17.05.2019

Mučili in pobili 42 mačk, za svoje dejanje niso nikoli odgovarjali!

Ob posnetku, ki je včeraj pretresel javnost, so se mnogi ponovno spomnili na primer, ko so dijaki v Kranju na grozovit način mučili in pobili 42 mačk. Dogodek se je zgodil pred 19 leti. Kaj se je zgodilo? Trojica dijakov je mačke zažigala, rezala in trpinčila v vseh najbolj sprijenih oblikah. Svoje početje so si ves čas pregledno zapisovali - denimo tudi to, kako so mačka privezali za avto in ga vlekli po cesti do smrti, kako so enemu s sekiro odsekali glavo, drugega razkosali v garaži, nekaj živalim pa vtikali petarde v telesne odprtine, kjer so eksplodirale.Na zadevo se
je v trenutku razkritja odzvala kranjska gimnazija, ki je tri maturante izključila iz šole.

So storilci kdaj odgovarjali za svoje dejanje?

Dve leti je trajalo policijsko in tožilsko delo v tej zadevi. Sodnica je dobila več kot 20 vlog društev in posameznikov, ki so se zavzemali za najstrožjo kazen, češ da je krivda že dokazana. Krivdo je dokazovalo tudi tožilstvo. A kljub temu je sodnica vse tri dijake oprostila, saj je presodila, da sicer obstojajo indici za posamezna dejanja, ne pa dokazi zanje.

Kazenski zakonik za surovo ravnanje ali nepotrebno povzročanje trpljenja živali sicer predvideva denarno kazen ali zapor do enega leta, za mučenje več živali, trajno pohabljenje ali na krut način povzročen pogin pa do dveh let zapora. Za prekršek po zakonu o zaščiti živali se posameznik kaznuje z globo od 800 do 1200 evrov. Mučitelja živali so sodniki za rešetke prvič poslali pred natanko sedmimi leti. Šlo je za odmevni primer psa iz vasice Boršt pri Kopru, ki ga je 65-letni moški tako zanemarjal in izstradal, da ga je na stotine klopov dobesedno izpilo do smrti. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.