Psi jedo travo, kadar jih boli želodec! Pa je to res?

Stara modrost pravi, da psi jedo travo zato, da lahko bruhajo - in jo zato poiščejo takrat, ko imajo težave z želodcem. Vendar veliko psov muli travo ves čas, pa ni nobenih posledic.

 

Ena od teorij pojasnjuje, da pes s travo poskuša nadomestiti neuravnoteženo prehrano s preveč mesa. Toda razlog bi utegnil biti zelo preprost: nekateri psi jedo travo zato, ker jim je všeč. To je vse. Za razliko od mačk psi niso zapriseženi mesojedci. Preživijo lahko tudi ob vegetarijanski prehrani, čeprav se sami za to verjetno ne bi odločili. Pripravljena hrana, ki jo kupimo v trgovini, pa tako ali tako vsebuje visok odstotek zelenjave.

 

Za zdaj pa še ni natačno dokazano, kako trava deluje na pasji želodec. Bržkone je pri marsikaterem psu sredstvo, ki sproži bruhanje. O vzrokih, zakaj to počnejo, je še veliko več špekulacij. Nekateri menijo, da pes je' travo zato, ker mu primanjkuje vitaminov, drugi pa so prepričani, da to počno zato, da dobijo surove vlaknine, medtem ko tretji spet menijo, da trava deluje kot nekakšen pufer (pufri so snovi, ki uravnavajo kislost ali bazičnost).

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.