31.10.2022

Krute usode "galgov" v Španiji

Španija je za večino ljudi dežela sonca, morja, paelle, tapasov, dopusta, norih žurov … Nekateri pa ob Španiji najprej pomislimo na španske hrte, galge, in druge lovske pse, ki so v času lovske sezone, ki traja od oktobra do januarja, še posebej izkoriščani. Stoletja so ti psi imeli pomembno vlogo v podeželskih delih Španije, saj je tam velika populacija prebivalcev lovcev, ki se jim po špansko reče ''galguerosi''. Ampak na žalost ne takšne kot bi si jo katerikoli pes zaslužil.

 

V teh dneh so španske organizacije, ki delujejo na področju zaščite živali, pokazale rezultate preiskave, kjer so spremljali, kako španski lovci ravnajo z lovskimi psi. Rezultati niso presenetljivi – psi živijo v boksih, v lastnih iztrebkih, na voljo nimajo čiste vode ter primerne hrane, preverili so stanje na 29 lokacijah, kjer so opazili pse v slabem stanju, na verigi, na lokaciji brez prisotnosti ljudi. V Španiji namreč trenutno sprejemajo nov zakon za zaščito živali, ki pa bo – kako pričakovano – iz zakona spustil pse, ki se ''uporabljajo'' za nek namen, torej da niso samo družni psi (lovski psi, psi čuvaji, psi pomočniki …).

 

Morda ste opazili na Facebooku ključnik #MismosPerrosMismaLey, kar pomeni enaki psi, enak zakon, saj v teh dneh španski prostovoljci res aktivno opozarjajo na problematiko izkoriščanja lovskih psov, ki jo bo morebitni sprejem novega zakona še poslabšal.

 

16. oktobra je po celi Španiji potekal protest, kjer so opozorili na to – združilo se je več kot 100 organizacij, kar v teh časih, ko se nam zdi, da nas vsak dan vse stvari bolj ločujejo kot povezujejo, res ni zanemarljivo.

 

V Španiji se ob koncu lovske sezone, to je konec januarja, zapusti med 50.000 in 80.000 lovskih psov, večinoma galgov. Točne številke ne bomo izvedeli nikoli, saj kljub zakonski obvezi veliko psov še vedno ni označenih z mikročipi, pogosto pa se jim, preden se jih zapusti, mikročipe izreže, da se skrije lastništvo. Čeprav se situacija počasi izboljšuje – v zavetišču Scooby v kraju Medina del Campo sprejmejo vedno več galgov, ki jih v zavetišče pripeljejo lovci – je pot do tega, da bodo tudi lovski psi deležni primerne oskrbe še zelo dolga. Verjetno bo potrebna menjava generacije.

 

Ni sprejemljivo, da se dandanes, v 21. stoletju, pse, potem ko 'odslužijo' svoje, še vedno obeša na drevesa, se jim zlomi noge in vrže v vodnjak, priveže na železniške tire oz. če imajo srečo, 'samo' zapusti, da jih morda najdejo prostovoljci, ki predvsem na jugu Španije z ulic še vedno pobirajo galge, shirane do kosti …

 

V društvu HRTJI SVET Slovenije se trudimo, da slovensko javnost osveščamo o tej problematiki. Galgom in podencom v Sloveniji iščemo odgovorne posvojitelje, saj je, dokler se situacija v Španiji ne izboljša toliko, da se psov ne bo več zapuščalo, še vedno največja pomoč posvojitev. Večkrat letno se tudi odpravimo v špansko zavetišče Scooby, ki je največje zavetišče za zapuščene živali v Španiji, na prostovoljno odpravo, kjer zaposlenim v zavetišču pomagamo pri oskrbi živali. To ni prav nič idealizirano delo, saj vključuje predvsem čiščenje ograd, pripravo hrane, skrb za hospitalizirane živali in, če je z nami veterinarska ekipa, tudi nudenje veterinarske pomoči živalim v zavetišču. No … pa neskončno lepe trenutke z ogromno krasnimi psi.

 

Ravno v začetku meseca so bili trije naši prostovoljci v zavetišču. Tako je svoj prvi (in verjamemo, da ne zadnji) obisk v zavetišču opisala prostovoljka Petra:

 

'Preden greš prvič v Scooby, se pripravljaš na vse možne situacije. Ampak, ko prideš tja, te vseeno šokira: število psov, obseg dela, ki ga ljudje tam vsakodnevno z nasmehom opravljajo, “dostopnost” psov, ko res niti eden ni agresiven ali napadalen do človeka in kako se nekateri psi na smrt bojijo človeka.
Šokira te, kako nemočen si, mali človek v ogradi polni psov. Potem tuhtaš, kako bi jih najlažje vse spravil domov … Nakar ugotoviš, da največ kar lahko daš, že daješ. Svoj čas, bližino, potrpljenje. Naš čas v Scoobyju se je žal iztekel. Ampak zagotovo bomo spet prišli, pomagat tem krasnim psom, ki si zaslužijo veliko bolje. ''

 

Ker vemo, da se bliža zima, ki tudi v Španiji pokaže zobe (neredko je tam ob jutrih minus, brije mrzel veter), se še posebej trudimo, da bi vsaj kakšnemu psu olajšali prihajajoče mesece in mu našli dom pred zimo.

 

Če razmišljate o posvojitvi, si oglejte našo spletno stran www.hrtjisvet.org ali Facebook stran https://www.facebook.com/hrtjisvet in nas kontaktirajte na info@hrtjisvet.org.

 

 

Kolumna Društva Hrtji svet Slovenije

Organizacija za pomoč hrtom v stiski

 


Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.