21.10.2023

Kam z mačko med našo odsotnostjo?

Skrbniki živali smo včasih postavljeni pred dilemo, kam z živaljo, ko smo službeno odsotni ali gremo na počitnice. Psi so velikokrat hvaležni sopotniki tudi na potovanjih in potovanja na splošno večinoma dobro prenašajo, malo drugačna pa je zgodba z mačkami.

 

Obstajajo mačke, ki se rade vozijo z avtom, ki nimajo nič proti prenosni torbi in tudi menjavo okolja dobro prenašajo. V tem primeru se lahko odločimo svojo mačko vzeti s sabo, seveda pa moramo vzeti s seboj vse, kar mačka potrebuje (verjetno ni potrebno posebej poudarjati, pa vendarle - vključno s straniščem), preveriti, ali nastanitev sprejema mačke in seveda, ali je nastanitev za mačko sploh primerna in varna. Prav tako se moramo pozanimati o morebitnih posebnih zdravstvenih ukrepih pred ali med potjo ali ob prihodu domov. V primeru, da mačko vzamemo s sabo na pot, je smiselno, da ima mačka na sebi primeren identifikacijski obesek in da je čipirana.

 

Niso pa vse mačke navdušene nad potovanji, mnogo jih raje ostane doma, v znanem okolju. Čeprav mačke niso rade cele dneve same, je včasih to, da mačka ostane doma, najboljša opcija, imeti pa mora svežo hrano in vodo ter redno očiščen wc. Mačko naj oskrbuje zaupanja vredna oseba, po možnosti taka, ki jo naša mačka že pozna in dobro sprejema. Mačja varuška je lahko nastanjena pri nas doma, tako da ima mačka več družbe in nadzora, lahko pa jo hodi vsakodnevno oskrbovat, naj bo to najeta strokovno usposobljena oseba ali pa družinski član ali prijatelj. Varuški predamo navodila glede oskrbe mačke in ji tudi pustimo kontakt rednega veterinarja in številko dežurne veterine – v upanju, da veterinarska pomoč ne bo potrebna, vseeno pa je prav, da je začasni skrbnik naše mačke opremljen z informacijami, ki bi jih lahko potreboval v primeru nuje.

 

Čeprav je večina mačk precej vezanih na svoje ozemlje, pa nekatere selitev dobro prenesejo, če so v znani in njim ljubi družbi. Za čas naših počitnic lahko torej našo mačko v svoj dom sprejme prijatelj ali družinski član. V tem primeru je nabolj idealno, če se začasni skrbnik čimbolj drži običajne mačje rutine, torej čas in vrsta obrokov, čas za igro, nego ... Nekatere mačke se izkažejo kot prav pridni in vzorni gostje, tako da bo z malo sreče lahko v času naših počitnic tudi mačka imela svoje 'mačje počitnice'.

 

Zadnja običajna možnost pa je mačji hotel. Za nekatere mačke se izkaže, da je to preveč stresno, pri nekaterih pa se ta možnost obnese povsem dobro. Pred odločitvijo za mačji hotel je prav, da se o njem dobro pozanimamo, se morda predhodno odpeljemo na ogled, da ocenimo, ali bi bil prava izbira za našo mačjo ljubljenko. Sploh, če je naša mačka bolj občutljiva ali plašna, je bolje, da izberemo hotel, ki sprejema le mačke (nekateri sprejemajo tako mačke kot pse). Dober znak je, če se oskrbnik sam pozanima o naši mački in se želi o njej informirati, preden jo pripeljemo – ime, starost, prehranjevalne navade, splošno zdravstveno stanje ... Želimo, da hotel daje vtis urejenosti in čistoče ter nima izrazitega vonja (ne po urinu/iztrebkih in ne po čistilih). Zaželeno je, da imajo mačke prostorne mačjake ali sobe, v katerih so njihov wc, ležišče, igrače, praskalnik, skrivališče in še kaj.

 

Mačke so sicer res precej nezahtevne hišne ljubljenke, kar pa ne pomeni, da si ne zaslužijo najboljše – tudi takrat, ko nas ni doma, da jim to zagotovimo. Zato se potrudimo in imejmo več možnosti primernega varstva na razpolago, preden ga bomo nujno potrebovali.

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.