05.10.2017

Dan trinogih kužkov - Bila je ustreljena, s tremi nogicami pa že dolga leta živi povsem normalno življenje!

Oktobrski projekt Srce za tačke največjo pozornost seveda posveča živalim, ki potrebujejo pomoč. Ves mesec bomo spoznavali čudovite zgodbe posvojenih živali, ki sodijo v t.i. "ranljive skupine", to pomeni, da so iz različnih razlogov invalidne, slepe ali slabovidne, gluhe in ostarele. Predstavili vam bomo tudi nekaj takih živali, ki iščejo dom v slovenskih zavetiščih ali pod okriljem društev za zaščito živali. Skozi nekatere zgodbe bomo predstavili življenja takih kužkov in tudi s pomočjo kinologov, veterinarjev in drugih posameznikov ugotovili, da posvojitev psa, ki ima eno od navedenih "hib" brez dvoma izdatno obogati in polepša življenje, ne samo psu samemu, pač pa tudi njegovemu skrbniku.

 

 

Današnji dan posvečamo trinogim kužkom. Predstavljamo vam Trino, prikupno psičko s tremi nogicami, ki je že sedem let v varnem objemu njene skrbnice Sanje Djorem Ule. "Trina je bila ustreljena. Kdo in zakaj točno jo je ustrelil ne vem. Našla jo je znanka, ki je takrat živela Sarajevu, in jo odpeljala k veterinarju. Ta je svetoval amputacijo, saj je bila poškodba velika, hkrati pa je povedal, da se bo telo prilagodilo trem tačkam, in da je to ne bo oviralo. Amputirali so ji celotno nogo, vključno z lopatico," uvodoma pojasni Sanja. Sliko Trine, njeno zgodbo in to, da bo iskala dom, ko se rana po operaciji zaceli, je zasledila na Facebooku.

 

Zakaj ste se odločili, da posvojite prav Trino?

 

Posvojitev Trine nikakor ni bila načrtovana. Takrat sem imela še nemškega bokserja, samca v letih in nisem imela v načrtu vzeti še enega psa. Za Trino sem se odločila v minuti, ko sem videla njeno sliko na Facebooku in prebrala njeno zgodbo. Veliko kužkov me pritegne vsak dan in srčno bi pomagala vsakomur, vendar je drugače, ko takole vidiš "svojega" psa. Trina je bila moja takoj. To, da je bila pri svojih 3 mesecih ravno amputirana zaradi človeške krutosti in da se je nekaj dni po amputaciji že popolnoma znašla me je samo pritegnilo. Iskreno pa takoj ob odločitvi, da jo posvojim to koliko tačk ima ni igralo vloge - zame je bila heroj. Seveda sem se takoj po odločitvi pozanimala o njeni "hibi", ki to pravzaprav sploh ni.

 

 

Je bilo na začetku, glede na to, da je bila ustreljena, kaj težav z njeno zaupljivostjo in prilagajanjem na "prijazno" življenje?

 

Trina je bila ob prihodu mladič, imela je okoli štiri mesece. Kljub temu je imela (smo imeli) na začetku kar nekaj težav. Kljub mladostni razigranosti je bila zelo nezaupljiva - do okolja, tujcev, ljudi na splošno, sploh tistih ki jih ni poznala. Ker je pred tem živela na ulici Bosne in Hercegovine je ves čas iskala hrano, kar okoli bloka. Vendar se je hitro navadila na vse, nekatere stvari pa so z njo ostale še danes, ampak niso moteče. Na tri tačke pa se je navadila zelo hitro. S tem pravzaprav nikoli ni imela težav. Na začetku jo je kdaj pa kdaj "zaneslo iz ovinka" in je padla, vendar se je pobrala in skakljala naprej.

 

Povedali ste, da ste se ob posvojitvi malce več pozanimali o njeni "hibi". Kakšne informacije ste pravzaprav pridobili?

