27.05.2020

BIZARNO: Nova plaža za pse, do katere psi ne smejo!Slovensko obalo je že obiskalo poletje in v morju je že mogoče opaziti prve letošnje kopalce. Naši štirinožci, ki se sicer lahko v morju namakajo na vseh slovenskih divjih plažah (to pomeni - dovoljeno je povsod tam, kjer ni s tablo prepovedano), pa tudi na t.i. "pasjih plažah" v Ankaranu, Izoli in od lanskega leta tudi v Kopru, bodo na svoj račun z letošnjim letom prišli tudi v Občini Piran. Pasja plaža je namreč po novem na voljo tudi v Strunjanu. Pridobitev je na socialnih omrežjih že naletela na navdušenje, pa tudi ogorčenje nekaterih krajanov (več o tem v nadaljevanju).

Kaj prinaša nova pridobitev, kakšni so pogoji uporabe plaže, ali bo na plaži morda pse pričakala še kakšna novost smo želeli izvedeti na Občini Piran, ki je lastnica tega dela plaže. Na občino smo v ponedeljek zjutraj naslovili nekaj novinarskih vprašanj, a odgovora nismo dočakali. Vprašanja smo poslali tudi na Turistično združenje Portorož in Krajevno skupnost Strunjan, a tudi v tem primeru časa za odgovore na naša vprašanja očitno niso našli.

Do strunjanske pasje plaže smo se odpravili včeraj popoldan. Edina (na novo narejena) pešpot, ki vodi do nje je na začetku po novem označena z znakom "prepovedano psom". Za pot do cilja bi sicer lahko izbrali t.i. "Krkino plažo", a na njo je psom prepovedano vstopati že vrsto let. Kako naj torej s psom pridemo do pasje plaže? Če upoštevamo omejitve, ki jih sporočajo znaki - nikakor!Plaža se nahaja med restavracijo Pinija in ribiškim pomolom na območju, ki je bilo doslej prepovedano za kopanje tako ljudi, kot psov. Sence ni, pogrešali smo tudi koše za pasje iztrebke. Najbližji koš je označen z nalepko, ki pravi, da je odmetavanje pasjih iztrebkov prepovedano.
Spregledani pa ne morejo ostati niti odzivi nekaterih razburjenih krajanov, ki jih je moč najti pod objavo Facebook strani Strunjan (nelektorirano):

Z.J.: tragedija.. v naravnem rezervatu (zaščitenem krajinskem parku)... pasja plaža... faljeno stoposto..

N.B.: Manjka nekaj bistvenega... senca! Ampak bravo, le tako naprej!

B.H.: Psi ne sodijo na plažo!

T.V.: Povsod po svetu so urejene plaze za pse, samo pri nas je to tezava!

J.S.: Največja sramota krajinskega parka, da dovoljujejo pse na plaži!

Z.J.: V glavnem, desno nudisti, levo psi... nasvidenje!

B.R.: Super, živimo v Strunjanu in smo se novice izredno razveselili! Tistih par ljudi, ki se nad pasjo plažo pritozuje: nihče vas ne sili, da se kopate ravno na tem delu plaže. Pomislite pozitivno, več kot je psov na pasji plaži, manj se jih kopa drugje. Tako bomo vsi bolj srečni, saj tudi mi ne maramo, da nas kdo grdo gleda

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.