27.03.2023

Kako izgleda pasji dan na verigi?

6:00 Vidim in slišim ljudi v hiši, vendar nihče ne pride ven, da bi me pogledal. Pogovarjajo se in se smejijo, ko bi le bil lahko tudi jaz z njimi.

6:30 Lačen sem in žejen. Sinoči sem prevrnil sklede s hrano in vodo, ko sem se zapletel v verigo.

6:45 Veriga je pretesna in me reže v vrat.

8:15 Ljudje, ki živijo v hiši se odpravijo od doma. Z mahajočim repom jim poskušam steči naproti, v upanju, da me bodo opazili, a me veriga potegne nazaj in padem na tla. Nima smisla.

8:15 – 14:00 Ne vem, kaj naj sam s seboj. Ne morem varovati hiše, ker sem na verigi. Nimam igrač za igro ali psov, ki bi mi delali družbo. Če bom lajal, se bo morda kdo pojavil in mi povedal, kaj naj počnem ali se igral z mano. Odločil sem se, da bom lajal ves dan.

14:30 Prišel je moški iz društva za zaščito živali in na vratih pustil sporočilo. Pogledal me je z žalostjo v očeh. Ali izgledam slabo? Vem, da sem umazan, vendar je težko ostati čist, ko vedno ležim v umazaniji. Hodim v krogu, ga zmerjam in lajam, ker ne vem, kaj naj naredim drugega. Tudi renčim in lajam na druge ljudi, ki gredo mimo mojega dvorišča.

15:15 Najmanjši človek iz hiše je nazaj. Mogoče se bo igral z mano? Vendar ne bo. Odvajam vedno na istem mestu, nekaj metrov od hiše.

17:30 Preostali ljudje so se vrnili domov. Eden od njih vzame listek, ki ga je pustil moški na vratih. Zavpije name, naj neham lajati. Umaknil sem se in popolnoma zmeden obležal.

18:00 Voham hrano, ki prihaja iz hiše. Še vedno sem lačen in žejen.

19:00 Nekdo zapusti hišo in pride k meni. Napolni mi sklede s hrano in vodo, vesel sem in skačem od navdušenja, polijem sklede in umažem človeka. Zmerja me in izjavlja, da je moje obnašanje eden od razlogov, zakaj ne živim z njimi v hiši.

20:00 Še ena samotna noč. Sanjam o tem, da sem bil na verigi, ker je to edino, kar poznam.

 

Še enkrat več se sprašujem, zakaj imajo ljudje pse, ki preživljajo takšne dneve? 

 

Vsebina in fotografija: Animal Angels

 

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.