Kako skrbeti za slepega psa?

Ko se naši kosmatinci postarajo, se velikokrat pojavijo tudi zdravstvene težave. Pogosto jim začne pešati vid in veliko jih sčasoma tudi oslepi. Psi so zelo prilagodljivi in se hitro naučijo gibati v prostoru, da se ne zaletavajo ob ovire. Skrb za slepega psa se nam lahko zdi zastrašujoča naloga, a z le nekaj prilagoditvami in dodatno pozornostjo lahko svojemu kosmatincu zagotovite srečno in udobno življenje še naprej.

 

Slepi psi se še vedno lahko igrajo, tečejo, iščejo hrano, skačejo po kavču, zlezejo na posteljo, hodijo na pohode in sprehode ... Da vam bo lažje, če pride do tega da vaš pes oslepi, smo zapisali nekaj nasvetov, kako pomagati slepemu psu:

 

  • Naj bo njihovo okolje varno. Ohranite postavitev pohištva v domu nespremenjeno, da se bo vaš pes lažje znašel v prostoru. Pohištvo in druge predmete pustite na istem mestu, da se izognete zaletavanju.
  • Uporabite dišave, da se bo pes lažje znašel v prostoru. Na pohištvo ali predmete v domu lahko nanesete vonj, kot je vanilija ali sivka, da jih pes lažje dojame in razloči.
  • Uporabite zvočne signale, da psu pomagate najti pot. Na primer, lahko uporabite kliker za signalizacijo časa obrokov ali sprehodov.
  • Na sprehodu s slepim psom vedno uporabljajte povodec, da bo varen.
  • Ko vas ni doma imejte psa v zaprtih prostorih ali v ograjici, da preprečite, da bi se izgubil ali poškodoval.
  • Uporabite pozitivno okrepitev za spodbujanje dobrega vedenja. Nagradite svojega psa s priboljški in pohvalo, ko sledi ukazom ali se uspešno giblje med ovirami.
  • Zagotovite veliko telesne in duševne stimulacije. Slepi psi potrebujejo veliko gibanja in duševne stimulacije, da ostanejo zdravi in ​​srečni. Peljite psa na redne sprehode in se čim več igrajte z njim.
  • Če se vaš slepi pes zdi osamljen, razmislite o tem, da bi mu poiskali pasjega spremljevalca. Drug pes lahko slepemu psu zagotovi občutek varnosti in druženja.
  • Zagotovite mu redno veterinarsko oskrbo. Poskrbite, da bo imel redne preglede pri veterinarju, kjer bodo spremljali njegovo splošno zdravstveno stanje in da mu bodo lajšali zdravstvene težave.

 

Ne pozabite, da skrb za slepega psa zahteva potrpljenje in razumevanje, a z le nekaj truda lahko svojemu kosmatemu prijatelju zagotovite srečno in polno življenje. Psu dajte veliko naklonjenosti in pozornosti. To jim bo pomagalo, da se bodo počutili ljubljene in varne, lahko pa se bo tudi izboljšalo njihovo splošno razpoloženje in dobro počutje.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.