Kurkuma za pse

Če ste približno vešči kuhanja, verjetno poznate kurkumo.  Nepogrešljiva je za večino jedi z vzhoda, vendar kurkuma ni samo odlična začimba, pač pa tudi koristna za telo in s pridom jo lahko uporabljamo tudi pri psih. Kurkuma je sorodnica ingverja in tradicionalno uporabljena v kitajski ter ajurvedski medicini.

 

Kurkuma lajša bolečine,  čisti kri, blaži želodčne težave, razkužuje rane ter spodbuja delovanje jeter. Zaradi antibakterijskih in razkuževalnih lastnosti se ga s pridom uporablja za čiščenje ran, v tem primeru jo lahko primešamo medu (ki je prav tako blagodejen sam po sebi)  in z njo namažemo rano. Ker bo kombinacija verjetno precej dišala, pazimo, da si je pes ne poliže dol.

 

Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, je močan antioksidant,  antioksidanti pa nevtralizirajo proste radikale, ki povzročajo boleča vnetja v sklepih.  Podatek, ki bo vsekakor koristil pasjim veteranom s sklepnimi težavami, pasjim športnikom in drugim.

 

Kurkuma prav tako spodbuja delovanje jeter - pomaga pri predelovanju maščobe in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Kot vemo so jetra naš glavni telesni filter,  ki skrbi za prečiščevanje škodljivih snovi.

 

Zabeležili so tudi pozitivne učinke kurkume v zvezi z borbo proti raku. Kurkuma oziroma njene učinkovine naj bi preprečevale dovod krvi rakavim celicam, poleg tega naj bi pomagale organizmu med kemoterapijo. Mnogi so z njo tretirali tudi tumorje pri konjih, z velikim uspehom.

 

Priporočena doza za pse je 30-40mg na kilogram telesne teže pri psih oziroma  1/8 do 1/4 čajne žličke na dan za vsakih 5 kilogramov teže psa. Poskrbite, da bo pes zaužil dovolj vode, saj kurkuma sicer lahko povzroči zaprtje. Kurkumo najbolj enostavno kupite v prahu in jo dobro premešate v pasjo hrano.

 

Urška Medvedšek

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.