29.10.2023

Če se odločamo za posvojitev hrta ...

V našem prostoru se je zadnja leta pojavil trend posvojitve prav posebne skupine psov – hrtov. Hrti so čudovita, zanimiva, posebna, ljubeča, stoična, občutljiva bitja. In preden se zares odločimo v svoj dom sprejeti hrta, se moramo zavedati nekaterih stvari.

 

Če si predstavljate tipičnega psa – hrt to ni

Hrti so dolgi, rebrasti, imajo velike oči, dooolg gobec, tanek antenast rep in dolge, vitke noge.  Sami skrbniki hrtov za svoje hrtje spremljevalce pravijo, da so malo žirafe, malo mački, malo kenguruji ... Njihova zunanjost je res nekaj posebnega, sicer so pasme različne med seboj, a si vsi delijo skupne lasnosti in so si v telesni zgradbi podobni. Kar se značaja tiče, seveda obstajajo individualne razlike, dosti je odvisno tudi od preteklih izkušenj, ampak na splošno govorimo tudi o precej posebnih značajskih lastnostih hrtov.

 

Bolj mačji kot pasji

Hrti so kar se obnašanja tiče dostikrat bolj podobni mačkam kot psom. So introvertirani, radi prespijo večino dneva, povečini ne marajo mokrote, ne marajo hrupa, delujejo precej filozofsko zamišljeni in so pretežno zelo čiste živali.

 

Posebno oglašanje

Večina hrtov zelo redko laja. Nekateri zelo radi jamrajo in golčijo ter brundajo in komentirajo dogajanje okrog sebe, nekateri so pa takšni, da so povsem tiho večino časa, ko se jim pa zazdi, znajo presunljivo cviliti ali ječati. To se lahko zgodi v trenutku velikega veselja, ko pozdravijo koga od domačih ob vrnitvi domov, ko ostanejo sami doma ali pa ko jim zaigra lovsko srce, pa naj gre za vrane v parku, veverico v gozdu ali sosedovo mačko, ki jo zagledajo skozi okno.

 

Občutljivi zmrzljivci

Hrti imajo zelo malo telesne maščobe in težko vzdržujejo telesno toploto, zato jih hitro zazebe. Zebe jih lahko tudi doma, ne le zunaj na sprehodu v mrzlem vremenu. Če imamo doma hrta, je torej zelo verjetno, da bomo imeli tudi pasjo garderobo, saj slabo prenašajo mraz, veter in dež, oblačenje hrta ni modna muha, pač pa potreba. 

 

Presenetljive lenobe

Hrti so v pasjem svetu res pojem hitrosti, a v nasprotju z mišljenjem mnogo ljudi to niso zelo aktivni psi. Po naravi so šprinterji in ne tekači na dolge proge, tako da je bolj verjetno, da jim bodo dolgi sprehodi celo odveč – sploh, če vreme ni najbolj prijazno. Idealen dan večine hrtov bi bil spanje na udobnem, mehkem, toplem kavču 20 ur na dan, dva gurmanska obroka, dva deset minutna izhoda za hitro prebiranje novic in opravljanje potreb ter en kratek šprint s hrtjim prijateljem na odprtem travniku.

 

Plenski nagon

Večina hrtov deluje stoično in nezainteresirano za dogajanje okoli sebe, kar pa se spremeni, ko zagledajo hitro premikajočo se stvar ali bitje. Takrat se zbudi njihov lovski nagon in prepričani moramo biti, da je povodec dovolj močan in ograja dovolj visoka, da se hrt ne izstreli v dir. Seveda ne velja to za vse hrte, a v zakup moramo vzeti, da ima večina hrtov izrazit lovski nagon, sploh pa odsluženi dirkalni ali bivši lovski hrti, tako da moramo biti zelo previdni v bližini mačk, drugih malih hišnih živali, malih psov in podobno.

 

Če nas mika hrt, se ne obremenjujmo s tem, da nimamo velike hiše z vrtom. Hrti želijo biti notri, spijo zviti v klobčič, po možnosti pokriti ali udobno ugnezdeni v dodatno blazino ali deko, poleg tega so pretežno zelo tihi psi, ki ne bodo z bevskanjem vznemirjali sosedov. So mnogo bolj leni in nezahtevni glede aktivnosti, kot si predstavlja večina ljudi, tako da so resnično relativno nezahtevni pasji spremljevalci. Je pa mnogo hrtov obsojenih na sprehode strogo na povodcu zaradi izrazitega lovskega nagona in samostojnosti, spuščamo jih lahko izključno v velikem, visoko ograjenem prostoru. 

 

Večina hrtov, sploh bivših dirkalnih ali lovskih, je vajenih bivanja z več drugimi psi, tako da so najbolj srečni, če živijo z drugim psom, po možnosti hrtom. Če imamo lepo vzgojenega, stabilnega odraslega psa, bo ta lahko enkraten vzornik hrtjemu posvojencu in nam v veliko pomoč pri navajanju novega psa na naše družinsko življenje.

 

Vsak pes ima svojo osebnost in svojo preteklost, zato če se odločamo za posvojitev odsluženega hrta, izberimo odgovorno, primerno društvo, ki glede psov na voljo poda natančne in verodostojne podatke in nam bo glede na naše želje ter pričakovanja našlo čimbolj ustreznega kandidata ter nam tudi po posvojitvi stalo ob strani z nasveti.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.