26.03.2024

Moč pasjega ugriza

Sila ugriza je merilo pritiska, ki ga naredi pasja čeljust ob ugrizu. Običajno je izražen v funtih na kvadratni palec (PSI). Višja kot je vrednost PSI večja je sila ugriza.

 

Kako se meri sila ugriza?

Moč ugriza se običajno meri s posebno opremo, imenovano  pretvornik sile ugriza. Ta naprava se namesti med pasje čeljusti in ko pes ugrizne, se doseženi pritisk zabeleži in pretvori v meritev PSI.

 

Na moč pasjega ugriza vpliva več dejavnikov:

  • Velikost in pasma: Večje pasme psov imajo običajno močnejšo moč ugriza zaradi svoje velikosti in mišične mase. Poleg tega so nekatere pasme genetsko nagnjene k močnejšemu ugrizu.
  • Struktura čeljusti: Oblika in velikost pasje čeljusti imata pomembno vlogo pri določanju njegove moči ugriza. Pasme s širšo, robustnejšo čeljustjo lahko ustvarijo več moči pri grizenju.
  • Mišična masa: Mišična masa psa, zlasti v predelu glave in vratu, prispeva k njegovi sposobnosti izvajanja sile pri grizenju.
  • Starost in zdravje: starost in splošno zdravje psa lahko vplivata tudi na moč ugriza. Mlajši, bolj zdravi psi imajo običajno močnejše ugrize kot starejši ali bolni psi.
  • Vzgoja in temperament: Temperament in stopnja vzgoje psa lahko vplivata na njegovo pripravljenost, da ugrizne s polno močjo. Za dobro izurjenega psa s stabilnim temperamentom je manj verjetno, da bo ugriznil z največjo močjo v primerjavi z nevzgojenim ali agresivnim psom.

 

Moč ugriza in vedenje psa

Pomembno je razumeti, da močan ugriz še ne pomeni samodejno agresivnega ali nevarnega psa. Številne močne pasme so nežne in ljubeče do svojih družin, njihova močna moč ugriza pa je preprosto naravna lastnost in ne znak agresije. Pri pasmah z močno silo ugriza sta zgodnja socializacija in šolanje poslušnosti še posebej pomembna, da zagotovimo, da odrastejo v lepo vzgojene in neagresivne pse.

 

Pasme psov z najmočnejšim ugrizom

Kangal je pasma z najmočnejšo silo ugriza 743 PSI, na drugem mestu je Ameriški bandog 730 PSI in na tretjem mestu Cane Corso z 700 PSI. Bordojska doga, Angleški mastif in Tosa Inu imajo podobno silo ugriza in sicer 556 PSI.

 

Za primerjavo, ugrizna sila človeka je 160 PSI. Lev ima ugrizno silo podobno najmočnejšim psom in sicer 650 PSI. Najmočnejši ugriz med živalmi ima beli morski pes, ki ugrizne kar s 4000 PSI.

 

Odgovorno lastništvo psa vključuje razumevanje značilnosti pasme vašega psa in zagotavljanje potrebne vzgoje, socializacije in oskrbe, da se zagotovi varnost psa in vseh okoli njega.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Vir: https://dogsvets.com

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.