Kakšen sladoled je primeren za pse?

Se ne morete upreti prosečemu pasjemu pogledu, ko jeste sladoled. Če želite svoj sladoled deliti s svojim psom, upoštevajte naslednje:

 • Psu dajte samo sladoled, ki ne vsebuje čokolade, ksilitola, makadamijevih oreščkov ali kavnih zrn. Če ste v dvomih, izberite vanilijo – še bolje, vanilijo z nizko vsebnostjo maščob.
 • Razmislite o alternativi sladoledu za svojega psa, vključno s sladoledom, narejenim posebej za pse ali domačim zamrznjenim priboljškom iz sestavin, ki so varne za pse. (Nekaj ​​idej delimo spodaj.)
 • Ne hranite svojega ljubljenčka z veliko količino sladoleda.

 

Alternative za pasji sladoled

Morda ni najboljša ideja, da bi vaš pes vsak dan jedel sladoled, obstaja pa veliko drugih podobnih priboljškov v katerih lahko uživa. 

 • Modelčke za ledene kocke lahko napolnite z spodaj navedenimi sestavinami in nato zamrznite:
  • Piščančja juha (nesoljena)
  • Navadna konzervirana buča brez začimb
  • Arašidovo maslo in pretlačena banana (pazite, da uporabite arašidovo maslo, ki ne vsebuje ksilitola)
  • Sadje, ki je varno za pse pomešate z jogurtom (grški, kozji ali navadni z nizko vsebnostjo maščob)
 • Napolnite votlo gumijasto igračo tipa KONG z mešanico pasje hrane in arašidovega masla ter zamrznite. To zagotavlja spodbudno obogatitveno aktivnost, ko vaš hišni ljubljenček poskuša izvleči zamrznjeno mešanico.
 • Kupite zamrznjene priboljške, narejene posebej za hišne ljubljenčke.
 • Naredite nekaj domačega (ideje lahko najdete v naši rubriki Zanimivosti – naredi sam)

 

Kaj storiti, če je pes pojedel večjo količino sladoleda?

Če je vaš pes jedel sladoled brez vašega "dovoljenja", poskusite ugotovite, kakšnega okusa je bil sladoled in koliko ga je pojedel. Če pes ni jedel nobenih nevarnih sestavin, bo z njimi verjetno vse v redu. Bodite pozorni, če pride do driske ali bruhanja, če se v enem dnevu driska ne umiri se posvetujte z veterinarjem.

 

Če pa je pes pojedel sladoled z umetnimi sladili, oreščki, kavo, čokolado, grozdjem ali rozinami,  lahko pride do zastrupitve s hrano in v tem primeru ne odlašajte z obiskom veterinarja. 

 

Vedeti je potrebno, da navadni (človeški) sladoled praviloma ni dobra sladica za pse, saj je v njem preveč potencialno tveganih sestavin za psa, zato ga raje črtajte iz pasje prehrane.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.