04.08.2020

Hrana za psa: malo denarja, malo muzike, izjeme pa potrjujejo pravilo!

Pred časom smo na našem portalu objavili povzetek raziskave, ki so jo pred tremi leti naredili pri Zvezi potrošnikov Slovenije in v njej ugotavljali kakovost suhe hrane za pse, ki jo policah ponujajo različni trgovci. Nekateri občutno cenejši izdelki so se na testu odrezali veliko bolje od mnogih dražjih alternativ. Zmagovalec testa je bil pred tremi leti denimo skoraj 8x dražji od Hoferjeve hrane, ki je na testu zasedla 5. mesto. Obe imata odlično kakovost maščobe – zmagovalka pa ima višjo vsebnost beljakovin, aminokislin in mineralov, a manj vitaminov od Hoferjeve. Peta najdražja hrana med testiranimi - Hillsova "Science Plan Canine Adult Lamb & Rice" se je uvrstila na zadnje mesto in je edina, ki je prejela skupno oceno "povprečno" (58). Je tudi edina, v kateri so ob vzorčenju ugotovili nekatere nezaželene snovi in so ji zato prislužili slabšo oceno.


Na temo prehrane psov se je za naš portal pred časom odzval tudi priznani kinolog Jože Vidic.

 


Prehrana je za psa eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo tako na zdravje, počutje, kot na dolžino in na kakovost življenja. Odkar so trg preplavili številni ponudniki tovarniško pripravljene hrane se je za naše štirinožne prijatelje marsikaj spremenilo – na boljše in na slabše. 

 

Nekoč smo psom dajali doma pripravljeno hrano, v mnogih primerih pa so bili njihova osnovna prehrana kar ostanki naše, se pravi, človeške prehrane. Že vrsto let pa jih prehranjujemo z različnimi vrstami in oblikami tovarniško pripravljene hrane, saj je ta (manj kakovostna) razmeroma poceni, na voljo je v praktično vseh trgovinah s prehrano, s pripravo pa nam ni treba izgubljati časa. Izbira tovarniško pripravljene hrane je zelo velika, odločitev, katera je za našega psa najboljša, pa ni preprosta. Še zlasti, če ni reklamiranje oziroma promoviranje tisto, zaradi česar se odločimo za to ali drugo hrano oziroma za takšen ali drugačen način prehranjevanja svojega štirinožca.

 

Načeloma lahko kakovost hrane, ki jo dajemo svojemu ljubljencu ocenimo po njeni sestavi. Psi (in mačke) so po svoji prebavni anatomiji (zobje, encimi v slini, dolžina prebavnega trakta) mesojedci in to nam v množici razpoložljivih hran pomaga prepoznati kakovostnejše izdelke. Seveda pa sama sestava hrane oziroma opis vsebnosti posameznih hranljivih snovi (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov) ne pove dovolj. Najmanj, kar bi morali vedeti je tudi, kakšna je kakovost sestavin, ki so jih proizvajalci uporabili. Ni, na primer vseeno, ali izvirajo beljakovine iz kož, vezivnega tkiva, notranjih organov, iz mišic ali pa so dodane celo sintetično izdelane. Prav tako ni vseeno, kakšne konzervanse uporabljajo proizvajalci. Kakovost sestavin bi lahko dobili le iz kakšne temeljitejše strokovne analize, teh pa na področju hran za živali ni kdove koliko.

 

Pri ocenjevanju kakovosti si lahko zastavimo tudi vprašanje, ali je cena tisto, kar določa kakovost izdelka? Spet lahko rečemo: načeloma da. Kakovostne surovine niso poceni in zato je tudi hrana izdelana iz njih dražja.

 

Pa odgovorimo še na eno vprašanje: ali naj kupujemo hrano za pse v trgovskih centrih ali v trgovinah za živali? Po neuradnih podatkih kar 70 odstotkov slovenskih skrbnikov hrano za svoje ljubljence kupuje v trgovskih centrih. Hrana je tam pri roki in je po navadi precej cenejša kot tista v specializiranih trgovinah za živali. Moje mnenje: malo denarja, malo muzike, izjeme pa pri tem potrjujejo pravilo.   

 

Lahko se vprašamo še, ali je za našega ljubljenca najboljša hrana tista, ki jo ima pes najraje, ki mu gre najbolj v slast? Odgovor na to vprašanje je podoben kot pri prehranjevanju ljudi. Niti za nas niti za našega ljubljenca ni priporočljiva hrana, v kateri so skriti različni dodatki, kot je sol, maščobe, sladkor ipd. in je zato bolj okusna ter zato raje posežemo po njej ... V marsikateri tovarniško pripravljeni hrani za pse so skriti dodatki, ki izboljšujejo okusnost, a vsaj dolgoročno slabo vplivajo na organizem.

 

Nekateri proizvajalci vonj, obliko hrane ali pa celo okus prilagodijo nam ljudem, se pravi, da jo izdelajo tako, da je prijetnega videza in vonja za naše oči in naš nos. Takšna je še zlasti hrana v pločevinkah, ki jo proizvajalci po vonju in videzu prilagodijo našim očem in našemu vohu, marsikdaj pa celo našemu okusu. Pomembno je vedeti, da hrana, ki je sestavljena iz kakovostnih sestavin, ne potrebuje umetnih dodatkov kot so sintetične beljakovine, vitamini ...

 

Kakovost hrane, ki jo uporabljamo za svojega psa pa lahko v precejšnji meri ocenimo sami. Po količini, obliki in vonju iztrebkov, počutju psa, njegovi telesni kondiciji ter stanju oziroma kakovosti kožuha. Pravilno hranjen pes opravi veliko potrebo dvakrat do trikrat na dan, iztrebki pa so oblikovani v čvrsto klobaso.

 

Ne nazadnje prehrana vpliva tudi na počutje in vedenje našega ljubljenca. Velik vpliv na to ima lahko prevelika količina ogljikovih hidratov, ki so pri psih pomemben vzrok za pojav tako imenovanih  civilizacijskih bolezni kot je na primer sladkorna bolezen, prav tako pa je lahko vzrok za hiperaktivno vedenje vašega psa. Le pes, ki dobi pravilno hrano in pravilno odmerjene obroke se bo počutil dobro, bo z nami sodeloval, se odzival na naše zahteve in bo svoje dobro razpoloženje prenašal tudi na nas.

 

Podobno kot na mnogih drugih področjih je tudi prehrano hišnih ljubljencev okužil globalni kapitalizem. Multinacionalke vse bolj prevzemajo tudi področje prehrane hišnih živali, seveda tudi psov. To jim prinaša veliko denarja. Skrbniki hišnih živali za prehrano in opremo svojih ljubljencev zgolj v Evropi vsako leto potrošimo milijarde evrov, Slovenci pa po mojem mnenju nekaj sto milijonov.

 

Jože Vidic, dr. vet. med.
Foto: Shutterstock

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.