18.10.2023

Mačje dileme

Preden v svoj dom in življenje sprejmemo novo mačko, je prav, da se na to dobro pripravimo. V prvi vrsti to pomeni, da se odločimo za primerno mačko, ki se bo dobro vklopila v naše življenje. S tem si zagotovimo boljše izhodišče, da bomo mi kar se da zadovoljni z njo in seveda ona z nami.

 

Eno od vprašanj, ki si jih zastavimo pri odločanju za mačko je, katerega spola naj bo. Če k sebi vzamemo mačjega mladiča, spol ne bo igral večje vloge, toliko manj, če mucko steriliziramo oz. kastriramo, preden doseže spolno zrelost. Med puberteto pa bodo spolni hormoni postali aktivni in takrat bo naš mačji mladič najverjetneje začel kazati neželena reproduktivna vedenja. Nekastrirani mački bodo zelo verjetno začeli označevati svoje ozemlje s škropljenjem z urinom (ki je zelo močnega vonja), nesterilizirane samice pa se lahko gonijo tudi vsakih nekaj tednov, če ne postanejo breje.

 

V primeru, da imamo doma že odraslo mačko, je najbrž mačka nasprotnega spola boljša izbira, prav tako je v mnogo primerih bolje, da se odločimo za mladiča in ne za drugo odraslo mačko, ki ima že 'bolj izdelana mnenja'. Mladič se bo verjetneje prilagodil odrasli mački in bo njuno sobivanje hitreje/lažje uspešno. V vsakem primeru pa se odločimo za mačko, ki se s svojimi lastnostmi ujame z nami in našimi pričakovanji ter lastnostmi domače mačke.  

 

Večina mačk pri nas je mešancev naključnih kombinacij in bi res težko določili starše (vsaj očeta). Imamo torej skoraj nešteto možnosti izbire glede barve in tipa kožuha, velikosti in teže ter značajskih lastnosti. Če se torej odločimo za mucka mame mešanke in po možnosti neznanega očeta, bomo precej težko predvideli končno velikost in težo ter tudi dolžino dlake, da ne govorimo o značaju. Pri odločitvi za pasemsko mačko pri odgovornem vzreditelju se ne odločimo le za določen videz mačke, pač pa tudi za določen sklop značajskih in vedenjskih lastnosti, ki spadajo zraven, saj vemo, da so mačke določenih pasem bolj samotarske, druge obožujejo in potrebujejo družbo, nekatere so bolj lenobne, spet druge mačke je treba vsakodnevno primerno zaposliti. Prav tako pa lahko pri določenih pasmah ali križancih s pasmo predvidimo morebitne zdravstvene posebnosti, pri čemer odgovorni vzreditelji za vzrejo uporabljajo le primerne partnerje. 

 

Nekateri so nekoliko skeptični, ali se lahko odločijo za mačko, če že imajo psa. Samo dejstvo, da je pri hiši pes, seveda ne pomeni, da ne moremo imeti tudi mačke, je pa jasno odvisno od pasje tolerance do novih prišlekov in njegovih morebitnih preteklih izkušenj z mačkami in splošne naravnanosti do drugih živali ter tudi spoštovanja meja. V vsakem primeru pa moramo spoznavanje in združevanje izpeljati potrpežljivo, postopno in varno. Res pa je tudi, da so določene pasme psov na splošno manj združljive z mačkami. 

 

Ena ni nobena, bi marsikdo pripomnil! Nič neverjetnega ni, če število mačk pri hiši naraste. Mačke so čudovita, zanimiva bitja, majhna in relativno nezahtevne za oskrbo. Tudi v primeru, da niso najbolj navdušene nad drugimi pasjimi ali mačjimi sostanovalci, se bolj pogosto umaknejo iz situacije kot pa iščejo spor, a to ne pomeni, da lahko ignoriramo njihovo počutje. Mačke so tako imenovano selektivno družabne – kot vrsta so pretežno samotarske, a lahko sobivajo z drugimi mačkami, s katerimi pa so si običajno v sorodu oziroma si njihovo družbo izberejo same. Pretirano negovanje (lizanje in grizljanje), opravljanje potreb izven stranišča, skrivanje ali vokalnost so lahko znak, da je mačka v stresu zaradi sostanovalcev. Če naša mačka torej že ima družbo druge mačke ali psa, dobro premislimo, ali bi v enačbo dodajali še dodatne mačke, saj se lahko zgodi, da se bo domača harmonija porušila in prav možno je, da bo nato najboljša rešitev, da komu poiščemo nov dom. Če pa si že v osnovi želimo več mačk ali pa le nismo prav odklonilno nastrojeni tej ideji, pa je najbolje, da svoj dom odpremo dvema mačkama iz istega legla ali posvojimo dve odrasli, medsebojno navezani mački, ki iščeta skupni dom (zaradi spremenjene situacije prejšnjih lastnikov ali morda dve zavetiški mački, ki sta se sprijateljili v tem začasnem domu).

 

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919. 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.