15.05.2012

Cirkusi: v Celju so jih veseli, ostale občine imajo deljena mnenja

Pred dvema tednoma smo objavili izčrpen prispevek in nekaj videoposnetkov na temo cirkusov, v katerih nastopajo živali. Če ga niste uspeli prebrati vam priporočamo branje na tej povezavi.

 

Kot je znano, je pri nas v teh tednih na "turneji" prav tak cirkus, in sicer v Ljubljani, Kranju, Radovljici, Škofji Loki, Komendi, Kamniku, Celju, Velenju, Slovenj Gradcu, Ravnah na Koroškem, Mariboru, Ptuju, Slovenski Bistrici, Žalcu, Laškem. Preden vam predstavimo stališča županov nekaterih omenjenih občin do problematike, ki se jo s cirkusi v zvezi po celem svetu vedno bolj izpostavlja, si za začetek osvežimo spomin s kratkimi dejstvi:

 

Cirkusi za šolanje živali uporabljajo nasilne, mučilne in zastraševalne metode predvsem na divjih živali, da dosežejo željeni učinek. Cirkusi s prostoživečimi živalmi so tako v celoti že nekaj let prepovedani v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Grčiji, na Švedskem, Madžarskem, Finskem, na Costi Rici, v Indiji, Singapurju… Mnogo občin je gostoljubje takim cirkusom odpovedalo na Hrvaškem, v Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Izraelu, ZDA, Kanadi, Avstraliji, Braziliji, Argentini in na Danskem.

 

Pri nas je bila pred dvema letoma na potezi država, a se žal Strokovni svet za zaščito živali na kmetijskem ministrstvu ni opredelil za prepoved gostovanja cirkusov v Sloveniji. In kot smo ugotovili, je Slovenija lahko upravičeno označena za državo, kjer so si "živalski" cirkusi v zadnjih letih našli zatočišče. Za tri mesece si je "domovanje" pri nas znova zagotovil cirkus, kjer lahko za ogled akrobacij slonov, žiraf in tigrov odštejete od 12 do 18 eurov. Pa si tega res želite? Ali o ogledu še vedno razmišljate? Ponovno klik na to povezavo.

 

Pri županih občin, kjer bo cirkus izvajal svoje predstave smo skušali izvedeti, kakšno je pravzaprav njihovo stališče do cirkusov, v katerih nastopajo prostoživeče živali.

 

Začenjamo na Primorskem, kjer "živalskega" cirkusa že nekaj let ni bilo zaslediti in tudi tokrat primorskih občin ni na seznamu tistih, kjer se bodo v naslednjih tednih odvijale cirkuške predstave. Martina Miklavčič Šumanski iz Občine Izola nam je povedala, da v njihovi občini na javnih površinah ne dovoljujejo nastopa cirkusom, v katerih nastopajo živali. "Glede na navedeno, bomo vsako povpraševanje organizatorjev cirkusov v katerih nastopajo živali in ga bodo želeli izvesti na javnih površinah občine Izola, odklonili." je še dodala.

 

Povsem nasprotnega mnenja so na drugem koncu Slovenije, kjer je župan Mestne občine Murska Sobota (ki je tokrat ni na seznamu gostujočih občin) cirkusom očitno naklonjen: "V kolikor bi se s strani organizatorja cirkusa pokazal interes, da bi živalski cirkus prišel v Mestno občino Murska Sobota, bi le-temu dovolili izvajanje predstav." so nam sporočili iz občine. Kaj več od tega, nismo uspeli izvedeti.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković je na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da bo tudi Ljubljana v prihodnosti odrekla gostoljubje cirkusom, v katerih nastopajo in se zlorabljajo živali odgovoril: "Mestna občina Ljubljana nasprotuje takšni vrsti ujetništva živali, kot jo izvajajo cirkusi, o čemer smo že seznanjali javnost. Vendar, dokler bo zakonodaja dovoljevala vse prireditve v mestu, pa čeprav na zasebnem zemljišču, brez soglasja občine, Mestna občina Ljubljana žal nima vpliva. Več, kot da ne dovolimo cirkusa na zemljiščih, ki so v lasti občine, žal ne moremo storiti."

