20.10.2023

Je mačka pravi hišni ljubljenec zame?

Le redko komu ne postane toplo pri srcu ob šarmu in nežnosti mačke, ki prede. Družba mačke je lahko neverjetno sproščujoča in človeka spravi v pravo zen stanje, ko mu mačka ponudi brado za čohljanje med skupnim poležavanjem na kavču.  

 

A dejstvo je, da je mačka ljubljenec z dokaj dolgo življenjsko dobo, družbo nam lahko dela 15-20 let, tako da moramo dobro premisliti, preden se odločimo v življenje sprejeti mačjega ljubljenca. Nekaj stvari, ki nam lahko olajšajo odločitev, ali je mačka prava žival za nas ali ne.

 

  • Mačke so povečini precej samostojne živali, a ne v smislu tega, da jih lahko večkrat pustimo dolgo časa same. Notranje mačke, ki preživijo same veliko časa, bodo hitro postale zdolgočasene in razvile nezaželena vedenja, zunanje mačke pa bodo najverjetneje odtavale nekam, kjer bodo našle več redne pozornosti in družbe.
  • Ne glede na to, da si veliko ljudi zamišlja, kako bodo gledali televizijo na kavču z zadovoljno mačko v naročju, niso vse mačke hudo crkljive ali pa si pazljivo odmerjajo dozo telesnih stikov in izkazov ljubezni.
  • Mačke lahko izzovejo astmo ter alergijske reakcije, zato se prepričajte, da nihče v družini ni preobčutljiv na mačjo dlako, prhljaj oziroma slino.
  • Mačke in otroci so lahko odlični prijatelji v nekaterih primerih, v drugih pa enostavno niso prava kombinacija. Če so v družini že otroci, pazljivo izberimo mačko, ki kaže boljše živce, prilagodljiv in samozavesten značaj ter ima rada telesne dotike. V vsakem primeru pa moramo stike med njimi vedno nadzorovati, otroke pa čimprej začeti učiti primernega vedenja in spoštljivosti do mačjih družinskih članic.

 

 

Imam dovolj časa za skrb za mačko?

Mačke so največkrat zelo neodvisne in samozadostne živali, ki si ustvarijo svoje lastne dogodivščine in se dobro znajo zabavati tudi same. A mlade mačke tam do enega leta starosti potrebujejo več pozornosti in skrbi, družbe ter navajanja na domačo rutino. Vsekakor pa moramo tudi v njeni odrasli dobi imeti dovolj časa za izpolnjevanje njenih osnovnih potreb, kot so obroki, nega (ta je seveda odvisna od tipa mačke oziroma njene dlake ali drugih posebnosti), nekaj mentalne in telesne stimulacije ter seveda ljubezen.

 

Ali mačka ustreza mojemu življenjskemu stilu?

Mačke so samostojne in pogosto svojeglave zaspanke, ki prespijo okrog 15 ur na dan. Najbolj aktivne so zgodaj zjutraj in ko se mrači. Takrat bodo najbolj vesele ukvarjanja z njimi. Ker mačke brez težav živijo le znotraj in ne potrebujejo sprehodov za opravljanje potrebe, so primerne ljubljenke tudi za ljudi, ki so precej odsotni, da le imajo mačke nekaj pozornosti vsak dan – od lastnika ali nekoga, ki zanje poskrbi v njegovi odsotnosti. A ob vsem se moramo zavedati, da z nekaj sreče ob dobri oskrbi mnogo mačk dočaka okrog 20 let. Pomislimo torej, ali bomo lahko mački nudili vse, kar potrebuje, tudi dve desetletji? 

 

Bi mačka vnesla preveč nereda v moje življenje?

Na prvi pogled mačke delujejo nadvse elegantno, očarljivo in nemoteče. A dejstvo je, da mnogo mačk uničuje pohištvo, sobne rastline, za nekatere se zdi, da naravnost uživajo v tem, ko 'slučajno' vržejo kak predmet z mize ali višje police. Mačke tako kot psi lulajo, kakajo in včasih bruhajo, žal ne vedno tam, kjer bi bilo to najbolj primerno. Prav tako puščajo dlako po pohištvu in oblekah in včasih tacajo po mizah in pultih, čeprav tega ne želimo. Razmislimo, ali imamo živce za to in čas, da ob začetkih skupnega sobivanja mačko karseda navadimo na hišni red. 

 

Je moj dom primeren za mačko?

Če doma že imamo hišnega ljubljenca ali več njih, razmislimo, kako bi na hišno dinamiko vplivala še ena žival, mačka. Sploh, če že imamo drugo mačko ali pa psa, saj običajno te živali sobivajo bolj tesno kot kakšne druge, ki npr. živijo v kletkah. Spoznavanje stare mačke ali psa z novo mačko mora potekati zelo postopoma in previdno, saj želimo, da bi se obe živali počutili kar najbolj sproščeno. Če pa imamo kakšno malo hišno žival, recimo papagajčka ali hrčka, ki bi ju mačka lahko imela za plen, pa moramo res dobro poskrbeti za varnost.

 

Je morda na vidiku selitev?

Mnogo mačk slabo prenaša menjavo okolja in jim to predstavlja znatno večji stres kot npr. psom. Če živimo v najemniškem stanovanju, moramo imeti soglasje stanodajalca ter morebitnih sostanovalcev, da v dom pripeljemo mačko. Če smo v kratkotrajnem najemu in vemo, da nas v bližnji prihodnosti čaka selitev, razmislimo, ali ne bi bilo bolje k sebi vzeti mačko, ko najdemo bolj trajno domovanje. 

 

Deliti si življenje z mačko je lahko čudovita in izpopolnjujoča izkušnja, saj največkrat nudijo očarljivo in nevsiljivo družbo s pravšnjo mero pripadnosti in samostojnosti. Hkrati so zanimive in zabavne, mali hišni tigri, ki prinesejo merico prave divjine v naš dom.

 

 


Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.