svetovni dan psov

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolgih 140 stoletij delili vse - hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji. Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj - in prvi človekov živalski družabnik, ki ima pomemben vpliv na človeško družbo in kulturo.

 

 

Prav je, da našim najboljšim prijateljem zadostno pozornost namenjamo vsak dan, a naj bo današnji Svetovni dan psov vnovična priložnost, da se spomnimo tudi na vse tiste, ki nimajo sreče, da bi spali na svojem toplem kavču. V tem trenutku v slovenskih zavetiščih na nove lastnike čaka nekaj več kot 400 psov.

Mi vam predlagamo, da tem psom poklonite nekaj, kar vas ne stane nič - SVOJ ČAS! Obiščite katerega od zavetišč odprtih vrat, sprehodite brezdomne prijatelje, prinesite jim kakšen priboljšek, zavetišču poklonite rabljene ovratnice, povodce in odeje...

 

Ostali pomembni dnevi - KOLEDARČEK

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.