 

Na Mestni občini Velenje nas je mag. Maša Kočevar napotila na predstavnike zakonodajne veje oblasti. Na občini namreč menijo, da bi morali tovrstna vprašanja reševati sistemsko, z zakonskimi predpisi. Tudi na področju mučenja in zlorabljanja živali bi moralo biti po njihovem mnenju jasno opredeljeno, kakšne in katere dejavnosti so prepovedane ter kakšne so posledice za kršitelje. Kot so nam sporočili, v zadnjem obdobju niso izdali soglasja za uporabo prostora nobenemu cirkusu, prav tako prostora niso nikomur ponudili.

 

Župan Občine Škofja Loka Miha Ješe nam je sporočil, da nastopov "živalskih" cirkusov ne bo prepovedoval, razlogov za naklonjenost cirkusom pa nam ni želel zaupati.

 

Na Mestni občini Celje pa so "živalskih" cirkusov očitno zelo veseli, saj po njihovem mnenju predstavljajo popestritev ponudbe v mestu, ki vedno pritegnejo mnoge obiskovalce, predvsem otroke. Dodajajo tudi, da so prepričani, da cirkusi, ki prirejajo predstave v njihovem mestu, ustrezno skrbijo za svoje živali. Prav tako verjamejo, da obstajajo institucije, ki izvajajo nadzor.

 

Iz kabineta župana Mestne občine Maribor so nam sporočili, da bi moralo biti vprašanje prepovedi cirkusov s prostoživečimi živalmi urejeno in poenoteno v celotni Sloveniji. "Celotno področje zaščite živali je urejeno na nivoju države in občine nimamo nobene pristojnosti za sprejemanje določil s tega področja. Zakon o zaščiti živali določa pravila za dobro ravnanje z živalmi, ravnanja, ki se štejejo za mučenje živali, pogoje, ki jih je potrebno zagotoviti pri reji živali, prevozu… Nadzor nad izvajanjem zakonov ter kazenske sankcije za kršitelje določb tega zakona vršijo samo predpisane inšpekcijske službe in policija. Tako občine ne moremo področja nastopanja živali avtonomno urejati, ker zato nimamo pooblastil." so nam povedali na mariborski občini.

 

Župan Občine Radovljica Ciril Globočnik takim cirkusom ni naklonjen: "Osebno cirkusom, ki v svojih predstavah uporabljajo dresirane živali, nisem naklonjen. Z dresuro živali z namenom njihovega trženja za našo zabavo se ne strinjam, prav tako se mi zdi, da je v cirkusih neprimerno poskrbljeno za njihovo bivanje. Na zemljiščih v lasti Občine Radovljica tovrstni cirkusi ne gostujejo, občina v ta namen ne oddaja svojih zemljišč. Možnosti, da bi cirkusom z dresiranimi prostoživečimi živalmi odrekli gostoljubje na zasebnih zemljiščih, pa občina nima, saj nima pristojnosti izdaje dovoljenj za prireditve in za postavitev objektov. Prepričan sem, da bi morali to področje urediti sistemsko za vso Slovenijo z dopolnitvijo zakona o zaščiti živali."

 

Podobnega mnenja je tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec: "V prvi vrsti moram poudariti, da sem proti kakršnemu koli nasilju nad živalmi, saj čutijo enako kot ljudje in tako kot ljudem ne želim slabega tako tudi živalim ne. Cirkus, ki je v preteklih letih gostoval na območju občine Kamnik, je bil postavljen na zasebnih zemljiščih, tako da je Občina Kamnik izdala na podlagi vloge le dovoljenje za oglaševanje na javnih površinah. V kolikor bi Občina vlogo za oglaševanje zavrnila, bi se organizator zagotovo dogovarjal za oglaševanje na zasebnih zemljiščih in objektih, tako, da lokalna skupnost zelo težko omeji organiziranje tovrstnih prireditev." Tudi po mnenju kamniškega župana bi se morala omenjena problematika reševati na ravni države in ne posamezne lokalne skupnosti, saj ima nadzor nad oskrbo in stanjem živali veterinarska inšpekcija, ki je v pristojnosti države.

