Čarobni svet pasjih mladičkov z Majo 5: Ali veš, da se tvoj mladiček uči ves čas?

Tvoja mala kepica ves čas opazuje svet okrog sebe, se uči, kako deluje, kaj je prijetno in kaj ni ter katera vedenja prinašajo koristi. Če bi mladička samo spustili v park in mu dovolili, naj dela, kar hoče, bi bila večina stvari hudo nezaželenih. Lovil bi mačke, skakal po ljudeh, se zapodil za kakšnim kolesarjem in bevskal vse povprek. Zato je zelo pomembno, da malega kosmatinca od začetka usmerjaš in mu na njemu razumljiv način poveš, kaj lahko počne in česa ne.

 

Mladiček se ne uči samo takrat, ko si vzameš čas za trening. Uči se non stop, cel dan, kadarkoli je zunaj, doma, pa tudi, ko je sam.

 

Na začetku tečajev se skrbniki velikokrat pritožujejo, da se je njihov štirinožec sicer za silo naučil hoditi na povodcu ampak, da se mu čisto strga, ko se doma začnejo obuvati za sprehod. Skače po vratih, laja, grize povodec in včasih ni niti toliko pri miru, da bi ga lahko pripeli.

 

Imaš tudi ti podobne težave?

 

Pa veš, da so vse te težave naučene?

 

Ko je bil tvoj pobalin še čisto majhen, se je mudilo ven, da se ne bi polulal notri. Zelo hitro se je mladiček naučil prepoznati, katere superge so za sprehod in katere čevlje obuješ za službo. Čevlji so dolgočasni, ker takrat odideš sam. Superge… pa pomenijo cel žur. Zelo hitro je tudi povezal superge, povodec v tvoji roki in vhodna vrata. Tam se gre ven, v park, v neskončno zabavo!

 

Ko je mladiček začel prepoznavati te predvidljive vzorce - superge, povodec, vhodna vrata - je pokazal vse znake navdušenja. Tekanje, skakanje, lajanje, praskanje po vratih. Vse, samo da bi se akcija čim prej začela.

 

Kaj si storil ti? Začel si hiteti. Najprej zato, da se ne bi polulal notri potem pa zato, da bi mladiček čim prej nehal noreti. Bolj, kot tvoj mladiček nori, bolj ti hitiš in postajaš nervozen. Bolj, kot ti hitiš in postajaš nervozen, bolj mladiček nori.

 

Mali kepici si od začetka dajal napačno povratno informacijo. Tvoj kosmatinec je prepričan, da je norenje, lajanje in skakanje po vratih nepogrešljivi del sprehoda. Če ne bo lajal v vrata, se lahko zgodi, da jih ti ne boš našel. Le kako bosta šla potem v park? Če ne bo vlekel in grizel povodca, se lahko zgodi, da boš na sprehod pozabil in kar obstal v hodniku z obutimi supergami. Koga bo potem zunaj vlekel?

 

Tvoj mladiček ne ve, da bi šla na sprehod tudi v primeru, če bi lepo mirno počakal, da se obuješ, najdeš vrečke, priboljške in ključe, mu pripneš povodec in odpreš vhodna vrata.

 

Tvoj mladiček tega ne more vedeti, ker ga tega nisi naučil.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.