23.02.2020

Izrabljena za lov, odvžena - danes terapevtski pes

Lili je posvojena španska hrtica, galga, stara 11 let. Je neznansko nežna in prikupna psička, ki ti v trenutku zleze pod kožo. Prodana dušica za crkljanje, božanje in stiskanje. Tega nima nikoli dovolj. Doma udobno leži na kavču, obdana z mehkimi blazinami in niti pomisli ne več na svoje kruto življenje v Španiji, ko je potem, ko se je je lastnik naveličal, pristala v zavetišču: našli so jo sredi polj, ko je sama tavala in iskala hrano, da bi preživela. Zdaj je na varnem, sita in ljubljena. Zdaj ve, da se ji ne bo treba nikoli več boriti za obstoj in preživetje.

Leto dni po njenem prihodu smo posvojili še galga Pinta: z njim sta nerazdružljiva. Lili je že od samega začetka nekaj posebnega: že pri prvem srečanju je delovala sproščeno, nič boječe, kot je to pri hrtih sicer v navadi. Takoj je ponudila svojo glavico v naročje in v čohanje. To še vedno počne: neobremenjeno pride do človeka, tudi do tistega, ki ga prvič vidi. Postavi se ob njega in čaka, da se ji posveti. Medtem, ko ob različnih druženjih drugi hrti veselo tekajo in se lovijo, ona vedno išče stik s človekom.

Čeprav mi je marsikdo omenil, da Lili deluje zelo pomirjujoče in terapevtsko, o šolanju za terapevtski par nisem razmišljala. Dokler nisem nekega dne na spletu slučajno naletela na objavo, kako postati terapevtski par. Hrti so namreč spoštovani terapevtski psi, zaradi svoje mirnosti žanjejo velike uspehe pri pomoči otrokom z motnjo avtističnega spektra in kot spremljevalci starostnikov. Pa sva se odločili, da greva na testiranje primernosti k Zavodu PET (Pasja enota terapevtov). Preizkus je opravila dobro, nakar je sledilo izobraževanje, delo pod vodstvom mentorja in na koncu izpit.

Zdaj sva z Lili že nekaj let eden izmed uspešnih terapevtskih parov z licenco pri Zavodu za posredovanje s pomočjo psov PET, ki kot prostovoljci aktivno delujejo v različnih ustanovah po vsej Sloveniji. Obiskujeva vrtce in šole, različne domove za starejše in URI Soča.

V vrtcih in šolah izvajava program Izobraževanje s pomočjo psa in program Poslušam za PET. Največkrat gre za enkratne obiske, delavnice, s pomočjo katerih osveščamo otroke o odgovornem odnosu do psov in živali nasploh, o sobivanju s psi ter o prostovoljstvu. Pri programu Poslušam za PET gre že za nekoliko »višjo« stopnjo posredovanja s pomočjo psa – za vzbujanje pozitivnega odnosa otrok do knjig in želje po branju; z njim povečujemo besedni zaklad in razumevanje prebranega besedila. Te delavnice so praviloma usklajene z učnimi načrti v samih šolah. Aktivnost s pomočjo psa pogosto izvajava tudi v različnih domovih za ostarele; na ta način se starostnikom izboljša kakovost življenja.

Največje plačilo in zadoščenje za takšno delo je, ko vidiš nasmejane in zadovoljne obraze uporabnikov. Ko se zaveš, da si nekomu polepšal dan in da si zgolj z malo truda, dobro voljo in s svojim psom dosegel ogromno.
Lili, nekoč sama potrebna pomoči, zdaj nesebično pomaga drugim.Lili domaLili kot terapevtski pes

Zgodbo smo prejeli s strani organizatorja četrtkovega shoda, ki bo potekal v Ljubljani pod naslovom: "Shod za pravice hrtov v Španiji". Klikni za več informacij.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.