29.07.2020

Ali je potrebno igranje s palico prepovedati?

Skoraj ni psa, ki se ne bi rad igral s palico. Pa se vprašajmo, zakaj je tako. Najpogosteje je vzrok dejstvo, da imamo na večini sprehodov palico vedno na voljo in jo pač mečemo. To postane za psa zelo vabljivo, tudi če nima kdo ve kako razvitega plenskega nagona oziroma želje po tekanju za gibajočimi se predmeti. Postopoma postane za psa vsaka palica, ki jo najde na tleh, zelo vabljiv predmet za prinašanje in hoče, da mu jo mečemo. To skuša doseči z bolj ali manj izrazitim izsiljevanjem.

 

Zato je prav, da vsak skrbnik, še preden se takšno vedenje utrdi, razmisli, ali je metanje palice oziroma igra vlečenja z njo res tisto, kar bo uporabljal pri vzgoji svojega štirinožca kot motivacijo oziroma kot obliko nagrajevanja želenih dejavnosti. Takšen način motivacije oziroma nagrajevanja je povsem v redu in brez slabih posledic, dokler se kakšen ostrejši del palice ne zarine na primer v žrelo. Tam lahko predre celo kakšno pomembno krvno žilo in pes izgubi veliko krvi …

 

To, da se iveri zadrejo kam v ustni votlini, pa ni nikakršna redkost. Ustna votlina psa je pač zelo občutljiv organ. Poškodbe jezika, žrela, žlez slinavk, trdega in mehkega neba ali celo zob so precej bolj pogoste, kot si mislimo.

 

Znani so primeri iz prakse, ko je moral veterinar iz različnih predelov v ustni votlini potegniti deset in več zapičenih iveri, ker je pes preveč strastno grizel palico. Zastavlja se vprašanje, ali je prav, da skrbniki zgolj zaradi udobja za igro in sproščanje psa uporabljajo palice, zaradi katerih lahko pride do resnih poškodb. Seveda je zelo vabljivo, da med sprehodom s psom po gozdu preprosto s tal dvignemo palico in jo vržemo. Takšne palice imamo ves čas na voljo in so zato veliko bolj priročne od "pravih" predmetov za prinašanje, kot so vrvi, frizbi ali žogice iz trde gume. Večina skrbnikov bržkone ni za to, da bi na splošno prepovedali metanje palic, saj je verjetnost poškodb ne nazadnje različna. Večja verjetnost zanje je pri zelo »strastnih« prinašalcih, ki palice grizljajo. Vseeno pa moramo upoštevati dejstvo, da je metanje palice neke vrste ruska ruleta. Se pravi, da se lahko "sproži" pri prav vsakem psu.

 

Zato je bolje, da se pes zabava z igračami, ki so preizkušeno varne.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.