30.08.2023

Kako lahko psu sami nudimo prvo pomoč pri zatrganem ali zlomljenem kremplju?

Vprašanje bralca Milana: Kako lahko psu sami nudimo prvo pomoč pri zatrganem ali zlomljenem kremplju?

 

Odgovor: Večinoma vsi kremplji pri poškodbah krvavijo, lahko tudi močno. Gaza in preveza sta zato tista prva pomoč, da zaustavimo krvavitev in se potem odpravimo do veterinarja. Pogledati je potrebno, ali se je krempelj samo zalomil, ali se je odtrgal v celoti.

 

Če je samo delno zatrgan, ga je potrebno odščipniti do dela, kjer ni več zalomljenega delčka. Ker je psom to potem zanimivo lizati, je potrebna preveza ali zaščitni čevelj, sicer si lahko z lizanjem povzročijo vnetje tega predela. O uporabi antibiotika in protibolečinskih sredstev pa presodi veterinar glede na trenutno stanje. Krempelj ponovno zraste, vendar je to podobno kot pri naših nohtih dolgotrajen proces.

 

Iris Selan dr. vet. med. 

Tristokosmatih, ambulanta za male živali

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.