Ali lahko pes med vožnjo gleda skozi okno?

Veliko psov ima probleme z vožnjo v avtomobilu, zato skrbniki pogosto iščejo številne »rešitve«, da bi bilo njihovim psom bolj prijetno v avtomobilu. Ena izmed njih je tudi gledanje psa skozi odprto okno med vožnjo.

 

Vsekakor ne priporočamo, da pes med vožnjo gleda skozi avtomobilsko okno. Morda res nekateri psi uživajo v gledanju čez okno, a je to početje lahko nevarno tako za psa kot tudi za voznika. Veter pogosto razdraži pasje oči in ušesa, žuželke, ki mu med vožnjo lahko priletijo v obraz, ga lahko tudi poškodujejo. Poleg tega lahko pes, če ni zavarovan v vozilu, celo pade ali skoči skozi odprto okno. Prav tako med gledanjem skozi okno psom lahko postane slabo, ko opazujejo premikajočo okolico. Za daljše vožnje z avtomobilom je pomembno, da bo vaš kosmatinec umirjen, kar bo lažje, če bo ležal. Poskrbite, da bo pes v vozilu pravilno pripet zaradi njegove in vaše varnosti ter varnosti drugih udeležencev na cesti.

 

Že po zakonu morajo biti psi v avtu varno pripeti oziroma v transportnih boksih. Na previdnost pri vožnji  z avtomobilom opozarja tudi policija, saj se policisti z živalmi v prometu srečujejo na več področjih. Eno je področje prometnih prekrškov, kjer policisti velikokrat naletijo na skrbnike, ki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami in tudi večkrat vidijo, da psi molijo glavo skozi okno … Vse to je zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike. Policija v večini primerov, ko opazi tovrstno nepravilno ravnanje, skrbnike nanj opozori in jim svetuje, kaj naj storijo, da bo prevoz njihovih ljubljenčkov varen.

 

Vsak kuža na svoj način doživlja vožnjo v avtomobilu. Medtem ko se nekateri počutijo odlično, drugim vožnja predstavlja velik stres. Pomembno je, da skrbniki poskrbite za varen prevoz svojih kužkov. Svetujemo vam, da ne dovolite kužku, da moli glavo skozi okno med vožnjo v avtomobilu.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.