15.12.2021

Ljudje si ne moremo predstavljati, kakšna vojna se med prazniki za našega psa odvija zunaj!

Tukaj je tisti lepši del leta, ko vse diši po prazničnih piškotih, med ljudmi pa veje prijetno praznično vzdušje. Žal pa to praznično vzdušje, če izvzamemo omamne vonjave iz kuhinje, našim kosmatincem ni nujno tako simpatično. Prav nasprotno, velikokrat so prazniki zaradi človeške afinitete do pokanja in svetlobnih učinkov za pse presneto stresni. Nekoliko boljše je sicer, odkar je uporaba pirotehničnih sredstev omejena le na dneve med božičem in novim letom, a pokanju se žal kljub temu ne moremo izogniti.


 

Problem nastane še zlasti v primerih, ko je naš kuža že imel slabe izkušnje in se ob vsakem pokanju trese, sope, se slini in je prestrašen še dolgo po tem, ko neha pokati. Ponavadi se mu zmanjša tek, na prostem pa ima rep vedno potisnjen globoko pod trebuh. Nekateri psi se ob poku tako prestrašijo, da v paniki celo uspejo zbežati.

 

Znano je, da psi slišijo bistveno višje frekvence (ljudje slišimo zvoke do 20.000 Hz, psi pa do 65.000 Hz). Psi slišijo zvoke, ki so štirikrat bolj oddaljeni (ljudje najmočnejše zvoke slišimo do kilometra in pol daleč, pes pa isti zvok zasliši, ko je oddaljen do šest kilometrov).

 

Tako si skrbniki niti predstavljati ne moremo, kakšna vojna se med prazniki za našega psa odvija zunaj. Strah zaradi pokanja bo pri našem psu zagotovo nekoliko manjši, če bomo njihovi skrbniki med pokanjem ostali povsem mirni. Marsikateri kuža bo sam ugotovil, da pokanje ne povzroča nikakršnih posledic in bo zato strah izgubil. Strah brez podlage je za vsak organizem huda obremenitev in zmanjšuje kakovost življenja tako psu, kot seveda tudi njegovim skrbnikom. Strah pred pokanjem je težko povsem odpraviti.

 

Mi vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ta strah vsaj nekoliko omiliti:

 

- Pomirjevala smemo dajati psu le po posvetu z veterinarjem in le sredstva, ki jih veterinar priporoča. Ti pripravki so različnih vrst, od blažjih do močnejših, primerni za to ali ono pasmo psa, vsem pa je skupno to, da našim pasjim prijateljem olajšajo in omogočijo mirne praznične dni.

 

- Plašnega in občutljivega psa ne smemo nikoli kaznovati, saj bi s tem njegov strah le še povečali. Med napadom strahu psa tudi ne smemo tolažiti, niti ga ne skušamo umiriti. Če bomo sami ostali umirjeni in se ne bomo vznemirili, bo kuža kmalu ugotovil, da njegov strah ni utemeljen. Vsako prestrašenost psa moramo povsem spregledati, še zlasti, če je tako vedenje brez prave podlage.

 

- V dneh, ko poka največ petard in ljudje spuščajo največ pirotehničnih sredstev, damo psičku šele pozno popoldne obrok, razdeljen na dva dela. Obrok naj bo bogat z beljakovinami, približno uro pozneje pa mu damo še en manjši obrok, v katerem naj prevladujejo ogljikovi hidrati. Takšna oblika hranjenja pomirjujoče vpliva na psa. Za pse, ki so nagnjeni k driski, takega obroka ne priporočamo, dobijo naj hrano, kot jo uživajo ponavadi.

 

- Ko pes, sicer močno preplašen, med zunanjim truščem mirno leži, mu kot nagrado ponudimo priboljšek, hkrati pa bo le-ta v živali prebudil pomiritveni občutek ugodja. Psa lahko med največjim živ-žavom zamotimo tudi z igro.


- Ko je kuža sam v hiši, moramo paziti, da bo v prostoru, od koder ne bo mogel pobegniti. Še najbolje pa je, da v dneh, ko hudo poka, nikoli ni sam. Če bo kuža v hiši sam, je pomembno, da je navajen prostora. Okna moramo zatemniti, da pes ne bo videl bliskov oziroma svetlobe, ki jo oddajajo pirotehnična sredstva. V prostoru naj ima kuža tudi svoje ležišče oziroma odejo, pa tudi najljubše igračke. Prav je tudi, da ima na voljo svoj "brlog", dovolj je že, da gre lahko pod mizo.

 

- Psu, ki živi v hiši pa lahko pomagamo tako, da naredimo zvočno svetlobno bariero s spuščenimi roloji, prijeten zvok televizije ali radijskega sprejemnika, ki ga je sicer vajen, pa nekoliko ojačamo.

 

- Zaradi pokanja nikoli ne smemo uporabiti zamaškov, ki jih ponujajo nekatere trgovine za živali. Spričo zelo razvitega pasjega sluha ti zamaški niso kdove kako učinkoviti, hkrati pa utegnejo postati nevarni. Pasji sluhovod je namreč razmeroma dolg in če bomo zamašek potisnili pregloboko, bomo potrebovali veterinarjevo pomoč, saj ga brez posebne prijemalke ne bomo mogli izvleči. Zamaški v uhljih pse ponavadi tudi zelo motijo, zato otresajo z glavo, tujek skušajo odstraniti tudi s tačkami, tako da se lahko celo poškodujejo z ostrimi kremplji. Zaradi močnega otresanja z glavo pa se na uhlju lahko pojavi hematom.

 

- Na sprehod s psom se vselej odpravimo preden se bo glavno "rajanje" začelo in nikakor ne sredi viška hrupnega dogajanja. Najbolje, da gremo na sprehod, ko večina ljudi še spi, ali pa je v službi. Psa tako ven peljemo zelo zgodaj zjutraj, zgodaj popoldne ali pa zelo pozno zvečer. Kdaj je okrog nas največ pokanja, najbolje vemo sami, zato je dobro, da na podlagi tega izberemo najmirnejši čas.

 

- Psi morajo biti zunaj vedno na povodcu, saj lahko nekateri zaradi poka postanejo panični in zbežijo ter se ne znajo več vrniti nazaj. Skrbnikovih klicev pa zaradi afekta ne slišijo.

 

- Kužka lahko že tedne pred silvestrovim počasi pripravljamo na silvestrski hrup. Psa lahko desenzibiliziramo na različne načine. To lahko zelo preprosto storimo s pomočjo cd plošče, na kateri so posneti zvoki petard, žvižganje raket in tudi drugi zvoki, povezani s silvestrom. Seveda moramo na začetku terapije te zvoke predvajati v primerni oddaljenosti in v naši navzočnosti, potem pa postopoma povečujemo jakost glasu, sprejemnik pa približamo psu šele takrat, ko bo do tišjih zvokov povsem ravnodušen. Vsekakor pa pri tem pazimo, da psa ne prestrašimo. Še najbolje je, da zvoke spremlja za psa prijetno doživetje, recimo igranje, tekanje za predmetom itd. Zelo pomembno je, da med predvajanjem zvokov pes nima nobenih negativnih izkušenj. Vse skupaj moramo početi z občutkom, zelo dobro je tudi, da se o tem posvetujemo še s kakim izkušenim vaditeljem psov ali s strokovnjakom za vedenje psov.

Pa miren zaključek leta!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.