24.10.2023

Jesenske posebnosti

Jesen je čudovit letni čas in marsikateremu psu in njegovemu skrbniku odleže, ko žgoče temperature popustijo in se na sprehodu več ne otepamo komarjev in obadov. Z jesenjo pa pridejo tudi krajši dan, dež in megla, padec temperatur pa prinese s sabo tudi druge posebnosti in nadloge.

 

V idealnem svetu bi verjetno večina ljudi želela opraviti vse pasje sprehode v dobri vidljivosti in dnevni svetlobi, a s krajšanjem dneva je neizogibno, da vsaj en pasji izhod dnevno poteka v trdi temi. Pomembno je, da poskrbimo za varnost in zagotovimo, da okolica nas in našega psa pravočasno opazi tudi v slabših pogojih. Lahko uporabimo svetlejša oblačila zase in za psa, odsevno opremo, razne LED ovratnice za psa in zapestnice zase, psu na ovratnico ali oprsnico namestimo lučke ... Poleg tega, da bomo na tak način mi in naš pes vidni voznikom, kolesarjem, tekačem in drugim, bomo tudi sami lažje spremljali psa, v primeru, da ga lahko varno spustimo. 

 

Gozd, ki menja svojo preobleko, je pravo čudo narave, a tudi gozd skriva svoje nevarnosti v jesenskem času. Žir, želod, kostanj, gobe in drugi gozdni plodovi so lahko bodisi strupeni pri zaužitju ali pa povzročijo zaporo v prebavnem traktu, tako da imejmo psa pod nadzorom in mu preprečimo pobiranje stvari po tleh. Prav tako je vlažno jesensko vreme iztočnica za močerade, da se podajo v svet, stik z močeradom pa je lahko za pse tudi smrten. Pazljivo izbirajmo območje za sprehode ali zavarujmo psa, da ne more priti v stik z močeradom tudi v primeru, da nam ta prekriža pot.   

 

Ko zunaj temperature padejo, mi pa začnemo s sezono gretja svojih domov, nadvse nadležne bolhe pogosto najdejo svojo pot na varno in toplo, torej v notranjost naših stanovanj. Mimogrede lahko na večernem sprehodu skočijo na našega psa in pridejo v stanovanje, v pasjem kožuhu izležejo jajčeca, ta pa padejo na našo preprogo ali špranje v tleh in ko se razvojni cikel obrne, imamo lahko doma pravo bolšjo veselico. Medtem ko so klopi običajno v tem letnem času že skoraj neaktivni, pa so bolhe najbolj na pohodu prav jeseni, zato zavarujmo svojega ljubljenca pred njimi s primernimi antiparazitiki. 

 

Nizke temperature pa so lahko nevarne tudi za naše ljubljence, sploh mlade in starejše živali, ki težje uravnavajo svojo telesno toploto. Predvsem v prehodnem obdobju pazimo, da se ne prehladijo in jih zaščitimo s primernim plaščkom, za nekatere bo zadoščalo, če jih bo oblačilo obvarovalo pred vetrom ali dežjem, nekaterim pa bo koristilo tudi toplejše oblačilo. Ko pridemo domov s sprehoda, se prepričajmo, da je pes povsem suh, ležišče pa naj ima v toplem kotičku, brez prepiha.  

 

Če smo zaradi krajših in manj vremensko prijaznih dni zunaj manj aktivni, poskrbimo, da zaradi zmanjšane telesne aktivnosti naš kuža ne pridobi na teži. Nekoliko več dejavnosti mu lahko zagotovimo tudi v notranjih prostorih, sicer pa mu bodisi zmanjšajmo dnevni obrok, prilagodimo vrsto hrane ali pa se poslužimo skled za počasno hranjenje oziroma igrač, v katere lahko skrijemo hrano in bo pes porabil več časa in energije za sam obrok, s čimer preprečimo prenajedanje.

 

Jesen nam ponuja pravo paleto barv in okusov ter različna doživetja. Topli jesenski dnevi nudijo prekrasno razglednico za skupne sprehode, bolj turobni dnevi pa nam dajo izgovor, da kak dan mirne vesti preživimo s psom na kavču ob gledanju dobrega filma ali branju knjige.  

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.