26.10.2023

Jesenski nasveti za skrbnike mačk

Jesenski čas verjetno prinese več sprememb skrbnikom psom kot skrbnikom mačk, a naj vseeno velja opomnik tudi za naše mačje prijatelje.

 

  • V primeru, da je naša mačka tudi zunanja, ji preprečimo izhod na posebne ali praznične dni, ko lahko pričakujemo glasna, neprijetna presenečenja, vroče glave in manj previdnosti na cestah in sicer. Noč čarovnic, ki je vse bolj priljubljena tudi pri nas, Martinovo ter dneve državnih proslav, sploh, če lahko pričakujemo tudi ognjemete, naj naša mačja ljubljenka preživi doma na varnem.
  • Padec zunanjih temperatur in začetek sezone gretja je tipičen čas, ko naše domače ljubljenčke in domove napadejo bolhe. Če mačka ni ustrezno zaščitena, se bo na njej hitro znašla bolha, izlegla jajčeca in preden se zavemo, imamo lahko doma pravo bolšjo infestacijo. Bolha lahko v naš dom pride tudi na naših oblačilih ali obutvi, zato to, da je naša mačka izključno notranja, ni zagotovilo, da je bolhe ne bodo napadle. Bodimo torej izredno pozorni na prve morebitne znake, da se je pojavila ena sama gostujoča bolha in ukrepajmo takoj, ali pa preventivno uporabimo ustrezno zaščito, čim pride do omenjene spremembe vremena.
  • Antifriz je izredno strupen in nevaren za vse domače živali, najbolj so mu izpostavljeni psi in mačke. Zaužitje lahko privede do odpovedi ledvic in je v veliko primerih smrtno. Nujno je torej res varno skladiščenje preparatov, ki vsebujejo antifriz, prav tako pa bodimo pozorni na morebitno izlitje oziroma ostanke v garaži, na dovozu in podobno.
  • Mačke, ki jih spuščamo tudi ven, so dostikrat navdušene nad raziskovanjem okolice ter zunanjimi dogodivščinami. Ko pa se začne obdobje vlage, megle in slabšega vremena, pa je večina sicer zagretih mačjih raziskovalcev povsem zadovoljnih v udobju toplega, suhega doma. Prav lahko se torej zgodi, da v jesenski in zimski sezoni takšna mačka zavoljo zmanjšane zunanje aktivnosti pridobi na teži. Spremljajmo torej težo svoje mačje ljubljenke in če vidimo, da se teža veča, ukrepajmo pravočasno in zmanjšajmo obroke ali pa ji zagotovimo nekoliko več notranje akcije. Kot pri nas in pri psih seveda tudi pri mačkah prekomerna telesna teža lahko vodi v številne zdravstvene težave, zato je hitro ukrepanje ključno.
  • Sploh, če je naša mačka starejša, bodimo pozorni na morebitne znake težav s sklepi in artritisa. V vlažnem in hladnejšem vremenu bodo te težave izrazitejše, mački zagotovimo mehko in toplo ležišče, da ji bo karseda udobno. Ob izrazitejših težavah se posvetujmo z veterinarjem.
  • Ob hladnejšem vremenu vedno preverimo, da se pod avtom ne skriva kakšna mačka, preden prižgemo motor in speljemo. Mnogo mačk se v iskanju toplote zateče pod pokrov motorja ali na kolo, tako da vedno preverimo, da nimamo slepega potnika.

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.