26.08.2021

FOTO: Od danes novo, sodobno Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Danes se je odprlo novo Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, s čimer je Slovenija dobila sodoben center, v katerem bodo zapuščenim živalim nudili celostno oskrbo po sodobnih strokovnih standardih.

Povezane vsebine: Dnevi odprtih vrat zavetišča Ljubljana od petka do nedelje

Zaključek novogradnje in popolna prostorska ter vsebinska prenova novega Zavetišča Ljubljana je prelomni dogodek. Ljubljana in z njo tudi Slovenija sta pridobili največje in najsodobneje urejeno zavetišče, ki ob še boljšem počutju živali omogoča nove dimenzije delovanja, vzgojo, izobraževanje in kakovostno preživljanje časa tako živalim kot tudi ljudem. Zavetišče Ljubljana je tako poleg opravljanja svoje osnovne dejavnosti, celostne oskrbe po sodobnih strokovnih standardih, postalo tudi središče za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali, izobraževanja ter usposabljanja mladih strokovnih kadrov in zainteresirane javnosti.



Nekdanje zavetišče v velikosti 1.100 m2 so v celoti porušili ter na istem mestu zgradili novo v velikosti 3.500 m2. Novi objekti zavetišča so razdeljeni na več sektorjev, kar omogoča veliko prilagodljivost zaradi sezonskih nihanj v številu in strukturi živali, pa tudi preprečevanje širjenja kužnih bolezni, saj lahko začasno zaprejo le sektor, kjer bolezen izbruhne in ne celotnega zavetišča.




Povezane vsebine: Dnevi odprtih vrat zavetišča Ljubljana od petka do nedelje

S prvo fazo gradnje so zaključili decembra 2019. Takrat so uredili novo, sodobno domovanje za pse (47 bivalnih prostorov za največ 120 psov, kar je kar 50 % več kot prej), nove prostore za upravo s predavalnico, prostore za prostovoljce ter servisne prostore in skladišče. V drugi fazi so julija 2020 dokončali objekt s sprejemno ter veterinarsko ambulanto, avgusta 2021 pa so zaključili še gradnjo zavetišča za mačke. Kapacitete za bivanje mačk so bistveno povečali, saj so 46 podstandardnih nadomestili z 64 dvojnimi bivalnimi prostori. V zavetišču je sedaj mogoča namestitev več kot 200 zapuščenih mačk.



V sklopu zavetišča je zgrajena tudi nova specializirana veterinarska ambulanta z najsodobnejšimi aparaturami za oskrbo in izvajanje ambulantnega in operativnega zdravljenja živali (digitalni rentgenski aparat, ultrazvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Sodobno opremljeni kirurški dvorani omogočata opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Ambulanta je prijaznejša do živali in do obiskovalcev, omogoča veliko boljše delovne pogoje in se celostno dopolnjuje z novimi objekti za živali. Razporeditev prostorov je maksimalno fleksibilna za prilagajanje sezonskim potrebam oziroma tudi večjim sprejemom živali.

Fotogalerija današnje otvoritve:

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.