 

V kabinetu župana Občine Žalec, kjer se bo "živalski" cirkus ustavil konec meseca julija, so se od tematike distancirali in nam tako sporočili, da ne razpolagajo s podatki, za katere smo jih spraševali in da si v bodoče ne želijo dotika problematike cirkusov. Svojega pogleda na mučenje in zlorabljanje živali v cirkusov tako očitno nimajo.

 

Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica nam je povedal: "Sam se zelo pridružujem vašim ocenam in izraženi potrebi po zaščiti teh živali, ter podpiram vsa vaša prizadevanja po zakonski ureditvi tega področja tudi v naši državi. V Sloveniji sedaj varstvo živali ureja Zakon o zaščiti živali, postavljajo pa se seveda dileme ali osebe, ki ne upoštevajo vseh predpisanih zahtev in normativov za njihovo oskrbo, namestitev in prehrano. Zagotavljam vam, da bom v vseh primerih, ko bodo prišle do mene informacije o neustreznem ravnanju z živalmi, obveščal pristojne inšpekcije in policijo."

In tako je na potezi država! Kot je znano, se Strokovni svet za zaščito živali na kmetijskem ministrstvu leta 2010 ni opredelil za prepoved gostovanja cirkusov v Sloveniji. Vse države v bližnji in daljni okolici so nas tudi v tem primeru prehitele in cirkusom prepovedale gostovanje. Kjer za prepoved ni poskrbela država, so to lahko storile posamezne občine s posebnimi odloki, med drugim tudi pri naših zahodnih in južnih sosedih. Pri nas, kot ste lahko prebrali, občine čakajo na potezo iz vrha.

 

Mi vam ponovno polagamo na srce: Ne pozabite, da boste z morebitnim nakupom vstopnice in ogledom katere od predstav, v katerih vas bodo "zabavale" živali podprli "show" prestrašenih in največkrat zelo mučenih živali! Če vas po prejšnji teden objavljenem sestavku še nismo prepričali, da so cirkusi že zdavnaj preživeta oblika zabave, si oglejte še posnetke, ki smo jih priložili temu sestavku

 

Pa še to: v sredo, 16. maja ob 17:00 v Kranju (Savski otok) bo potekal shod proti cirkusom z živalmi. O tem pišemo tukaj.


Preberite tudi: Slovenija... azil za "živalske" cirkuse

Ivan Žagar (župan Občine Slovenska Bistrica): "Sam se zelo pridružujem vašim ocenam in izraženi potrebi po zaščiti teh živali, ter podpiram vsa vaša prizadevanja po zakonski ureditvi tega področja tudi v naši državi. V Sloveniji sedaj varstvo živali ureja Zakon o zaščiti živali, postavljajo pa se seveda dileme ali osebe, ki ne upoštevajo vseh predpisanih zahtev in normativov za njihovo oskrbo, namestitev in prehrano.

Zagotavljam vam, da bom v vseh primerih, ko bodo prišle do mene informacije o neustreznem ravnanju z živalmi, obveščal pristojne inšpekcije in policijo.

Izdaja dovoljenja za gostovanje cirkusa v naši občini je v skladu s sedaj veljavno zakonodajo, v pristojnosti Upravne enote Slovenska Bistrica. Ker se cirkusi ali druge prireditve v večini primerov odvijajo na privatnih zemljiščih in ne občinskih, upravna enota zaprosi za soglasje lastnike teh zemljišč. Zaradi tega smo v veliki večini primerov o takšnih prireditvah obveščeni šele takrat, ko je upravna enota dovoljenje organizatorju prireditev že izda. Upravna enota nas za mnenje o primernosti posameznih vrst prireditev ne prosi za dovoljenje, ampak nas o izdaji dovoljenja le obvesti."
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.