27.05.2024

Kaj pomeni rumena oznaka na povodcu psa?

Verjetno ste že kdaj opazili rumeno oznako na pasjem povodcu in niste vedeli kaj pomeni. Rumena oznaka običajno pomeni previdnost in enak pomen ima tudi na pasjem povodcu.

 

Projekt »Yellow Dog« je leta 2013 začela trenerka psov Tara Palardy, ki je opazila, da veliko psov na sprehodih doživlja stres in tesnobo zaradi interakcij z drugimi psi, ljudmi ali dejavniki v okolju. Projekt je svetovno gibanje, katerega namen je ozaveščati o psih, ki potrebujejo dodaten prostor, podporo ali le pozornost, ko so v javnosti.

 

Namen projekta je spodbujanje skrbnikov psov in vodnikov, da na povodec svojega psa nataknejo rumen trak ali rutko, s čimer označijo, da njihov pes potrebuje dodaten prostor ali pozornost. Rumen trak služi kot opozorilo drugim, da pes potrebuje nekaj dodatnega prostora ali pozornosti zaradi težav, kot so tesnoba, strah, odzivnost ali zdravstvene težave. Na primer, nekateri psi so lahko nervozni ali prestrašeni v bližini tujcev ali drugih psov, rumena oznaka pa lahko opozori druge, naj psu in njegovemu skrbniku pustijo nekaj več prostora. V drugih primerih lahko pes z zdravstvenimi težavami, kot je slepota ali gluhost, nosi rumeno oznako, ki ljudi obvešča, da se pes morda ne bo odzival na ukaze ali signale na običajen način.

 

Prav tako rumen trak lahko pomaga pri preprečevanju neželenih interakcij med psi, ki bi lahko vodile do agresivnega ali nevarnega vedenja.

 

Projekt poudarja pomen odgovornega lastništva psov in skrbnike spodbuja k ustreznemu šolanju in socializaciji svojih psov ter spoštovanju potreb in meja drugih psov in njihovih skrbnikov. S spodbujanjem ozaveščenosti in razumevanja psov, ki potrebujejo dodaten prostor, želi projekt Yellow Dog izboljšati varnost in dobro počutje psov in njihovih spremljevalcev v javnih prostorih.

 

Treba je omeniti, da so pomeni rumene oznake na pasjem povodcu lahko različni, zato je pomembno, da vedno vprašate skrbnika psa ali vodnika, če niste prepričani, kako se psu približati ali komunicirati z njim.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.