Ameriški pit bull terier

Ameriški pit bull terier je pasma s slabim slovesom, vendar pa so psi v resnici izredno ljubeči, strpni in zvesti sopotniki. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi in spoznajte njihovo pravo naravo.

Povprečne teža, velikosti in pričakovana življenjska doba pasme:

 • Teža: 16 kg – 29 kg
 • Višina: 36 – 61 cm
 • Življenjska doba: 12 – 15 let

 

Glavne značilnosti pasme:

 • Poreklo: Ameriški pit bull terier izvira iz 19. stoletja, ko so ga prinesli v Ameriko iz Anglije in Irske, kjer so ga uporabljali za pasje borbe in kot delovnega psa na kmetijah.
 • Karakter: Kljub negativnemu slovesu slovijo ameriški pit bull terierji kot pametni, zabavni, izrazito naklonjeni in zvesti psi. So zaščitniški do svoje družine in branijo svoj teritorij, kar jih lahko naredi učinkovite pse čuvaje. So čudoviti družinski spremljevalci, če so primerno vzgojeni. Kljub svoji energiji in močnemu nagonu potrebujejo tudi čas za sprostitev in počitek ter se lahko prilagodijo različnim življenjskim okoliščinam.
 • Ujemanje z drugimi živalmi: Če so bili že od mladih let v stiku z drugimi psi, se ameriški pit bull terierji običajno dobro razumejo z njimi. Vendar pa lahko kažejo agresijo do manjših živali, če niso bili ustrezno socializirani.
 • Sobivanje z otroki: Primernejši so za družine z večjimi otroki, vendar imajo tudi dobro razvito toleranco do manjših otrok. Njihova visoka toleranca na bolečino pomeni, da so lahko potrpežljivi z otroki, vendar je nujen nadzor.
 • Dlaka in nega: Ameriški pit bull terier ima kratko, svetlečo, gladko, enoplastno dlako. Izpadanje dlake je povprečno. Pasma ima veliko barv in odtenkov. Ker imajo kratko dlako ne potrebujejo veliko nege, le občasno krtačenje in kopanje. Več pozornosti je potrebno nameniti negi ušes in oči, da bi preprečili vnetja.
 • Zdravje: Med pogostejše zdravstvene težave sodijo težave s sklepi, siva mrena in srčne bolezni. Za svojo velikost so težki, zato so lahko nagnjeni k prekomerni telesni teži, če skrbnik ni pozoren na gibanje in pasjo prehrano. Drugače pa veljajo za precej zdravo pasmo.
 • Vzgoja: Pravilna vzgoja in socializacija sta ključni, še posebej, če želimo preprečiti morebitno agresivno vedenje v odrasli dobi. Pri vzgoji je pomembno uporabiti dosleden, a pozitiven pristop. Čeprav so inteligentni in hitro učljivi, potrebujejo dosledno vodenje in odločnost pri vzgoji.
 • Potrebe po aktivnosti: Ameriški pit bull terierji so izredno energični psi, ki potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti. Poleg vsakodnevnih sprehodov so navdušeni tudi nad različnimi športnimi dejavnostmi, kot so tek, plavanje in igranje z žogo.
 • Primeren bivalni prostor: Čeprav so primerni tudi za stanovanjsko življenje, bodo bolj zadovoljni, če imajo na voljo tudi ograjen zunanji prostor za raziskovanje in igro.
 • Posebnost pasme: Ameriški pit bull terierji so močni in postavni, vendar dokaj lahki, zato imajo več mišic na kilogram telesne teže kot katerakoli druga pasma.

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.