07.10.2021

Previdno pri lužah! Porast smrtno nevarne bolezni pri nas!

Na veterinarski fakulteti so v minulih letih beležili porast števila psov, pri katerih so ugotavljali prisotnost protiteles proti nevarnim leptospiram. Te povzročajo nalezljive bolezni in se z živali prenašajo na ljudi. S fakultete so že pred leti opozorili na pravočasno diagnostiko, ki je ključna za obvladovanje bolezni in zdravje ljudi. Glede na raznovrstnost kliničnih znakov je bolezen pogosto spregledana.Leptospiroza je bakterijska bolezen, ki je razširjena praktično po celem svetu. Gre za bolezen, ki se z živali prenaša tudi na človeka, je pa tudi druga najpogostejša bakterijska bolezen, ki vpliva na zdravje ljudi in živali. Bolezen povzroča bakterija Leptospira interrogans, ki je spiralasto zavita. Najpomembnejši rezervoar okužbe so po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje glodavci, zlasti podgane in poljske miši, ter številne druge živali, tudi psi in govedo. V vodi in zemlji živijo leptospire razmeroma dolgo. Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan je ključna za prenos okužbe.

Pojavlja se kot febrilno obolenje, povzroča lahko težke pljučnice in nevrološke motnje ter okvare jeter in ledvic. Spekter obolenja se giblje od blagih in nespecifičnih do hudih, multisistemskih bolezni, ki se lahko končajo s smrtjo.

Bakterija se v naravi nahaja v lužah, močvirnatih tleh in manjših jezercih. Žival se lahko torej okuži s kontaktom z okuženim urinom, z ugriznimi ranami, preko prebavil (pitje okužene vode, okužena hrana, zemlja, vegetacija), redkejše so okužbe preko poškodovane kože, vdorno mesto pa si leptospire lahko najdejo tudi preko nepoškodovane kože, nosne in ustne sluznice, očesnih veznic ter preko posteljice v plod. Stalen vir infekcije so miši in podgane, ki leptospire izločajo v okolje z urinom. Čas od okužbe do izbruha bolezni (inkubacijska doba) je 5 do 14 dni.

Žival postane apatična, neješča, večinoma leži in kaže bolečine v mišicah. Telesna temperatura naraste, na vidnih sluznicah se lahko pojavijo pikčaste krvavitve, zaradi razpada eritrocitov pride do zlatenice in izločanja hemoglobina z urinom, zato je rjavo obarvan. Srčni utrip in dihanje sta pospešena in otežena. Breja žival lahko abortira.

ZNAKI: Pri zbolelem psu lahko opazimo bruhanje, krvavo drisko, dehidracijo in bolečine v trebuhu. Pri hujši obliki živali poginejo v nekaj dneh. LAHKO JE SMRTNO NEVARNA.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.