28.03.2017

FOTO: Poseben predsedniški pes in najrevnejši predsednik na svetu

Točno 1. marca se je s predsedniške funkcije poslovil politik, ki si ga bo javnost zapomnila po ne ravno običajnem življenju, ki je sicer značilno za predsednika neke države. On je Jose Mujica, nekdanji predsednik Urugvaja.

 

 

Živi v skromnem, trosobnem stanovanju. Predsedniško palačo je namreč odstopil brezdomcem. Vozi star avtomobil in ustavlja štoparjem. 90 odstotkov svoje predsedniške palače donira v humanitarne namene. Prijel se ga je nadimek "el presidente mas pobre", ali po naše, najrevnejši predsednik, prav zaradi svojih neverjetnih odrekanj! Mujica živi zelo preprosto in umaknjeno življenje. Na našem portalu o njem pišemo zato, ker je sicer tudi ponosni skrbnik starejše psičke, čivave Manuele, ki ima tri nogice.

 

 

Za razliko od njegovih kolegov, predsednikov drugih držav, ki imajo v posesti velike plače, vrhunske avtomobile, se oblačijo v draga oblačila priznanih znamk, Mujica uživa res skromno življenje. Skoraj dve desetletji je v službo prihajal s pasjimi prijatelji, zadnja leta s prikupno Manuelo. "Dovolj mi je toliko denarja. Mora mi biti, ker vem, koliko Urugvajacev mora preživeti z mnogo manj denarja," je nedavno povedal v enem od intervjujev.

 

 

Trinoga psička Manuela ima 18 let. Še vedno se razveseli vsakega obiska, tudi drugih predsednikov, ki so h Mujici prihajali na razna srečanja. Ko je imela 10 let jo je povozil traktor, ostala je brez ene nogice. Psičko danes poznajo po vsem svetu. Svetovni mediji jo opisujejo kot "najmanj tipičnega psa nekega predsednika na svetu". Njena dlaka se ne sveti, kot psi drugih državnikov, pravijo. A predsedniku za to ni nič mar. Še naprej bo užival skromno življenje, pomagal pomoči potrebnim in pokoj preživljal v družbi tistih, ki jih ima najraje.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.