0
0,00 €

Baza krvodajalcev

Krvodajalstvo je dobrodelno tudi pri psih in mačkah, vodi pa ga en sam cilj - POMAGATI DRUGEMU V NESREČI! Slovenija je končno dobila nacionalno bazo pasjih in mačjih krvodajalcev.

 

 

Zakaj pravzaprav pes daruje kri? Gre za kri, ki pogosto rešuje življenja v nujnih primerih. Te primere spremlja večja izguba krvi, potrebujejo jo tudi pri nekaterih kirurških posegih. Tackadaruje.si je projekt štirih veterinark, s podporo Veterinarske zbornice Slovenije. "Ker v Sloveniji nimamo veterinarske krvne banke, smo pri preskrbi s krvjo za transfuzije vezani na živalske krvodajalce. Da se lahko zagotovi zadostna oskrba, jih potrebujemo čimveč, tako pasjih kot mačjih," pišejo na spletni strani.

 

Pobudniki projekta pravijo, da veterinarji možnosti, da bi v nujnih zdravstvenih stanjih živalskih pacientov poklicali in naročili vrečko tipizirane krvi, v Sloveniji verjetno nikoli ne bomo imeli. Vzdrževanje krvnih bank je namreč precej drago in zahtevno. Zato se je doslej vsaka veterinarska organizacija trudila po svoje zagotoviti primerne krvodajalce, najprej med svojimi pacienti, nato seveda pridejo na vrsto psi in mačke svojcev, znancev, prijateljev ter sledilcev na družbenih omrežjih. A včasih tudi to ni dovolj. Predvsem pa vzame klicanje in iskanje primernih kandidatov veliko dragocenega časa, saj potencialni darovalci krvi navadno niso testirani ali pa živijo predaleč stran.

 

 

Tako se je pri veterinarkah porodila ideja, da ustvarijo enoten spletni portal pasjih in mačjih krvodajalcev, ki bo pokrival celotno ozemlje Slovenije. Projekt je podprla Veterinarska zbornica Slovenije, zato poteka pod njenim okriljem. Namenjen in dostopen je vsem – veterinarjem in lastnikom psov in mačk.

 

Kakšen pes je primeren za krvodajalca?

- primerna teža več kot 25 kg
- starost od 1 do 8 let
- priporočljiv vitek vrat, ni pa nujno potreben
- priporočljiva mirna narava
- zdrav, v dobri kondiciji
- redno cepljen, dobiva redno zaščito proti notranjim zajedavcem
- zaščiten proti dirofilariozi (tj. srčni glisti)

Kri za transfuzijo vzamejo vnaprej, preventivno, pred večjim kirurškim posegom, pri katerem predvidevajo, da bi lahko prišlo do hujših krvavitev in bi zato želeli imeti pred začetkom operacije kri na zalogi. Pogosteje pa kri potrebujejo v urgentnih situacijah, ko v ambulanto pride žival, ki zaradi urgentnega stanja potrebuje transfuzijo čim prej – npr. živali, ki močno krvavijo zaradi avtomobilske nesreče, ker jim je počil tumor v trebušni votlini ali pa so se zastrupile s podganjim strupom, ki povzroča motnje v strjevanju krvi. V urgentni situaciji ni časa za poglobljene laboratorijske preiskave, zato je nujno, da imajo bazo pasjih krvodajalcev, ki imajo vnaprej določeno krvno skupino in izvedene vse potrebne preiskave, tako da lahko v urgentni situaciji takoj dobijo ustreznega dajalca in ne izgubljajo časa s testiranji.

 

Psu vzamejo največ 15 do 20 ml krvi na kilogram telesne mase, najpogosteje na 3 do 4 tedne. Odvzem krvi traja manj kot 10 minut in ne pusti nikakršnih posledic na dajalcu. Pasjega krvodajalca lahko prijavite tukaj.

 

 

Kakšna mačka je primerna za krvodajalca?

- telesna teža več kot 4 kg
- zdrava, v dobri kondiciji
- notranja mačka
- redno cepljena in brez črevesnih zajedavcev
- FeLV in FIV negativna, brez znakov FIP
- redna zaščita proti bolham

S potrebo po transfuziji se pri mačkah srečujejo redkeje kot pri psih. Postopek odvzema krvi pri mački je, v primerjavi s psom, nekoliko bolj kompliciran. Večino (vendar ne vse) mačk je za postopek odvzema krvi za transfuzijo potrebno sedirati, saj le redka mačka zdrži nepremično toliko časa, da ji lahko varno in kvalitetno vzamejo eno enoto krvi. Mački lahko naenkrat vzamejo nekoliko manj krvi kot psu, približno 10 ml na kg telesne mase. V skrajnih primerih, ko res ne gre drugače in je ogroženo življenje živali, ustrezne krvi pa nimajo na zalogi, lahko mačka dobi enkratno trasfuzijo pasje krvi. Tako transfuzijo mačke sicer relativno dobro prenašajo, vendar ima le kratkotrajen učinek (nekaj dni). Mačjega krvodajalca lahko prijavite tukaj.

 

Foto: Shutterstock

STARČKI SO ZAKON!

  • V zadnjih tednih na našem portalu predstavljamo zgodbe "starčkov", ki bodisi v slovenskih zavetiščih ali v varstvu društev proti mučenju živali že nekaj časa čakajo na tistega pravega človeka. Ste to morda vi?

Zadnji oglasi

Oddajo se: Spoznaj Donno, ki išče svoj dom - za vedno!
Donna je mlada psička, stara je leto in pol. Psička je zelo nežna, hkrati pa plašna v novih situacijah. V družbi ljudi, ki jih pozna, je...
Izgubljeni: V nekaj dneh izginila dva beagla
Zgolj v nekaj dneh sta neznano kam izginila dva psa pasme beagle. Oba psa sta izginila pred hišo, pravijo skrbniki.     V...
Izgubljeni: Na območju Vranskega pogrešajo Athosa
Naš bralec Marcel sporoča: "V soboto se nam je izgubil pes po imenu Athos. Imel in seveda ga imam še vedno rad in ga pogrešam...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno