Beagle

Beagle ali angleški brak je ena najbolj prepoznavnih srednje velikih pasem psov z močnim lovskim nagonom, znana po velikih, izrazitih očeh, dolgih, mehkih ušesih in pokončnem repu z belo konico. 

Povprečne teža, velikosti in pričakovana življenjska doba pasme:

 • Teža: 12 – 15 kg
 • Višina:  33 – 40 cm
 • Življenjska doba: 12 – 15 let

Glavne značilnosti pasme:

 • Primeren za: Beagle je primeren za začetnike, lovce, družine s starejšimi otroki in fizično aktivne ljudi.
 • Splošno o pasmi: Pasma je nastala v Angliji. Pasma je bila ustvarjena za skupinski lov na kunce, zato se v družbi počutijo odlično. Zaradi odličnega voha so jih začeli uporabljati tudi pri odkrivanju mamil.
 • Karakter in temperament: Beagle je poln energije, odlično se obnese v družini in kaže veselje do vseh članov družine. Gre za živahne, aktivne, energične pse in odlične spremljevalce otrok. Imajo izraziti način lajanja, ki spominja na skovikanje sove. Kljub svoji nagajivosti in občasni trmi nikoli ne kažejo agresije ali strahu.
 • Ujemanje z drugimi živalmi: S primerno vzgojo in socializacijo se ta pasma dobro razume z drugimi domačimi živalmi, vendar je potrebna previdnost zaradi njihovega lovskega nagona.
 • Kompatibilnost z otroki: Beagle je zelo družaben in ljubezniv pes, zaradi česar je idealen za družine z otroki. Ker so med igro precej živahni, je pri majhnih otrocih pomembno pravilno socializiranje in nadzor.
 • Nega: Beagle ima kratko, gosto in vodoodporno dlako, ki zahteva redno krtačenje, da ostane v dobrem stanju. Krtačenje pomaga pri odstranjevanju odmrlih dlak in spodbuja zdravo kožo, brisanje z vlažno krpo pa lahko nadomesti kopanje. Priporoča se redno čiščenje zob in ušes ter občasno krajšanje krempljev.
 • Zdravstvene težave: Gre načeloma za zdrave in odporne pse, ki jih lahko prizadenejo nekatere zdravstvene težave, kot so displazija kolkov, težave s hrbtenico, epilepsija, bolezni oči in srčne bolezni.
 • Vzgoja in trening: Beagle je inteligenten pes, ki zahteva reden in zanimiv trening. Pozitivna motivacija delujejo najbolje pri tej pasmi. Znani pa so tudi po svoji samostojnosti in neodvisnem načinu razmišljanja.
 • Aktivnost: Beagle je aktiven pes, ki obožujejo dolge in živahne sprehode v naravi. Priporoča se sprehajanje na vrvici zaradi močnega lovskega nagona.
 • Posebne lastnosti: Beagli niso zahtevni za povprečnega skrbnika, vendar zahtevajo veliko časa, potrpljenja in volje pri učenju. Ignoranca ali nadležno vedenje izhajata iz pomanjkanja treninga in vodenja s strani skrbnika. Beagli so veliki jedci in so znani po tem, da bodo pojedli praktično vse, kar najdejo. Zagotoviti jim morate vsaj dva obroka dnevno. Zaradi njihovega apetita je potrebno spremljati njihovo težo in ukrepati v primeru, da postaja predebel. 
 • Bivalni prostor: Beagle se dobro prilagaja različnim okoljem, a najbolje se počuti v velikih ograjenih dvoriščih. Če bo živel v stanovanju, bo potreboval redne daljše sprehode.

 

Beagle je ljubeča in energična pasma, primerna za tiste, ki imajo čas in energijo, da mu bodo lahko zagotovili potrebe po gibanju, treningu in pozornosti.

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.