Hachiko, najslavnejši pes na Japonskem je simbol zvestobe

Zavrtimo časovni stroj v leto 1923. Na kmetiji v bližini mesta Odate v prefekturi Akita je na svet prišel Hachiko. Pes, ki se je za vedno vpisal v japonsko zgodovino zaradi svoje izjemne zvestobe, ki je ni omajala niti lastnikova smrt.

 

Leto dni pozneje ga je na svoj dom v Tokyo pripeljal njegov skrbnik, Hidesaburo Ueno, profesor agrikulture na tokijski univerzi. Hachiko ga je ob koncu delovnega dne vedno pričakal na bližnji postaji Shibuya. Te prikupne dneve rutine je bilo konec maja leta 1925, ko se profesor ni vrnil domov, saj je zaradi možganske krvavitve umrl. Hachiko je bil takrat star osemnajst mesecev.

 

Po tem so Hachika oddali novim skrbnikom, vendar se je kuža od tedaj prav vsak dan točno ob 16. uri popoldne, ko je prispel vlak, vračal na postajo Shibuya v upanju, da bo med množico prepoznal svojega prijatelja. Tako je bilo naslednjih devet let. Ljudje, ki so poznali tako Hachika, kot profesorja in so vedeli za kužkovo izjemno vdanost, so mu začeli nositi priboljške. Pozornost mu je ponudil tudi eden bivših profesorjevih študentov, ki je njegovo zgodbo obravnaval v mnogih časopisnih člankih, s Hachikom pa je vzpostavil tudi posebno prijateljstvo.

 

Po zaslugi nekega članka je Hachiko leta 1933 postal prava senzacija po vsej državi. Vsi so njegovo zvestobo uporabljali kot zgled, Hachiko pa je postal celo državni simbol zvestobe.

 

Pred postajo so mu postavili bronasti spomenik in sam Hachiko je bil prisoten na otvoritvi. Med drugo svetovno vojno so kip reciklirali in leta 1948 je posebno združenje, ustanovljeno Hachiku v čast, postavilo novega. Izdelal ga je sin umetnika, ki je ustvaril prvi kip.

 

Novi kip stoji še danes na postaji in je zelo priljubljena točka. Najbližji vhod na postajo se imenuje Hachiko-guchi (Hachikov izhod). Na tistem mestu, na katerem je Hachiko na postaji čakal svojega lastnika, so vlite bronaste tačke, aprila pa imajo na postaji Shibuya vsako leto obred v Hachikovo čast, ki se ga udeleži na stotine ljubiteljev psov.

 

Hachika so 8. marca 1935 našli mrtvega na ulicah Shibuye. Umrl je zaradi raka in notranjih okužb. Njegove ostanke hranijo v Narodnem znanstvenem muzeju Japonske v Uennu v Tokiu.

 

Na Japonskem so leta 1987 naredili film o Hachiku z naslovom "Hachiko Monogatari", pred nekaj leti mu je sledila še bolj poznana verzija"Hachiko: A Dog's Story". V glavni vlogi igra Richard Gere.

 

TRAILER:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.