05.07.2022

Kako s psom na otoke – letošnji pogoji!

Pri največjem hrvaškem ladjarju Jadroliniji, ki povezujejo hrvaške otoke s celino, smo preverili letošnje pogoje za prevoz hišnih ljubljenčkov na njihovih plovilih.

 

Splošno pravilo Jadrolinije je, da je prevoz hišnih ljubljenčkov (psov, mačk, ptic in ostalih malih živali) s trajekti dovoljen, v kolikor žival ne moti drugih potnikov in jim tudi ni nevarna. 

 

Lastniki oziroma skrbniki živali v celoti prevzemajo tveganje za potovanje njihovih hišnih ljubljenčkov in morajo tudi sami poskrbeti zanje (hrana, pijača, higiena in druge potrebe), ter odgovarjajo za morebitno škodo, povzročeno potnikom, posadki ali plovilu. 

 

V salonih je dovoljen le prevoz malih hišnih ljubljenčkov pod posebnimi pogoji. Pes mora biti v torbi za nošenje in transport hišnih ljubljenčkov, največjih dimenzij 45 x 35 x 25 cm, z nepremočljivim dnom. Skupna teža torbe s hišnim ljubljenčkom pa ne sme presegati 8 kg. Torba mora biti med plovbo pod sedežem ali v naročju skrbnika. Vsakemu potniku pa je dovoljena samo ena torba s hišnim ljubljenčkom. 

 

Večji psi morajo imeti nagobčnik (z izjemo službenih psov) in morajo biti na povodcu. Zadržujejo se lahko le na odprti palubi. 

 

Prevoz vseh hišnih ljubljenčkov na trajektih Jadrolinije je brezplačen. 

 

Prevoz psov in ostalih hišnih ljubljenčkov (mačk in ptic) na katamaranih (hitrih plovilih) Jadrolinije je prepovedano, razen v primeru, če so za to zagotovljeni tehnični pogoji – da na katamaranu za njihov prevoz obstajajo posebni boksi na odprti palubi.   

 

V tem primeru vam bodo prevoz psa tudi zaračunali. 

 

V primeru pritožbe potnika na vedenje živali, nameščenih v salonu, ima poveljnik pravico zahtevati, da se žival s problematičnim vedenjem namesti v boks na odprti palubi. Če v boksih ni prostih mest, ima kapitan pravico lastnika in žival s problematičnim obnašanjem izkrcati v prvem pristanišču brez pravice do povračila stroškov prevoza.

 

Fotografije: Jadrolinija, Dreamstime, arhiv Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.