Kozje mleko v pasji prehrani

Splošno znano je, da se kravje mleko odsvetuje v pasji prehrani. Je pa zanimivo, da se kozje mleko celo priporoča pri hranjenju psov. Kozje mleko in izdelki iz njega so dobri za podporo imunskemu sistemu, za podporo pri črevesnih obolenjih, kožnih boleznih in za regeneracijo organizma po hudih boleznih. Odlično se obnese pri psih, ki imajo povečane telesne potrebe ali pri brejih in doječih psicah.

 

Zakaj je kozje mleko priporočljivo v pasji prehrani?  

 

Lažja in hitrejša prebavljivost:

Nekateri psi imajo težave s prebavo kravjega mleka ali mlečnih izdelkov zaradi laktoze. Kozje mleko ima nižjo vsebnost laktoze in ga zato psi lažje prebavijo. Ker kozje mleko ne vsebuje aglutinina, so maščobne kapljice veliko manjše v primerjavi s kravjim mlekom, zato ga psi veliko hitreje prebavijo v primerjavi s kravjim.

 

Manjša alergijska reakcija:

Nekateri psi so alergični na sestavine v kravjem mleku, največkrat na laktozo. Za kozje mleko velja, da je nizko alergeno, saj je vsebnost laktoze v kozjem mleku veliko manjša kot v kravjem.

 

Bogat vir hranil:

Kozje mleko vsebuje hranila, kot so beljakovine, vitamini in minerali, ki so koristni za zdravje psa. Beljakovine in maščobe v kozjem mleku so zelo koristne in lahko prebavljive. Visoke vrednosti vitaminov (vitaminov skupine B ter A, D, E) prispevajo k zdravemu razvoju mladih živali. Naravno polnomastno kozje mleko je tudi izjemen vir kalcija za pse. Kalcij za pse je poleg fosforja najpomembnejši element v telesu psa. Kalcij je pomemben za zdravo okostje psa, za pravilno rast in razvoj, potreben je za celično signalizacijo, za prevajanje živčnih signalov, za pravilno delovanje mišic in prispeva k normalnemu sproščanju energije in normalnemu delovanju prebavnih encimov.

 

Ješčnost:

Psi ga imajo izjemno radi, zato je kot prehranski dodatek tudi odličen za neješče pse. Kozje mleko je zelo primerno za dohranjevanje pasjih mladičev, za krepitev organizma po bolezni ali v primeru starosti.

 

Kozje mleko lahko uporabite tudi za pripravo pasjega sladoleda, različnih pasjih priboljškov ali piškotov. 

 

Pomembno se je zavedati, da kozje mleko ne sme biti osnovna sestavina prehrane psa. Prav tako je pomembno upoštevati, da se lahko individualne reakcije psa na kozje mleko razlikujejo, zato je vedno najbolje, da se pred uvajanjem nove hrane posvetujete s veterinarjem.

 

Prekomerno uživanje katere koli vrste mleka, tudi kozjega, pri psu lahko povzroči prebavne težave, zato postopoma dodajajte kozje mleko v prehrano vašega psa in bodite pozorni, če pride do kakršnihkoli težav.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.