 

Dobila sem veliko informacij, nekaj od naše veterinarke, največ pa na forumih in portalih tripawds.com, ki so odlični. Prvo, kar sem se morala naučiti je to, da moram sprejeti, da bo kdaj pa kdaj padla, in da se mi ne sme preveč smiliti. Seveda, če se ji ne zgodi kaj hudega. Samo ljudje vemo, da "mora" imeti štiri tačke, ona tega ne ve. Ne zna šteti. (smeh)

 

Vse kar je drugače, kot pri psičku s štirimi tačkami je to, da lahko hitreje pride do obrabe kosti, sklepov, kolkov. Zato dobiva dodatke k prehrani, ki pomagajo sklepom in kostem. Trina zelo rada teče,skače, plava. Priporočljivo ni preveliko skakanje iz višin, tako da na to malo pazimo, ostalo pa je zelo normalno.

 

 

Kako pa so sicer izgledali njeni prvi tedni v vašem domu?

 

Trina se je name navadila hitro, imela pa je močno ločitveno tesnobo. Potrebno je bilo kar nekaj časa, da se je navadila počakati doma tudi sama, ampak s treningi je šlo. Razen tega je bilo vse normalno in veselo, kot je po navadi z novim družinskim članom.

 

Je sploh kakšna stvar, ki vas zaradi tega, da psička nima novice, ovira pri vsakdanjem življenju?

 

Prav nobene. Zdaj, ko ima že sedem let je sicer ne vozimo več na zelo dolge sprehode ali bolje rečeno, pohode. Nekaj kilometrov prehodi brez problema, če pa bi se odpravili na daljšo pohodno turo pa bi ona ostala doma. Imamo namreč še argentinsko dogo, ki pa potrebuje dolge sprehode. Ampak to so malenkosti. Pri vsakdanjem življenju s kužkom s tremi tačkami ni nobenih posebnosti.

 

Se sicer zaradi Trinine "hibe" pojavljajo kakšne težave, ki prinašajo dodatne stroške veterinarja?

 

Kot sem že omenila. Trinogim psom je dobro dajati dodatke k prehrani, ki pripomorejo k močnim sklepom in kostem, denimo prah zelenoustne školjke ali lososovo olje. Ti dodatki niso dragi. Kar se tiče veterinarskih stroškov pri Trini dodatnih ni bilo nikoli. Ko je imela leto in pol smo opravili preventivni pregled sklepov, od takrat pa ne več. Ponovno ga bomo, preventivno, opravili v kratkem. Drugih posebnosti ni.

 

 

Kako Trino sprejemajo mimoidoči? Je glede na to, da ji manjka ena nogica, ljudem na ulici morda kaj bolj "zanimiva"?

 

Absolutno. Vsak dan (smeh) Skoraj vsak, ki je še ni videl, se obrne za njo. Pogosto ljudje med seboj šepetajo, npr. "glej, nima nogice". Včasih pa tudi vprašajo, kaj se ji je zgodilo. Večkrat tudi slišim reakcijo v smislu "bogi kuža". Takrat se oglasim kar sama in rečem, da ni nič boga, a ne vidijo kako skače, teče?! In da ji prav nič ne manjka, saj je popolnoma normalna. In potem mi je lažje... njim pa tudi (smeh)

 

Trinogih kužkov, ki čakajo na nove domove, je kar nekaj. Kaj svetujete nekomu, ki morda ob branju tega sestavka razmišlja, da bi v svoj dom sprejel takega psa?

 

Svetujem, da si vsakdo vzame psa, ki mu je všeč. Po karakterju, po drugih lastnostih. Ne glejte na to, kako ima postavljena ušesa, kakšne barve oči ima ali koliko ima tačk. Velikokrat sem v tem kontekstu omenila, da je bistvo očem nevidno. Kužki s tremi tačkami si zaslužijo, da jih jemljemo enako, kot kužke s štirimi tačkami. Včasih so še bolj iznajdljivi, pa tega niti ne opazimo. Posvojitev trinogega kužka priporočam, ravno toliko kot posvojitev katerega koli kužka. Če ste se zaljubili vanj pa vas skrbi, kako bo s tremi tačkami,... naj vas ne. Ima še tri zdrave. (smeh)

 

 

Foto: Sanja Djorem Ule (osebni arhiv)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.